Φρενίτιδα ασκήσεων του ΝΑΤΟ που στέλνει φρέσκιες μονάδες στην Ευρώπη και συμμετοχή της Ελλάδας



«Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη»

Οργασμός ασκήσεων τόσο διασυμμαχικών όσο και ΝΑΤΟικών καθώς όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, η Δύση θέλει να είναι έτοιμη για τυχόν άσχημες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο στρατός των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη μονάδων για την υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων και εταίρων. Αυτό ακολουθεί μια ανακοίνωση του Στρατού της 21ης Ιανουαρίου ότι στοιχεία από το Αρχηγείο της 10ης Ορεινής Μεραρχίας και την Ομάδα Μάχης 1ης Ταξιαρχίας, 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, ετοιμάζονταν να αντικαταστήσουν μονάδες που βρίσκονται επί του παρόντος στην Ευρώπη.

Περίπου 500 στρατιώτες από το Αρχηγείο της 10ης Ορεινής Μεραρχίας, Fort Drum, Νέα Υόρκη, θα αντικαταστήσουν Στρατιώτες από το Αρχηγείο της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.

Επιπλέον, περίπου 3.800 στρατιώτες από την Ομάδα Μάχης 1ης Ταξιαρχίας Πεζικού, 101 Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, Φορτ Κάμπελ, Κεντάκι, θα αντικαταστήσουν Στρατιώτες από την Ομάδα Μάχης 2ης Ταξιαρχίας Πεζικού, 101 Αερομεταφερόμενη Μεραρχία.

Για να επιστρέψουμε στο θέμα των ασκήσεων, σε αυτές συμμετέχει και η Ελλάδα καθώς πλέον όπως τονίστηκε και στην έγκριση για την πώληση των αμφίβιων AAV7: «είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη».

Ασκήσεις που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ήταν η πολυεθνική Άσκηση Ναρκοπολέμου ARIADNE 23 στην Κρήτη στην οποία συμμετείχε και ο Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και η άσκηση Πρωτέας στην Κύπρο.

Για την άσκηση Πρωτέας το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς αναφέρει συγκεκριμένα: «Από 20 Φεβρουαρίου έως 17 Μαρτίου 2023, συνδιοργανώθηκε από τη Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) της Εθνικής Φρουράς και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «PROTEAS – 1/23» που αφορούσε στη σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων. 

Η ΤΑΜΣ πραγματοποιήθηκε σε πεδία ασκήσεων και βολών τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της ΔΝ και αντίστοιχα Τμήματα, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. 

Το σενάριο της ΤΑΜΣ περιλάμβανε μεταξύ άλλων, διάφορα είδη βολών ατομικού και ομαδικού οπλισμού επί ταχύπλοων σκαφών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων, σε τακτικές επικοινωνίες και ανταλλαγή δεδομένων, εξάσκηση στις διαδικασίες εξόδου σε εχθρική ακτή με την χρήση ταχύπλοων σκαφών, στην προσβολή υποθαλάσσιων και επίγειων στόχων και στην προστασία κρίσιμων  υποδομών. Από 27 Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου, στην συνεκπαίδευση συμμετείχαν και Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών ΕΔ. 

Φάση της συνεκπαίδευσης, παρακολούθησαν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, κα. Julie Fisher και ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Παπαμελετίου. Ο Αρχηγός, συνεχάρη τις Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και τα πληρώματα των ταχυπλόων σκαφών για τη προσπάθεια που κατέβαλαν, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Κατά την επίσκεψη, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, διαπίστωσαν τη μεγάλη σημασία της πραγματοποίησης κοινών εκπαιδεύσεων, τόσο για την αύξηση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των ΕΔ των 2 χωρών, όσο και για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, γενικότερα. 

Η συνεκπαίδευση, η οποία εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της ΔΝ, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες Μονάδες των ΗΠΑ και της Ελλάδας, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και την κοινή αντίληψη σε σχέση με την τακτική χρησιμοποίηση των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στην εκτέλεση εξειδικευμένων σεναρίων σε πολυεθνικό πλαίσιο». 

Η Ελλάδα συμμετέχει όμως και στην άσκηση Πυροβολικού που διεξάγει η Αμερικανική Διοίκηση Ευρώπης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι η Dynamic Front 23 που θα διεξάγεται στην Γερμανία και την Δανία:

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της U.S. Army Europe and Africa: Η 56η Διοίκηση Πυροβολικού των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έχει οριστεί να διεξάγει την άσκηση Dynamic Front 23 από τις 13 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2023, στην περιοχή εκπαίδευσης Grafenwoehr, στην Γερμανία και στην περιοχή εκπαίδευσης Oksboel, στη Δανία.

Περισσότεροι από 1.700 στρατιωτικοί από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Δανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Κοσσυφοπέδιο, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπαιδευτούν σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Φέτος, η Dynamic Front 23 ξεκινά μια εκπαιδευτική αποστολή συγχρονισμένου σχεδιασμού διοίκησης και πυρών, ελιγμών μέσα από ένα περίπλοκο τοπίο επιχειρήσεων. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι εφοδιασμένες με την ικανότητα εκτέλεσης θανατηφόρου πυρός σε μάχη εδάφους ευρείας περιοχής σε όλη την Ευρώπη.

«Η Dynamic Front 23 είναι μια πολύπλοκη και εξελιγμένη άσκηση διαλειτουργικότητας πυροβολικού που διεξάγεται στην Ευρώπη», δήλωσε ο διοικητής της 56ης Διοίκησης Πυροβολικού, Στρατηγός Stephen Maranian.

«Τα 18 έθνη θα συμμετέχουν σε μια άσκηση που θα περιλαμβάνει βολές πυροβολικού, αεροπορικό και ναυτικό βομβαρδισμό με συμμετέχοντες από τη Δανία στο βορρά έως τη Ρουμανία στο νότο. Η φετινή άσκηση θα επεκτείνει τις εφοδιαστικές μας αλυσίδες και θα ασκήσει τα συστήματα επικοινωνίας μας, αποδεικνύοντας συλλογικά ότι η Συμμαχία μας είναι έτοιμη για κάθε πρόκληση, οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή».