"Χαστούκι" στην Άγκυρα-Το Παρίσι δημιουργεί ναυτική βάση στο Μαρί της Κύπρου-Θα ελλιμενίζονται πλοία και από ΗΠΑ-Ισραήλ



Ναυτική «ασπίδα» στήνει το Παρίσι μαζί με ΗΠΑ-Ισραήλ στην Κύπρο

Σε συναγερμό είναι οι Τούρκοι, αφού η Κύπρος σε συνεργασία με τη Γαλλία, δημιουργεί μια μεγάλη ναυτική βάση στην περιοχή Μαρί, στην οποία θα ελλιμενίζονται πολεμικά πλοία  της Γαλλίας, αλλά και του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και φυσικά των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν την κυπριακή ναυτική βάση για σκοπούς προμήθειας και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Το Γαλλικό Ναυτικό υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών το 2006 για τη χρήση των ελληνοκυπριακών λιμανιών και αεροδρομίων.

“Από τότε, γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις βάσεις σε πολλές κρίσεις και πολέμους στη Μέση Ανατολή. Φαίνεται ότι η Γαλλία βρίσκεται στη Μεσόγειο μετά την Ελλάδα”, δηλώνει και ο Τούρκος απόστρατος Αντιναύαρχος Τ.Γκιουρντενίζ.

Ήδη έγιναν οι πρώτες συνομιλίες με τη Γαλλία για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην περιοχή Mari (Tatlısu) της πόλης Λάρνακας..

Επικαλούμενοι οι Τούρκοι την εφημερίδα Σημερινή, τονίζουν  έχουμε την δημιουργία μιας μεγάλης ναυτικής βάσης στο Μαρί, η οποία είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, αλλά είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της έξαρσης του Covid-19 και οικονομικών λόγων, αλλά ήρθε ξανά στο προσκήνιο.

Η Κύπρος και η Γαλλία είχαν τις πρώτες συνομιλίες για το θέμα αυτό.


Η Γαλλία, ήταν ο κινητήριος μοχλός για αυτήν την ναυτική βάση, την οποία καλωσόρισε και ο Ελληνοκύπριος πρόεδρος  Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η ουσία είναι ότι σύντομα θα έχουμε μια υπερσύγχρονη  ναυτική βάση που θα είναι  επωφελής όχι μόνο για την Κύπρο και την Γαλλία, αλλά επίσης και για πολεμικά πλοία του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ελλάδος και των ΗΠΑ.

Η βάση αυτή θα αύξανε την αποτροπή της Κύπρου και θα εμποδίσει τα σχέδια της Τουρκίας για ναυτική κυριαρχία και εμπέδωση της παράνομης «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ιδού τα Εννέα σημεία της παλαιότερης συμφωνίας Γαλλίας-Κύπρου:
1: Μετατροπή της ναυτικής βάσης σε ναύσταθμο υψηλής επιχειρησιακής εμβέλειας.

2: Αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και οι μελέτες για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης, αυτή θα είναι έτοιμη επιχειρησιακά σε έξι μήνες.

3: Πλήρης κάλυψη των αναγκών του γαλλικού ναυτικού που θα ναυλοχεί και θα επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
4: Διασφαλίζεται η μόνιμη παρουσία της Γαλλίας στη περιοχή.

5: Οι επιχειρησιακές δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα χρησιμοποιηθούν ως τελεστής πληροφοριακής ισχύος για τις γαλλικές ναυτικές δυνάμεις που θα ενεργούν στην περιοχή.

6: Η Γαλλία θα συμβάλλει οικονομικά στην αναβάθμιση του Μαρί.

7: Το γαλλικό ΠΝ θα αντιμετωπίσει οιαδήποτε προσπάθεια παραπόνεσης των ερευνητικών δραστηριοτήτων της TOTAL εκ μέρους της Τουρκίας.

8: Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των ναυτικών δυνάμεων της Κύπρου.

9: Συνεκπαίδευση και συνεργασία ανάμεσα στις ΕΔ των δύο χωρών.

Βάσει της συμφωνίας, η εφαρμογή του σχεδιασμού θα γίνεται σταδιακά, και όταν ολοκληρωθεί ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός, η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης, σε βαθμό που να μπορεί να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, δεν θα χρειαστεί περισσότερο από έξι μήνες.

Με την συμφωνία αναβαθμίζονται ο γεωστρατηγικός ρόλος και η γεωπολιτική σημασία της Κύπρου, σε μια ιδιαίτερα έκρυθμη περίοδο, κατά την οποία, με την συνεπικουρία του Λονδίνου, παροξύνεται, σε βαθμό άμεσης διεκδίκησης, η τουρκική προκλητικότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι Γαλλία και Κύπρος έχουν συμφωνήσει  στα κάτωθι σημεία εκτός όλων των άλλων:
    • Eγκατάσταση υπερσύγχρονου γαλλικού ραντάρ στο Τρόοδος για καλύτερη επιτήρηση της περιοχής.

    • Συνεργασία των δύο χωρών για αναβάθμιση της ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί και της Αεροπορικής Βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Την περίοδο που η Τουρκία έχει μεταφέρει drone στα Κατεχόμενα και ετοιμάζει σχέδια για την δημιουργία αεροναυτικής βάσης, η Λευκωσία κινείται με αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί,  την αγορά ραντάρ υψηλής τεχνολογίας και ορθώς πράττει.