Η Ελλάδα "αφεντικό" στο Αιγαίο-Οι Τούρκοι προβαίνουν σε εγχώρια αναβάθμιση των F-16



Η Ελλάδα, πρόσφατα απέκτησε νέα γαλλικά μαχητικά Rafael που διαθέτουν ένα από τα πιο εξελιγμένα ραντάρ AESA στον κόσμο, το RBE2, κάνοντας τη διαφορά στο Αιγαίο

ΗΤουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα πιέζει έντονα την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου αυτή να προβεί στην πώληση 40 F-16 BLOCK 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού, για ισάριθμα συνολικά μαχητικά F-16 που διαθέτει η Τουρκική πολεμική Αεροπορία Block 40 / 50+ προκειμένου αυτά να φθάσουν στο επίπεδο Block 70.

Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώσαμε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν τάχθηκε υπέρ της πώλησής τους παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη του Προέδρου Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ενώ η Τουρκία ουσιαστικά αποδέχθηκε την είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πουλήσουν τα F-16 στην Τουρκία νωρίτερα από τις επικείμενες εκλογές στη χώρα, αφού έτσι θα παρείχαν δεκανίκι στήριξης στον Ερντογάν προκειμένου ο τελευταίος να επανεκλεγεί, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί η Ουάσιγκτον, οι οποίες θέλουν αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Άγκυρα.

Προς επίρρωση των παραπάνω συμπερασμάτων μας, η τουρκική πολεμική βιομηχανία στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει επί της ουσίας, ότι οι Τούρκοι προβαίνουν σε εγχώρια αναβάθμιση των F-16 παρόμοια με αυτή του BLOCK 70 των ΗΠΑ, στα μαχητικά τους F-16 Block 30 , Block 40 και Block 50, επισημαίνοντας: 

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των Τουρκικών F-16 «ÖZGÜR» επεκτείνεται
"Νέα απόφαση για το «ÖZGÜR», το εγχώριο αντίστοιχο πρόγραμμα του F-16 Blok-70. Ο αριθμός των πολεμικών αεροσκαφών F-16 που πρόκειται να εκσυγχρονιστούν στο πλαίσιο του Έργου ÖZGÜR αυξάνεται.

Λέγεται ότι το αεροσκάφος που θα υποβληθεί στον εκσυγχρονισμό ÖZGÜR θα είναι το αντίστοιχο του F-16 Blok 70. Το πεδίο εφαρμογής του Έργου Εκσυγχρονισμού Αεροναυπηγών ÖZGÜR — F-16, που ξεκίνησε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών, διευρύνεται.

Ο Επικεφαλής Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. İsmail Demir ανακοίνωσε ότι δύο επιτυχημένα πρωτότυπα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του Έργου ÖZGÜR, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα F-16 Block 30.

Ο Πρόεδρος Demir, στις δηλώσεις που έκανε στο CNN TÜRK, ανακοίνωσε ότι το έργο ÖZGÜR δεν θα περιοριστεί μόνο στα F-16 Block 30, αλλά θα εφαρμοστεί και σε πολεμικά αεροσκάφη F-16 σε διαμορφώσεις Block 40 και Block 50.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη δήλωση για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Έργου ÖZGÜR.

Το πρόγραμμα ÖZGÜR περιλαμβάνει ένα πακέτο αερο-ηλεκτρονικού εξοπλισμού ισοδύναμο με το F-16 Block 70, το οποίο είναι η πιο πρόσφατη διαμόρφωση F-16.

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι το AESA Radar
Τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 ονομάζονται 4,5 γενιάς από το Block 70 και μετά, αν και αρχικά αυτό ισχύει από το Block 60 το οποίο πωλείται μόνο στα ΗΑΕ, λόγω της διαθεσιμότητας του ραντάρ AESA.

Το AESA Radar συμπεριλήφθηκε στο ÖZGÜR Project πριν από λίγο. Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Ραντάρ F-16 AESA, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την ASELSAN, θα ενσωματωθεί επίσης στα F-16 Block 30 που εκσυγχρονίζονται στο πλαίσιο του Έργου ÖZGÜR.

Εάν πετύχει, θα έχει δημιουργήσει ένα εθνικό ισοδύναμο του πακέτου εκσυγχρονισμού των F-16 Block 70 των ΗΠΑ.

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία υστερεί σε σχέση με την Ελληνική
Η Τουρκία χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη με ικανότητα μάχης με φόντο την αυξανόμενη μαχητική ικανότητα της Ελληνικής αεροπορίας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ελληνική αεροπορία είναι αυτή τη στιγμή ανώτερη από την τουρκική αεροπορία και αυτό ανησυχεί την Άγκυρα.

Η Ελλάδα, πρόσφατα απέκτησε νέα γαλλικά μαχητικά Rafale που διαθέτουν ένα από τα πιο εξελιγμένα ραντάρ AESA στον κόσμο, το RBE2, κάνοντας την διαφορά στο Αιγαίο. Αυτό το ραντάρ έχει σχεδιαστεί για την έγκαιρη ανίχνευση πολλαπλών στόχων σε  μεγάλη εμβέλεια.

Επίσης στο τέλος της επόμενης πενταετίας η χώρα μας θα αποκτήσει μια τουλάχιστον μοίρα μαχητικών F-35 5ης γενιάς stealth, τα οποία έχουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες.

Αλλά ακόμη και αν οι προσπάθειες των Τούρκων πετύχουν αναφορικά με την δημιουργία και ενσωμάτωση του δικού τους ραντάρ AESA στα F-16 τους αυτό θα  είναι κατώτερο από το Αμερικανικό AN/APG-83 SABR, που θα φέρουν τα Ελληνικά F-16 τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της αναβάθμισης τους.

Τέλος ακόμη και αν τελικά οι ΗΠΑ πουλήσουν τα F-16 στους Τούρκους, αυτά υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν στην Τουρκική πολεμική αεροπορία από το 2028 και μετά, τουλάχιστον από ότι είναι γνωστό μέχρι στιγμής και με τον όρο να μην χρησιμοποιηθούν κατά Σύμμαχων κρατών, όπως η Ελλάδα.

Από τα παραπάνω επισημαίνουμε κλείνοντας ότι η Τουρκία αγωνίζεται με νύχια και δόντια να κλείσει την αεροπορική ψαλίδα με την Ελλάδα, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια σε βάρος μας.