Δείτε τη Φρεγάτα Ψαρά και το Υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ να καταδιώκουν εχθρικά υποβρύχια σε άσκηση του ΝΑΤΟ



Το ΝΑΤΟ δημοσίευσε ένα βίντεο από τη μεγάλη άσκηση που πραγματοποιείται από τις 27 Φεβρουαρίου ανοιχτά της Σικελίας. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαρτίου.

Οι ναυτικές δυνάμεις εννέα συμμαχικών χωρών συμμετέχουν στην ετήσια άσκηση «Dynamic Manta 23», με αντικείμενο τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Η συμμαχική άσκηση δίνει τη δυνατότητα στις συμμαχικές χώρες να αντιμετωπίσουν τα εχθρικά υποβρύχια από τον αέρα, την επιφάνεια της θάλασσας αλλά και υποβρυχίως. Κατά τη διάρκειά της, τα πολεμικά πλοία συνεργάζονται με τα αεροσκάφη και τα υποβρύχια, προκειμένου να εντοπίσουν τα εχθρικά υποβρύχια και να τα εξουδετερώσουν.

Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε θα δείτε την ελληνική Φρεγάτα ΨΑΡΑ και το Υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ να επιχειρούν με πραγματικά πυρά.

Εκτός από τη χώρα μας, στην άσκηση συμμετέχουν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για την άσκηση αναφέρεται:

Η Άσκηση «DYNAMIC MANTA 2023» είναι τύπου LIVEX/ASW/ASUW (Live Exercise/Anti Submarine Warfare/Anti Surface Warfare), διεξάγεται υπό το ΝΑΤΟ σε ετήσια βάση με σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχουσών δυνάμεων σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών με έμφαση στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο και στον Πόλεμο Επιφανείας, για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Συμμαχίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε αυτήν με την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΨΑΡΑ, η οποία είναι ενταγμένη στην Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG 2), το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΠΙΠΙΝΟΣ, Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), καθώς και με 1 Επιτελή από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ ως Special Operation Command and Control Element (SOCCE) επί της Φ/Γ ΨΑΡΑ, για τον συντονισμό και έλεγχο των αντικειμένων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF Playbook).