Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξανέμισε τα αμερικανικά αποθέματα πυρομαχικών-Οι άμεσες ενέργειες της Ελλάδας ελέω τουρκικής απειλής



Θα πρέπει το πάθημα Ρωσίας και Ουκρανίας να μας γίνει μάθημα, αυξάνοντας άμεσα  σε ημέρες αγώνα τα αποθέματά μας σε πυρομαχικά-καύσιμα-τρόφιμα σε νησιά και Έβρο, τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν από τώρα από την ηπειρωτική Ελλάδα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία  έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρος σε αίμα, χρήμα και πυρομαχικά, αφού κανένας δεν είχε προβλέψει ότι θα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το stock πυρομαχικών των ΗΠΑ αλλά και άλλων Δυτικών κρατών να παρουσιάσει μεγάλη μείωση, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περιορισμένη εξυπηρέτηση απαιτήσεων που ενδεχομένως να προέλθουν από ένα άλλο πολεμικό μέτωπο.

Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από την χώρα μας, η οποία εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο αναφορικά με τον ανεφοαδιασμό της σε πυρομαχικά από άλλες χώρες όπως ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία παράγει στη συντριπτική πλειοψηφία τα πυρομαχικά της.

Συνεπώς κρίνεται επιτακτικό για την χώρα μας να προβεί από τώρα στις δέουσες κινήσεις, αφού αναμένουμε ότι η περίοδος των αγκαλιών και των τηλεφωνημάτων από Τούρκους αξιωματούχους προς Έλληνες ομολόγους τους θα περάσει οριστικά,  μετά τις επικείμενες εκλογές στην γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τους New York Times, θα χρειαστούν 13 χρόνια για να παράγουν οι ΗΠΑ τόσους νέους  φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, όσους  Stingers  έστειλαν στην Ουκρανία. Ομοίως, υπολογίστηκε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για να φτάσουν τα  αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Javelin στο προπολεμικό επίπεδο αποθέματος.

Αναφέρθηκε ότι τα προβλήματα και οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στην παραγωγή πυρομαχικών προκάλεσαν επίσης ανησυχία στους επαγγελματίες της αμυντικής βιομηχανίας.

Σε έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών αναφέρεται ότι, «Αυτό θα μπορούσε να είναι μια κρίση. Με την πρώτη γραμμή στάσιμη, τα κανόνια έγιναν το σημαντικότερο πολεμικό όπλο. Η Ουκρανία δεν θα στερηθεί ποτέ τα πυρομαχικά των 155 χιλιοστών, αλλά οι μονάδες πυροβολικού ενδέχεται να πρέπει να πυροβολούν μόνο κατά στόχων υψηλής προτεραιότητας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε προϋπολογισμό ρεκόρ 842 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Υπουργείο Άμυνας στις αρχές Μαρτίου και δήλωσε ότι 19,2 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτόν τον προϋπολογισμό θα χρησιμοποιηθούν για την ανανέωση των εγκαταστάσεων παραγωγής και την αύξηση της παραγωγής πυραύλων.

Ότι παράγουν οι ΗΠΑ σε ένα μήνα εξαντλείται στην Ουκρανία σε 48 ώρες
Ενώ οι ΗΠΑ μπορούν να παράγουν 14.000 οβίδες των 155 χιλιοστών σε ένα μήνα με την τρέχουσα δυνατότητά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις καταναλώνουν αυτόν τον αριθμό οβίδων μέσα σε 48 ώρες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπέβαλαν πρόταση τον Ιανουάριο και αποφασίστηκε να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα έως και 90.000 βλήματα την ημέρα για να καλυφθεί η ζήτηση. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν αναμένεται να επιτευχθεί μέχρι το 2025.


Οι ειδικοί στην άμυνα Μάικλ Κόφμαν και Ρομπ Λι, οι οποίοι έγραψαν ένα άρθρο για το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με το θέμα, δήλωσαν ότι «η επάρκεια στα πυρομαχικά μπορεί να είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία του πολέμου το 2023».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν προηγουμένως εμπλακεί σε υψηλής έντασης και βραχυπρόθεσμες συγκρούσεις όπως ο πόλεμος του Κόλπου, ή χαμηλής έντασης και μακροχρόνιες συγκρούσεις όπως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, δεν αντιμετώπισαν ελλείψεις πυρομαχικών σε αυτούς τους πολέμους. Η ένταση και η διάρκεια αυτών των πολέμων έδωσε την ευκαιρία στις ΗΠΑ να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους όπως χρειαζόταν.

 Η παράμετρος πυρομαχικά σε  μια Ελληνοτουρκική σύρραξη
Η κοινή γνώμη  και τα ΜΜΕ σε Ελλάδα και Τουρκία, πιστεύουν ότι μια στρατιωτικη σύρραξη μεταξύ των 2 χωρών ή ότι δεν θα γίνει  καθόλου λόγω της παρέμβασης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είτε θα έχει πολύ μικρή διάρκεια λόγω της παρέμβασης  των παραπάνω.

Η άποψή μας είναι ότι οι παραπάνω συλλογισμοί δεν είναι βέβαιο ότι θα διέπουν μια Ελληνοτουρκική ανάφλεξη, αφού κανείς εκ των εμπολέμων, Ελλάδα-Τουρκία, δεν θα θέλει να εγκαταλείψει ηττημένος το πεδίο της μάχης.

Η γνώση του τουρκικού σκεπτικού, μας έχει δείξει ότι η Τουρκία σε περίπτωση  αποτυχημένης ενέργειάς της για κατάληψη νησιών-νησίδων-βραχονησίδων μας στο Αιγαίο λόγω  επιτυχημένης Ελληνικής αντίδρασης , δεν θα υπαναχωρήσει ακόμη και σε παρέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αλλά θα επιχειρήσει εκ νέου μέχρις ότου να πετύχει κάποιο θετικό γιαυτήν αποτέλεσμα, προκειμένου να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ηττημένοι, αποδεχόμενοι τους όρους τους για Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Από την άλλη η Ελλάδα για τους ακριβώς αντίθετους λόγους δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει  σε πιέσεις της Δύσης για τερματισμό της στρατιωτικής ανάφλεξης, εφόσον οι Τούρκοι πετύχουν την κατάληψη Ελληνικής γής, αλλά θα επιδιώξει να την ανακαταλάβει.

Εκτός των παραπάνω είναι δεδηλωμένο ότι η Ελλάδα δεν θα ενεργήσει όπως στα Ίμια το 1996, ασχολούμενη με το "δένδρο",  που θα είναι  μια τοπική στρατιωτική ενέργεια μικρής ή ενδιάμεσης κλίμακας, αλλά με το "δάσος" που θα είναι το Αιγαίο, ο Έβρος αλλά και η Τουρκική επικράτεια.

Η στρατιωτική ανάφλεξη θα μετουσιωθεί σε γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη
Επιπλέον και αυτό ας το κρατήσουμε, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι συρράξεις, όσο εύκολα ανοίγουν, τόσο δύσκολα τερματίζονται.

Παραδείγματα πάμπολα υπάρχουν από το 1990 και μετά, οπότε ας μην προεξοφλούν κάποιοι με βάση τα παραπάνω ότι μια Ελληνοτουρκική σύρραξη θα διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι λίγες ημέρες.

Τέλος στρατιωτικά εκείνος που υπερισχύει πάντα έναντι του αντιπάλου, είναι εκείνος που σχεδιάζει με βάση την δυσμενέστερη πιθανότητα και όχι με βάση  την ευμενέστερη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εκτίμησή μας είναι ότι:

1. Θα πρέπει το πάθημα Ρωσίας και Ουκρανίας να μας γίνει μάθημα, αυξάνοντας άμεσα  σε ημέρες αγώνα τα αποθέματά μας σε πυρομαχικά-καύσιμα-τρόφιμα σε νησιά και Έβρο, τα οποία θα πρέπει να προωθηθούν από τώρα από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ειδικότερα θα πρέπει να εστιάσουμε στην ΑΜΕΣΗ προμήθεια σε αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot, αφού εκτίμησή μας είναι ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν  με τα πολυάριθμα drone τους, συνθήκες κορεσμού της αεράμυνας μας και εξάντλησης των υπαρχόντων αποθεμάτων μας.

Βλήματα πυροβολικού, ΠΕΠ, όλμων, φορητά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά , μαζί με πυραύλους για τα μαχητικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού και τορπίλες θα πρέπει να αποτελέσουν πρωταρχικούς ΑΝΣΚ από μέρους μας από ΤΩΡΑ. 

H αύξηση αυτή θα προκύψει από τις αποθήκες βάσεως της Ηπειρωτικής Ελλάδας, το απόθεμα των οποίων θα πρέπει να αναπληρωθεί από την παραγωγή εργοστασίων βάσεως, αλλά και από αγορά  πυρομαχικών κατόπιν συμφωνιών από Σύμμαχες χώρες της ΕΕ -ΗΠΑ και λοιπών συμμαχικών χωρών ΑΜΕΣΑ.

2.Για τους Ουκρανούς η χρήση  MANPADS  σε συνδυασμό με τα αντιαρματικά JAVELIN έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη των επιχειρήσεων, με τα μεν  τα πρώτα στην αποτροπή παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων από την Ρωσική πολεμική αεροπορία, τα δε δεύτερα εκμηδένισαν πολλές φορές τα ρωσικά τεθωρακισμένα, ανακόπτωντας την επίθεση τους.

Άρα με επιπρόσθετα  MANPADS  και ελαφρά αντιαρματικά  θα πρέπει να εξοπλιστούν τα νησιά μας στο Αιγαίο, ιδίως οι μικρόνησοι και ενδιάμεσες νήσοι και στη συνέχεια οι Σχηματισμοί μας στον Έβρο.

3. Με βάση τα όσα προαναφέραμε για την αξία των UAV στον πόλεμο στην Ουκρανία, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ η χώρα μας να προβεί σε αγορά σε μεγάλους αριθμούς UCAV, USV και drone καμικάζι, εξοπλίζοντας κατά προτεραιότητα τα νησιά μας και τον Έβρο.