Ξεκίνησε η παραγωγή των «Λύκων» της USAF – Το 2024 θα παραδοθεί το πρώτο ελικόπτερο



Η Boeing θα ξεκινήσει την παραγωγή των πρώτων 13 ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών MH-139A Grey Wolf στο πλαίσιο της σύμβασης με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αξίας 285 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η παραγωγή σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας αντικατάστασης του «γηρασμένου» στόλου των ελικοπτέρων UH-1N Huey της USAF με έως και 84 ελικόπτερα MH-139A.

Μόλις παραδοθούν, τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση επιβίωσης πληρωμάτων αεροσκαφών, αποστολές αερομεταφοράς και υποστήριξη διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Κάθε MH-139A θα έχει 50 τοις εκατό μεγαλύτερη ταχύτητα και εμβέλεια και 2.300 κιλά μέγιστο μικτό βάρος σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Το 2022, τα πρώτα τέσσερα ελικόπτερα Grey Wolf που παραδόθηκαν στην αμερικανική Αεροπορία μπήκαν στη φάση των αναπτυξιακών δοκιμών. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, τα πρώτα ελικόπτερα θα παραδοθούν στην αμερικανική ΠΑ το 2024. 

«Η προώθηση του προγράμματος από τη δοκιμή και την αξιολόγηση στην παραγωγή είναι ένα σημαντικό βήμα προς την έναρξη λειτουργίας του MH-139 και την παροχή στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ με πρόσθετη πυραυλική ασφάλεια για δεκαετίες», δήλωσε ο Διευθυντής του Προγράμματος των MH-139 της Boeing, Azeem Khan. «Εργαζόμαστε επιμελώς για να ξεκινήσουμε τις παραδόσεις το επόμενο έτος».

Η Boeing συνεργάζεται με τη Leonardo για να αξιοποιήσει τις εμπειρίες από τα ελικόπτερα AW-139 και να ενσωματώσει νέες τεχνολογικές δυνατότητες στον στόλο των MH-139A.

Το MH-139A Grey Wolf είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών, μια στρατιωτικοποιημένη έκδοση του εμπορικού ελικοπτέρου AW139 που αναπτύχθηκε από κοινού από την Boeing και τη Leonardo.

Διαθέτει βελτιώσεις, όπως καλύτερη θωράκιση πιλοτηρίου και καμπίνας, σύστημα προειδοποίησης πυραύλων, σύστημα κάμερας υπέρυθρης όρασης και δύο όπλα M240. Το δικινητήριο ελικόπτερο μπορεί να μεταφέρει εννέα εξοπλισμένους στρατιώτες. Η USAF έχει δηλώσει ότι χρειάζεται τουλάχιστον 80 ελικόπτερα αυτού του τύπου για την ικανοποίηση των αναγκών της υπηρεσίας.

Πηγή: The Defense Post-onalert.gr