Απόσυρση 14 βρετανικών C 130 - Διατίθενται προς πώληση ενώ έχουν ήδη προταθεί και στην Ελλάδα



Η πώληση των αεροσκαφών συνοδεύεται και από την πώληση των εξομοιωτών εκπαίδευσης

Ο Alex Chalk, αρμόδιος Υπουργός για τα εξοπλιστικά προγράμματα,  της Μ. Βρετανίας δήλωσε ότι στις 30 Ιουνίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της απόσυρσης των 14 βρετανικών μεταφορικών αεροσκαφών C-130 Super Hercules, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Ανάφερε επίσης ότι οι προκαταρκτικές διαδικασίες της απόσυρσης τους έχουν ήδη ξεκινήσει. Τα αεροσκάφη αποσύρονται πρόωρα και διατίθενται προς πώληση, ενώ έχουν ήδη προταθεί και στην Ελλάδα. Πηγές του Αγγλικού επιτελείου αναφέρουν πως η πώληση των αεροσκαφών συνοδεύεται και από την πώληση των εξομοιωτών εκπαίδευσης καθώς και του εξοπλισμού υποστήριξης τους.

Να σημειώσουμε ότι στις στις 18 Νοεμβρίου του 2022, πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΑ (Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας), τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ακολούθου Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Captain Alexander Bush, στελεχών της υπηρεσίας DESA (Defence Equipment Sales Authority), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ με αντικείμενο την ενημέρωση επί της επικείμενης πώλησης των 14 βρετανικών C-130 Super Hercules.

Επίσης, στις 2 Δεκεμβρίου του 2022, πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΑ  αυτή τη φορά συνάντηση του Ακολούθου Άμυνας της Αυστραλίας με αρμόδιους επιτελείς του Ελληνικού Επιτελείου  με αντικείμενο την ενημέρωση επί της επικείμενης πώλησης των 12 αεροσκαφών C-130J Super Hercules της Αυστραλίας. 

Στις 2 Νοεμβρίου του 2022 το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας είχε ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Project AIR 7404 Phase-1» θα αντικαταστήσει τα 12 εν υπηρεσία C-130J Super Hercules, με τον ίδιο τύπο αεροσκάφους, αλλά σε μεγαλύτερο αριθμό. Φαίνεται ότι οι αποσύρσεις έχουν αποκτήσει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς το Υπουργείο Άμυνας έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει τον στόλο των Ελληνικών Τακτικών Μεταφορών και οι μνηστήρες είναι πολλοί.

parapolitika.gr