Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κλιμακώσουν περαιτέρω παρέχοντας 400 αντιπλοϊκούς πυραύλους στην Ταϊβάν



Ντράγκο Μπόσνιτς , ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Αντιμέτωπη με την επικείμενη ήττα στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον προσπαθεί απελπισμένα να διασφαλίσει ότι μπορεί να επιτύχει τουλάχιστον μία στρατηγική νίκη εναντίον ενός από τους πολλούς γεωπολιτικούς αντιπάλους της. Η ολοένα και πιο ανησυχητική εμμονή της Αμερικής με την Κίνα και η διακαής επιθυμία να αντισταθμίσει τουλάχιστον κάπως τη μετέωρη άνοδό της προκαλούν αμέτρητους πονοκεφάλους στους στρατηγικούς σχεδιαστές στην Ουάσιγκτον DC, ιδιαίτερα στο Πεντάγωνο. Οι επανειλημμένες πρωτοβουλίες του Πεκίνου για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης που θα μπορούσε να ωφελήσει όλες τις πλευρές απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τις ΗΠΑ κάθε φορά, αφήνοντας στην Κίνα μόνο μία επιλογή – να προετοιμαστεί για πόλεμο. Αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι το θέλει ο ασιατικός γίγαντας, αλλά όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Xi Jinping, η χώρα του κυριολεκτικά δεν έχει άλλη επιλογή.

Και όμως, η Κίνα εξακολουθεί να είναι κάπως αισιόδοξη ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί, αν και θέλει να διασφαλίσει ότι είναι έτοιμη για κάθε πιθανό ενδεχόμενο (ή θα έπρεπε να πούμε, πολύ πιθανό στη συγκεκριμένη περίπτωση). Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν ό,τι περνάει από το χέρι τους (με τον άμεσο πόλεμο, τουλάχιστον προς το παρόν) για να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα κλιμακούμενα απρόοπτα. Η τελευταία τέτοια κίνηση περιλαμβάνει το σχέδιο για την πώληση τουλάχιστον 400 χερσαίων πυραύλων αντιπλοίων «Harpoon» στην αυτονομιστική κυβέρνηση της Ταϊπέι. Η πώληση επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Ταϊβάν Ρούπερτ Χάμοντ-Τσαμπερς κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης στο Bloomberg. Περιττό να πούμε ότι το Πεκίνο το βλέπει αυτό ως μια μεγάλη κλιμάκωση.

Ενώ οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι "Harpoon" είναι αρκετά παλιοί και σίγουρα δεν ταιριάζουν με τα κινεζικά ( πόσο μάλλον τα ρωσικά ) όπλα της ίδιας κατηγορίας, η ανάπτυξη 400 από αυτούς είναι σίγουρα ανησυχητικός αριθμός για οποιονδήποτε στρατό. Με βεληνεκές έως και 200 ​​km, ο πύραυλος εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για όλες τις κινεζικές ναυτιλιακές μεταφορές στα στενά της Ταϊβάν, καθώς ταιριάζει απόλυτα στο πλάτος του στενού (180 km). Και ενώ η αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας έχει αποκτήσει προηγουμένως τις πλοιοκτήτες και αερομεταφερόμενες εκδόσεις του πυραύλου, που αναπτύσσονται σε πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη F-16, αντίστοιχα, αυτή είναι η πρώτη φορά που αγόρασε την κινητή, χερσαία έκδοση. Προσφέρει αρκετά διακριτά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, ιδιαίτερα τη δυνατότητα ανάπτυξης των εκτοξευτών σε όλη τη δυτική ακτή του νησιού.

Από εκεί, δυνάμεις πιστές στην Ταϊπέι θα μπορούσαν άνετα να στοχεύσουν κινεζικά πλοία, ακόμη και εκείνα που είναι ακόμα ελλιμενισμένα σε λιμάνια στις ακτές της γειτονικής επαρχίας Φουτζιάν. Και ενώ το PLAN (People's Liberation Army Navy) είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών όσον αφορά τις ικανότητες των μαχητών επιφανείας του, έχοντας έως και 400 χερσαίους πυραύλους κατά πλοίων τόσο κοντά σε πολλά από τα λιμάνια του, αφήνει τα πλοία του Κινεζικού Ναυτικού ευάλωτα σε εκπλήξεις. επιθέσεις (σε περίπτωση που υποβάλλονται σε συντήρηση σε λιμάνια) ή πιθανά χτυπήματα κορεσμού (σε περίπτωση που αποπλεύσουν). Η χερσαία έκδοση του αντιπλοϊκού πυραύλου «Harpoon» είναι επίσης πιο επικίνδυνη από αυτή την άποψη, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο εύκολα όσο οι εκδόσεις που εκτοξεύονται από αέρα ή πλοία. Τα δύο τελευταία μεταφέρονται με τζετ και πλοία που μπορούν να καταρριφθούν και να βυθιστούν, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Bloomberg , «το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη σύμβαση 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Boeing στις 7 Απριλίου, αλλά σταμάτησε να αναφέρει την Ταϊβάν ως αγοραστή σε μια στιγμή τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας λόγω των αυξημένων κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί». Προφανώς, ο ισχυρισμός του Bloomberg ότι το Πεντάγωνο ενδιαφέρεται για την «αποφυγή της κλιμακούμενης ρητορικής» είναι πολύ γελοίος δεδομένου του γεγονότος ότι παρέχει 400 πυραύλους με μοναδικό σκοπό να στοχεύουν κινεζικά πλοία και πιθανώς να σκοτώσουν χιλιάδες ναύτες που αναπτύσσονται στα εν λόγω πλοία. Η απόκτηση όπλων έρχεται λίγες μέρες αφότου μια μεγάλη αντιπροσωπεία του "ειρηνόφιλου" αμερικανικού MIC (Στρατιωτικό Βιομηχανικό Συγκρότημα) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νησί . Και σαν να μην έφτανε αυτό,το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διέπλευσε το αντιτορπιλικό του με κατευθυνόμενους πυραύλους, το USS Milius, μέσω του Στενού της Ταϊβάν στις 16 Απριλίου στο πλαίσιο των ασκήσεών του για την ελευθερία της πλοήγησης.

Η έκθεση Blomberg αναφέρει επίσης ότι «το συμβόλαιο Harpoon αναφέρθηκε από μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροσώπου Michael McCaul, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ως μέρος 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καθυστερημένες πωλήσεις των ΗΠΑ στην Ταϊβάν που λένε ότι πρέπει να γίνουν. επιταχύνθηκε». Ωστόσο, το Bloomberg προσθέτει ότι αυτή απέχει πολύ από την πλήρη λίστα, καθώς περιλαμβάνει επίσης τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70, τις τορπίλες MK-48, τους αυτοκινούμενους οβίδες M109A6 «Paladin» και τους πυραύλους «Stinger».

Ο προαναφερθείς βουλευτής McCaul δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θα πάνε σε πόλεμο με την Κίνα για τους ημιαγωγούς της Ταϊβάν . Μέρες πριν δήλωσε ανοιχτά ότι θα υποστήριζε την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ταϊβάν εάν ο αμερικανικός λαός εγκρίνει μια τέτοια κίνηση . Αυτή η εμπρηστική ρητορική έχει ουσιαστικά «κανονικοποιηθεί» από τις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό. Η αποστολή ανθρώπων όπως ο McCaul στην αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας σε μια εποχή που το Πεκίνο επιμένει σε μια ειρηνική διευθέτηση είναι αρκετά ενδεικτική της νέας εποχής του Μακαρθισμού στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ .

Πηγή: InfoBrics