Διαταράχθηκαν οι σχέσεις Βελιγραδίου-Αθήνας; Χολωμένοι οι Σέρβοι... δεν παρουσιάστηκαν στην άσκηση ΩΡΙΩΝ- 23Οι Σέρβοι είναι χολωμένοι γιατί η Ελλάδα δήλωσε απούσα από την ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει Σερβικό ΜΜΕ που επικαλείται ελληνικό δημοσίευμα όπου δημοσιεύτηκε η είδηση σε στήλη του δημοσιογράφου Σταύρου Παπαντωνίου, με υπότιτλο «Οι Σέρβοι δεν εμφανίστηκαν».

Το σχόλιο ουσιαστικά αναφέρεται στην μη συμμετοχή των σερβικών ειδικών δυνάμεων  στην πολυεθνική στρατιωτική άσκηση «Ωρίων 23».

Οι σχέσεις Βελιγραδίου - Αθήνας έχουν επηρεαστεί από παγετό, ο οποίος είναι αντιστρόφως ανάλογος με την άνοιξη που βιώνουμε, εκτίμησε ο Παπαντωνίου.

Οι Σέρβοι είναι χολωμένοι γιατί η Ελλάδα δήλωσε απούσα από την ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Στο θέμα τοποθετήθηκε η Σερβική πρεσβεία με σχετική ανακοίνωση.

Η αποχή (και όχι κατά) της Ελλάδας στην ψηφοφορία για το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίας για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης προκάλεσε δυσμενή σχόλια από τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς, και την ακύρωση της παρουσίας της πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς στην προγραμματισμένη εκδήλωση, αλλά και την ακύρωση της συμμετοχής των Σέρβων στη στρατιωτική άσκηση.

Οι ειδικές δυνάμεις της Σερβίας δεν εμφανίστηκαν στο «Ωρίων 23», μια πολυεθνική άσκηση υπό τη διοίκηση του ΓΕΕΘΑ και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, που πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ».

Ήδη από την Δευτέρα ξεκίνησε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2023» η οποία συνδυάζεται με Διεθνή Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) «ΩΡΙΩΝ 23», με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων Ελληνικών και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), και την εκτέλεση πολύπλοκων και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων.

Επίσης στην Άσκηση θα συμμετάσχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με το σύνολο σχεδόν των αεροσκαφών και άλλων ιπταμένων μέσων που διαθέτει ενώ σημαντική είναι και η παρουσία της σε ασκήσεις στο Εξωτερικό.

Οι Σέρβοι, παρεμπιπτόντως, δήλωσαν τη συμμετοχή τους νωρίτερα και, ως συνήθως, συμμετείχαν στις προκαταρκτικές συναντήσεις για τον προγραμματισμό της άσκησης.