Οι Ουκρανοί ρίχνουν στις μάχες το σουηδικό φορητό αντιαεροπορικό RBS70Είναι ακόμη άγνωστο πότε ακριβώς η Σουηδία παρείχε στην Ουκρανία το RBS 70

Το σουηδικό φορητό σύστημα αεράμυνας RBS 70 (MANPADS) εντοπίστηκε στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Στις 8 Μαρτίου, μια φωτογραφία εμφανίστηκε στο διαδίκτυο που δείχνει έναν στρατιώτη από τη νεοσύστατη 88η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των Ουκρανικών Δυνάμεων του εδάφους με τα MANPADS σε μια απροσδιόριστη περιοχή εντός της ρωσικής ζώνης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Είναι ακόμη άγνωστο πότε ακριβώς η Σουηδία παρείχε στην Ουκρανία το RBS 70.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Ann Linde είπε ότι η σουηδική διοίκηση αμυντικού υλικού και οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις θα διερευνήσουν τη δυνατότητα παροχής στην Ουκρανία πολλά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του RBS 70 .

Το RBS 70, το οποίο αναπτύχθηκε από την Bofors Defence, τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το 1977.
Το 1982, ο πύραυλος βελτιώθηκε στο πρότυπο MK I, ενώ το MK II ήρθε το 1990.
Ο αναβαθμισμένος πύραυλος Mach 2 «BOLIDE» εμφανίστηκε το 2003 μαζί με βελτιώσεις στο σύστημα αναγνώρισης, φίλου ή εχθρού και τη δυνατότητα προσθήκης θερμικής απεικόνισης «BORC».
Το 2011, η αυτόματη παρακολούθηση RBS 70 Next Generation με ενσωματωμένο θερμικό σύστημα απεικόνισης ήρθε με εμβέλεια εννέα χιλιομέτρων και κάλυψη ύψους πέντε χιλιομέτρων.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα MANPADS, το RBS 70 καθοδηγείται από δέσμη laser.
Ως αποτέλεσμα, το σύστημα είναι απρόσβλητο στα περισσότερα αντίμετρα.

Το RBS 70 θα αποτελέσει απειλή για αργούς στόχους που πετούν χαμηλά, όπως drones και ελικόπτερα.
Ωστόσο, πιθανότατα δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης.

Η Ουκρανία έχει λάβει χιλιάδες MANPADS καθώς και αρκετά συστήματα αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς από τους συμμάχους της από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης πέρυσι.

Παρά αυτή την υποστήριξη, ο εναέριος χώρος της είναι ακόμα ανοιχτός για ρωσικές εναέριες επιχειρήσεις.