«Παραδοσιακοί» Γερμανοί θα έχουν στην άσκηση Air Defender 23 την Τουρκία και την Ιαπωνία αλλά όχι την ΕλλάδαΑπό τις 12 έως τις 24 Ιουνίου, έως και 10.000 συμμετέχοντες στην άσκηση από 24 χώρες με 220 αεροσκάφη

ΗΤουρκία επιστρέφει σταδιακά στην αναθεωρητική της ρητορική και μπορεί οι ΗΠΑ να κρατούν σε απόσταση, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι από τους συμμάχους που εξακολουθούν να την θεωρούν πολύτιμη παρά το παιχνίδι που παίζει με τη Ρωσία.

Μια τέτοια σύμμαχος είναι φυσικά η Γερμανία, στις αρχές Ιουνίου, θα διεξαχθεί, κυρίως στον εσωτερικό χώρο της, μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές ασκήσεις στο ΝΑΤΟ.

Στην άσκηση αυτή λοιπόν έχει κληθεί και θα συμμετάσχει η… Τουρκία και όχι η Ελλάδα που αποδεδειγμένα έχει μια από τις καλύτερες πολεμικές αεροπορίες στον κόσμο. Οι διαχρονικές συμπάθειες του Βερολίνου δεν κρύβονται…

Η άσκηση Air Defender 23 είναι η μεγαλύτερη άσκηση της πολεμικής αεροπορίας στην ιστορία του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας. Επιδεικνύει αλληλεγγύη εντός της συμμαχίας και των διατλαντικών δεσμών: Από τις 12 έως τις 24 Ιουνίου, έως και 10.000 συμμετέχοντες στην άσκηση από 24 χώρες με 220 αεροσκάφη θα εκπαιδευτούν στην άσκηση που στόχο έχει να εξασκήσει στον έλεγχο, συντονισμό και ηγεσία σε αεροπορικές επιχειρήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, την Γερμανική Πολεμική Αεροπορία.

Η Air Defender 23 είναι ένα προκλητικό σενάριο εκπαίδευσης αεροπορικών επιχειρήσεων για τις συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση και η επέκταση της συνεργασίας των συμμετεχόντων εθνών και ταυτόχρονα η επίδειξη δύναμης της συμμαχίας. Το σενάριο διαμορφώνεται σύμφωνα με ένα σενάριο βοήθειας του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Οι 24 εταίροι εξασκούν την κοινή ανταπόκριση των αεροπορικών δυνάμεων τους σε κατάσταση κρίσης. Η Γερμανία αναλαμβάνει το ρόλο του αμυντικού κόμβου στην Ευρώπη.

Στην άσκηση συμμετέχουν έως και 10.000 στρατιώτες. Μεταξύ των 220 αεροσκαφών που εμπλέκονται είναι 23 διαφορετικοί τύποι αεροσκαφών. Μόνο 100 από αυτά τα αεροσκάφη προέρχονται από 35 Πολιτείες των ΗΠΑ και θα σταλούν στην Ευρώπη. Αποτελούν μέρος της Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ .

Τα συμμετέχοντα κράτη είναι τα εξής: Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Ισπανία, Τουρκία, Σλοβενία, Ουκρανία , ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η άσκηση συλλογικής άμυνας επικεντρώνεται στην ικανότητα της Γερμανίας να διοικεί και να ελέγχει μια πολυεθνική αεροπορία που επιχειρεί από γερμανικά αεροδρόμια. Αεροσκάφη από τις συμμετέχουσες χώρες θα πετάξουν σε τρεις γερμανικούς εναέριους χώρους στο βορρά, την ανατολή και το νότο, με το καθένα να μπορεί να υποστηρίξει σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις. Η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην άσκηση με 64 αεροσκάφη: 30 Eurofighters, 16 Tornado, πέντε A400M και τρία A330 AAR για ανεφοδιασμό καθώς και δύο LJ35, δύο A-4 και τέσσερα ελαφρά ελικόπτερα υποστήριξης (LUH) 145 εναλλάξ.

23 χώρες-εταίροι θα προσέλθουν στην άσκηση στη Γερμανία με τους τύπους αεροσκαφών τους, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τζετ, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό και ολλανδικό F-35 που πρόκειται να αποκτηθεί από την Γερμανική Πολεμική Αεροπορία ως διάδοχο του Tornado, καθώς και ενός ιπτάμενου ραντάρ του NATO AWACS και, για πρώτη φορά, αεροσκάφη μεταφοράς από την ιαπωνική Πολεμική Αεροπορία.

Νεότερη Παλαιότερη