Προβληματισμός στο Ισραήλ: Η Μόσχα ίσως μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους στο Ιράν-Δεν μπορούμε να τους αναχαιτίσουμε λένε οι Ισραηλινοί



Το Ισραήλ αναγνωρίζει τους ρωσικούς υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους ως μία σημαντική απειλή για την χώρα της Ιερουσαλήμ αν αποκτηθούν από το Ιράν

Οι υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι αποτελούν την νέα γενιά πυραύλων, μία γενιά που φέρνει πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τους παραδοσιακούς βαλλιστικούς πυραύλους. Είναι ικανοί να πετούν με πολύ υψηλότερες ταχύτητες και διαθέτουν αρκετά προσαρμόσιμες πορείες πτήσεων, δύο χαρακτηριστικά που καθιστούν την αναχαίτισή τους πολύ δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση, ακόμη και για τα πιο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα αεράμυνας του κόσμου. Επιπρόσθετα, ταξιδεύουν για το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης τους σε χαμηλά υψόμετρα, γεγονός που αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους όταν χρησιμοποιούνται σε μαχητικές συνθήκες.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, το Ισραήλ, όπως και άλλες χώρες, φοβάται πως οι υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι μπορεί να γίνουν διαθέσιμα όπλα για το εχθρικό προς αυτούς Ιράν. Από το 2019, η Ρωσία αναπτύσσει τέτοια όπλα, τα οποία επιτρέπουν στις ρωσικές δυνάμεις να προκαλέσουν σημαντικά πλήγματα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ ανησυχούσε περισσότερο πως η Βόρεια Κορέα ίσως μεταφέρει τεχνολογία υπερ-υπερηχητικών πυραύλων στο Ισραήλ. Ωστόσο, τώρα η Ιερουσαλήμ φοβάται πως η Μόσχα μπορεί πιθανώς να μεταφέρει τέτοια στρατιωτική τεχνολογία στο Ιράν, αφού η Τεχεράνη απέκτησε εξελιγμένα αεροσκάφη από την Ρωσία και ίσως μελλοντικά αγοράσει και τα κορυφαία αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα τύπου S-400 των Ρώσων. Γενικά οι σχέσεις Ιράν και Ρωσίας έχουν εξελιχθεί σε στρατηγικές, μιας και οι δύο χώρες ανταλλάσσουν στρατιωτικό εξοπλισμό υψίστης σημασίας, όπως ρωσικά μαχητικά και χιλιάδες ιρανικά drones καμικάζι. 

Το Ισραήλ Αναγνωρίζει τον Κίνδυνο
Το Ισραήλ κατανοεί πως οι υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι θέτουν μία σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας, μιας και η αναχαίτισή τους είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί ελπίζουν πως η τεχνολογία πυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια μπορεί να τροποποιηθεί για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πυραύλους αυτής της κατηγορίας. Όπως και να έχει όμως, τέτοιες τροποποιήσεις μπορούν να αποδειχτούν χρονοβόρες και αρκετά ακριβές. Έτσι, η καλύτερη λύση για τους Ισραηλινούς θα ήταν το Ιράν να μην αποκτήσει τεχνολογία υπερ-υπερηχητικών πυραύλων από την Ρωσία, τουλάχιστον όχι στο σύντομο μέλλον.

Σε γενικά πλαίσια πάντως, η Ιερουσαλήμ παραμένει ιδιαίτερα ανήσυχη για την πιθανή εμφάνιση υπερ-υπερηχητικών όπλων στην εχθρική χώρα του Ιράν, αφού έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψή της πως αυτοί οι πύραυλοι ίσως δεν μπορούν να αναχαιτιστούν από τα τωρινά ισραηλινά συστήματα αεράμυνας.

Τέτοια όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο από ρωσικές δυνάμεις στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, όπου και έχουν επιδείξει τις καταστροφικές τους δυνατότητες. Σύμφωνα και με τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, αυτά τα όπλα δεν μπορούν να αναχαιτιστούν από κανένα σημερινό σύστημα αεράμυνας, ενώ ο Πούτιν είχε προσθέσει πως δεν θα υπάρξει λύση αντιμετώπισής τους για πολλά χρόνια ακόμη.