MH-60 Romeo: Ιπτάμενα, θανάσιμα και ανθυποβρυχιακά – Το Πολεμικό Ναυτικό «ξερνά» φωτιές στον αέρα



H ναυπήγηση των φρεγατών Βelharra προχωρά ταχύτατα και αναμένεται η συμφωνία για τις καινούργιες κορβέτες, την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό κάνει ένα ακόμη άλμα στην εξοπλιστική του ενίσχυση με την απόκτηση των πρώτων τριών από τα επτά συνολικά υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά MH-60 Romeo.

Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται και εκπαιδεύεται εντατικά ο πρώτος «πυρήνας» των Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς με μεγάλη εμπειρία και πολλές ώρες πτήσης στα S-70 Aegean Hawk οι οποίοι σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Αμερικανοί εκπαιδευτές μυούνται ταχύτατα στα μυστικά του πιο σύγχρονου και ισχυρού ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου που διαθέτει το ΝΑΤΟ.

Τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού θα συνεχίσουν τους επόμενους μήνες τα «ταχύρυθμα» επί Αμερικανικού εδάφους ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα μαζί με τα τρία πρώτα Romeo και να αποτελέσουν τους εκπαιδευτές και των υπόλοιπων πληρωμάτων. Ως πτητική μηχανή τα Romeo έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τα S-70 Aegean Hawk γεγονός που βοηθά τα Στελέχη της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού.

Οι μεγάλες διαφορές εντοπίζονται στα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά του συστήματα που κάνουν τη διαφορά και μετατρέπουν τα Romeo στον απόλυτο εφιάλτη για τα εχθρικά υποβρύχια

Ταυτόχρονα με την εκπαίδευση του πρώτου «πυρήνα» Στελεχών της ΔΑΝ στις ΗΠΑ, στη «φωλιά» των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικό στο Κοτρώνι Μαραθώνα αρχίζουν οι εργασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα όταν τα τρία πρώτα Romeo φτάσουν στην Ελλάδα. Οι εργασίες επικεντρώνονται στη μετασκευή και στον εκσυγχρονισμό του υπόστεγου της 1ης Μοίρας Ελικοπτέρων η οποία θα παραλάβει τα MH-60R.

Στόχος είναι η συνέχιση της εκπαίδευσης σε Ελληνικό περιβάλλον και η ταχύτατη επιχειρησιακή ενσωμάτωση των Romeo στο οπλοστάσιο του Στόλου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα MH-60R θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα παλαιότερα AB-212 και θα επιχειρούν μαζί με τα  S-70 Aegean Hawk εκτινάσσοντας κατακόρυφα τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα ελικόπτερα ΜΗ-60R είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτή ηχοσημαντήρων  και με το βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας τελευταίας τεχνολογίας αποτελούν έναν πραγματικό εφιάλτη για τα εχθρικά υποβρύχια. Διαθέτουν ότι πιο σύγχρονο σε ηλεκτρονικά συστήματα με πλήρως ψηφιακό κόκπιτ και τέσσερις  έγχρωμες οθόνες που δίνουν άμεσα όλες τις κρίσιμες πληροφορίες σε μια επιχείρηση.Εκτός από τις τορπίλες MK-46 και ΜΚ-50 για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο μπορούν να επιχειρούν και κατά στόχων επιφανείας με τα βλήματα AGM-114 Hellfire ενώ διαθέτουν πολύ μεγάλες δυνατότητες σε αποστολές έρευνας-διάσωσης και μεταφοράς φορτίων.

Και πλέον ο Στόλος θα περιμένει την παραλαβή των τριών Γαλλικών Belharra ώστε οι καινούργιες φρεγάτες μαζί με τα Romeo να αποτελέσουν έναν ανίκητο συνδυασμό, κορυφαίο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα Αμερικανικά ελικόπτερα προορίζονται να συνεργαστούν με τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου. Σε συνδυασμό μάλιστα με τους «φονιάδες» του Αιγαίου, τα τέσσερα υποβρύχια 214 κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» αλλά και το εκσυγχρονισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ» να «κλειδώσουν» το βυθό του Αιγαίου και συνολικά όλων των θαλάσσιων ζωνών Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.