Πάμε παγκοσμίως στον drone war – Ο πόλεμος των ρομπότ και η Ελλάδα που μένει πίσω από την Τουρκία

 

Πάμε παγκοσμίως στον drone war την ώρα που οι περισσότεροι από τους στρατούς, τα ναυτικά και τις αεροπορικές δυνάμεις παγκοσμίως «θα ρομποτοποιηθούν» σε 15 χρόνια, αν όχι νωρίτερα, δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλι, πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού, σύμφωνα με το Business Insider.

«Η φύση του πολέμου αλλάζει κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο όπλο», είπε ο Mαρκ Μίλι στο podcast του Eurasia Group Foundation.

«Σήμερα βιώνουμε την πιο σημαντική και πιο θεμελιώδη αλλαγή στη φύση του πολέμου και αυτό συμβαίνει χάρη στην τεχνολογία», γράφει το ρωσικό avia.pro.

Ο Μίλι επεσήμανε ότι οι δυνατότητες ανίχνευσης στόχων των drone έχουν αλλάξει τον τρόπο που χτυπούν, υποστηρίζοντας ότι «η ικανότητα να χτυπάς με καθοδηγούμενα πυρομαχικά ακριβείας δεν μοιάζει με κάτι που οι άνθρωποι δεν έχουν δει ποτέ πριν».

Ο ανώτερος αξιωματικός τόνισε τον ρόλο των αυτόνομων drones και είπε ότι οι ΗΠΑ και πολλοί από τους κορυφαίους στρατούς του κόσμου πειραματίζονται με πλωτές και επίγειες μη επανδρωμένες πλατφόρμες.

Σύμφωνα με τον Μίλι τα επόμενα 15 χρόνια, αν όχι νωρίτερα, «θα δείτε ένα σημαντικό μέρος των στρατών, των ναυτικών και των αεροπορικών δυνάμεων να γίνονται ρομποτικά».

Την ίδια ώρα ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δοκιμαστικες πτήσεις του υπερηχητικού UAV της, η Ελλάδα υπολογίζει στο τέλος του επόμενου χρόνου να λανσάρει το πρώτο της drone με δυνατότητες μάχης.

Θα καταφέρει η Ελλάδα να κλείσει την ψαλίδα με την Τουρκία στο πεδίο αυτό, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτες θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο μέλλον;