Το νέο μορατόριουμ, ο Τούρκος οφθαλμίατρος και η πτήση με Black Hawk



Θα σας μεταφέρω στην τουρκική (σεισμόπληκτη) πόλη Χατάι, όπου υπήρξαν πρωτόγνωρες καταστάσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις Ε, δεν το λες και συνηθισμένο τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να επιβιβάζεται σε ένα Black HawK ελικόπτερο του τουρκικού στρατού, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και να επισκέπτονται τις σεισμόπληκτες περιοχές;

 Ούτε σύνηθες φαινόμενο μπορεί να το πεις την παρατηρητικότητα που είχε ένας νεαρός Τούρκος οφθαλμίατρος σε δομή σεισμοπλήκτων. Πρόσεξε ότι το δεξί μάτι του Έλληνα υπουργού ήταν κατακόκκινο: «Έλα να σε εξετάσω, να δούμε τι έχεις» του είπε σε άψογα αγγλικά. Τον έβαλε σε ένα μηχάνημα και το πόρισμα της εξέτασης ήταν ότι η πίεση που δέχεται λόγω των εκλογών κοκκινίζει το μάτι. Άλλωστε είχε περάσει, όπως έλεγε ο Παναγιωτόπουλος προσφάτως και ένα κρύωμα που ίσως και αυτό να έχει επίσης επηρεάσει.

Αλλά η είδηση είναι αλλού. Όταν οι δύο υπουργοί κάθισαν να τα πουν κατ’ ιδίαν  σε μια αίθουσα κυβερνητικού κτιρίου στην περιοχή, με φόντο μια τεράστια φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ, εκεί έγινε ουσιαστική  συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η ηρεμία που σημειώνεται μετά τους σεισμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αν και κατά πάσα πιθανότητα η θητεία και των δύο στα υπουργεία Αμύνης μπορεί να τερματισθεί με τις εκλογές, ωστόσο έως ότου έρθει εκείνη η ώρα, προετοιμάζουν σχέδια για μηδενική ένταση στο Αιγαίο. 

Ως πρώτο βήμα, εάν τελικά συμφωνήσουν, είναι η παράταση του μορατόριουμ στο Αιγαίο και μετά τις εκλογές, δηλαδή να συνεχιστεί η αποφυγή έντασης και στους καλοκαιρινούς (τουριστικούς) μήνες, ώστε να ισχύσει μετά από χρόνια και το μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ και δεύτερον μελετούν τον περιορισμό των στρατιωτικών ασκήσεων, ώστε να μειωθεί η ένταση. Αν συμβεί τελικά αυτό θα υπάρξει μακρά περίοδος ηρεμίας ανάμεσα στις δύο χώρες, προς όφελος των λαών τους.

Στην Τουρκία υπάρχει αυτή την περίοδο  το ραμαζάνι, κάτι που σημαίνει ότι όλη την ημέρα δεν προσφέρθηκε ούτε νερό στον Έλληνα υπουργό. Αλλά το βράδυ, μόλις έπεσε δηλαδή ο ήλιος, ο Ακάρ παρέθεσε δείπνο, το περιβόητο Ιφτάρ . Δεν ξέρω εάν στο μεταξύ οι δικοί μας ήπιαν τσάι, αλλά η υποδοχή που τους έγινε ήταν θερμή. 

Και στην Τουρκία υπάρχει προεκλογική περίοδος και ο Ακάρ αξιοποίησε όσο μπορούσε την παρουσία του Παναγιωτόπουλου στο Χατάι. Στη δομή την οποία επισκέφθηκαν τα παιδιά έτρεξαν δίπλα τους κάτι τους είπε ο Τούρκος υπουργός και μερικά άρχισαν να… φιλούν τα χέρια του Έλληνα υπουργού και των συνεργατών του. Το ίδιο συνέβη και στο νοσοκομείο  που επισκέφθηκαν.

Να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, ειπώθηκε, όπως, ειπώθηκε  ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα πρέπει να  γίνουν θάλασσες ειρήνης.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ