«Ηνίοχος» - Η «οικογενειακή» άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας που μέσα από δεκαετίες εξελίχθηκε σε πολιτικό μήνυμα ισχύος και υπεροχής



Με full after burner ξεκινά η μεγαλύτερη ίσως αεροπορική άσκηση, όπως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, στη Γηραιά Ήπειρο.

Από: hellasjournal.com / ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL
 
Ο ελληνικός «Ηνίοχος» από το 1980 έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000 αποτελούσε μια οικογενειακή άσκηση των πολεμικών μοιρών της Ελλάδας.

Μετά το 2010 όμως το άρμα του αρχαιοελληνικού «Ηνιόχου» ξεκίνησε να σηκώνει το ευχάριστο βάρος των προσκεκλημένων αεροποριών.

Στόμα με στόμα, χρόνο με το χρόνο, είτε οι προσκεκλημένοι ήταν Νατοϊκοί – οπότε εν πολλοίς υπάρχει κάποια τυποποίηση – είτε αυτοί ήταν από χώρες μη μέλη της Συμμαχίας, το επίπεδο της πολεμικής αεροπορίας γίνονταν ολοένα και πιο γνωστό.

Η μορφολογία και οι  ιδιαίτερες εναλλαγές του ανάγλυφου της πατρίδας μας, δίνει άλλωστε πολλές ευκαιρίες σε κάθε αεροπόρο ν’ ασκηθεί σ’ ένα περιβάλλον ορεινών όγκων και σε ελάχιστα λεπτά πάνω από το γαλάζιο του Αρχιπελάγους ή του Ιονίου.

Το 2015 ήταν η απαρχή της “διεθνοποίησης” των αεροπορικών ικανοτήτων της Ελλάδας.

Πέραν του αεροπορικού τετ α τετ, στα υπερ που καταγράφουν οι Σύμμαχοι, είναι βέβαια το ιδιαίτερα πολύτιμο ανάγλυφο της χώρας, αλλά και το εύρος του FIR Αθηνών, καθώς οι αεροπόροι με την άδεια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας πετούν με ασφάλεια από 100 έως και 35.000 πόδια σε μεγάλες σε έκταση περιοχές.

Οκτώ χρόνια πριν, η Ισραηλινή αεροπορία, που όμως φέτος για πρώτη φορά δεν μετέχει στον διασυμμαχικό πλέον «Ηνίοχο», ήταν αυτή που σήκωσε σημαία δίπλα στην ελληνική αλλά και την αμερικανική καθώς οι ΗΠΑ μετείχαν με στελέχη ειδικών επιχειρήσεων ως JTAC.

Τα επόμενα χρόνια ο «Ηνίοχος» ισχυροποιήθηκε και αναγνωρίστηκε διεθνώς ως η σχεδιαστική αξία που προσφέρει το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, το ελληνικό Top Gun δηλαδή που εδρεύει στην Ανδραβίδα.

Και εν έτει 2023 η άσκηση που μόνο ο covid κατάφερε ν’ ακυρώσει, σίγουρα δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες ώστε να  μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι στις μέρες μας αποτελεί ως γεγονός ένα πολιτικό- διπλωματικό μήνυμα λόγω των συμμετοχών.

Οι συμμαχικές αεροπορίες που μετέχουν έχουν συνυπογράψει τα σχέδια και τα καθημερινά σενάρια πάνω στα οποία θ’ ασκηθούν ήδη από τον  Ιανουάριο.

Πιθανόν, οι πολλές περιοχές των ασκήσεων θεωρητικά είναι και αυτές που ενοχλούν  την Τουρκία όταν τα «μπλε φτερά» πετούν εκεί, είτε μόνα τους είτε με φίλιες από το εξωτερικό δυνάμεις.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στο twitter της guest star Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα Su-30, αλλά και της πρεσβείας της Ινδίας στην Αθήνα.

Η διεθνοποίηση των Ελλήνων SOF

Όμως την στιγμή που ο «Ηνίοχος» αρχίζει να μετρά καθημερινά για ένα 15θήμερο περισσότερες από 100 απογειώσεις μόνο από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, με έμφαση την Αττική διεξάγεται παράλληλα και η διασυμμαχική άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «Ωρίων».

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο «Ωρίωνας» σ’ ότι έχει να κάνει με τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων στα νησιά, για δεύτερη χρονιά θεωρείται φτωχός με δραστηριότητες διάρκειας μόλις ενός 24ώρου. Και αυτό σύμφωνα με εκτιμήσεις οφείλεται περισσότερο στην εξοικονόμηση πόρων, παρά στα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών.

Ως άσκηση ειδικών επιχειρήσεων που πολλές φορές «κουμπώνει» με τον μεγαλειώδη «Ηνίοχο» αποκτά μεγάλη αξία για τους εκπαιδευόμενους Έλληνες και προσκεκλημένα τμήματα SOF στην πατρίδα μας, τα οποία δεν είναι λίγα.

Ο «Ωρίωνας» είναι “βρέφος” μπροστά στα χρόνια ύπαρξης της αεροπορικής άσκησης που έχει γίνει θεσμός στην Ευρώπη.

Όμως το γεγονός ότι η στρατιωτική ηγεσία έχει θέσει το δικό της όραμα για την διεθνοποίηση των Ελλήνων SOF, είναι μια αρχή, ικανή ώστε στο μέλλον να προσελκύει ολοένα και περισσότερες συμμετοχές.

Σημαντικό στοιχείο του «Ωρίωνα» που μπορούμε να ξεχωρίσουμε για φέτος είναι η συμμετοχή της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού αλλά και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας.