''Δεν τα θέλουμε τα F-16 των Αμερικανών!"' Γιατί άλλαξαν γνώμη οι Τούρκοι- Τι συνέβη;Που θα αναζητήσουν την λύση;
''Δεν τα θέλουμε τα F-16!''

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα en.mehrnews.com, ο Καγκρί Ερχάν (Cagri Erhan), μέλος της Προεδρικής Επιτροπής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκίας, δήλωσε ότι το αίτημα για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες «είναι ένα λάθος».

Υπάρχουν ρωσικά- κινεζικά και άλλα ευρωπαϊκά μαχητικά

Σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερχάν είπε: «Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει αμέσως την απόφασή της για τα F-16. Υπάρχουν άλλες επιλογές, όπως κινεζικά αεροσκάφη, ρωσικά αεροσκάφη και ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter».

Λόγω κόστους 

«Πιστεύω ότι μετά τους σεισμούς, η Τουρκία θα εγκαταλείψει την απαίτησή της για F-16 καθώς κοστίζουν πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Το αίτημα για το F-16 ήταν λάθος επειδή αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη είναι απαρχαιωμένα και μη ανταγωνιστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Τούρκος αξιωματούχος αναφέρει ότι η Τουρκία μπορεί να αναζητήσει άλλους προμηθευτές για μαχητικά αεροσκάφη. Τους τελευταίους μήνες, τέτοια σχόλια έχουν διατυπωθεί από ανώτερους Τούρκους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του προέδρου της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ καθυστερεί επί του παρόντος την έγκριση για την πώληση F-16 στην Τουρκία, καθώς υπάρχει μια ισχυρή διακομματική «ομάδα» γερουσιαστών που επιμένει να μην δοθούν τα μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία, λόγω των στενών δεσμών της με την Ρωσία και κυρίως, λόγω των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας.