Θα έρθει από τη Γαλλία το μπαμ! Το Παρίσι εξετάζει εκπαίδευση και παράδοση Mirage2000C στους Ουκρανούς



Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία έχουν ήδη συμφωνήσει να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους, ωστόσο, καμία χώρα δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη

Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών Dassault Mirage στην Ουκρανία και εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στην Πολωνία, αποκάλυψε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, Σεμπαστιέν Λεκόρνου, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία της Γαλλίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο γερουσιαστής Φιλίπ Φόλιο ρώτησε τον Λεκόρνου εάν σχεδιάζεται να μεταφερθούν 12 Mirage 2000C που τέθηκαν εκτός λειτουργίας το περασμένο καλοκαίρι στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Με τη σειρά του, ο γερουσιαστής Ζοέλ Χάριοτ-Μίλαμ ρώτησε εάν ήταν αλήθεια ότι οι Ουκρανοί πιλότοι επρόκειτο να εκπαιδευτούν στα μαχητικά αεροσκάφη στην Πολωνία.

Ο υπουργός δεν επιβεβαίωσε τη μεταφορά των αεροπλάνων ή την εκπαίδευση των πιλότων. Ωστόσο, είπε ότι η Δύση αυτή τη στιγμή εργάζεται για τη μεταφορά περισσότερων πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς σχετικά με μαχητικά αεροσκάφη και εκπαίδευση». Ο υπουργός υπενθύμισε τα λόγια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν υπάρχουν ταμπού.


Ο Λεκόρνου διευκρίνισε ότι οι δυσκολίες με τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία σχετίζονται με την επιμελητεία, την εκπαίδευση και τις δυνατότητες συντήρησης.

Η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη χρησιμοποιεί επί του παρόντος 195 μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 96 Rafale και 24 Mirage 2000-5F και 68 Mirage-2000D. Τον περασμένο Ιούνιο, η Γαλλία παροπλίστηκε και αποθήκευσε τα τελευταία 12 Mirage 2000C.


Το Mirage 2000C διαθέτει αναβαθμισμένο ραντάρ, σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού, καθώς και δυνατότητα μεταφοράς όπλων αέρος-εδάφους, συμπεριλαμβανομένων λοβών πυραύλων και διαφορετικών τύπων βομβών. Το μαχητικό αεροσκάφος μπορεί επίσης να οπλιστεί με αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet.

Η Γαλλία έγινε ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων στις δυνάμεις του Κιέβου μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία πέρυσι. Το Παρίσι έχει προσφέρει μέχρι στιγμής οβίδες, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αεράμυνας και αντιαρματικούς πυραύλους.

Οι δυτικές προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας κέρδισαν δυναμική τους τελευταίους μήνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία έχουν ήδη συμφωνήσει να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους. Ωστόσο, καμία χώρα δεν έχει λάβει ακόμη την απόφαση να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη.