«Αόρατοι» τζιχαντιστές στην Αθήνα – Οι μυστικές έρευνες ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ – Οι μαχητές του ISIS



Δέκα τζιχαντιστές και άλλοι ύποπτοι Αραβες για συμμετοχή στη διεθνή τρομοκρατία έχουν εντοπισθεί, όπως παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής», τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο στην Ελλάδα ύστερα από έρευνες της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. προκαλώντας ανησυχία για τις στοχεύσεις εν γένει ενόπλων οργανώσεων από τη Μέση Ανατολή στη χώρα μας ή σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη υπό το φως και των πρόσφατων συλλήψεων Πακιστανών στην Αθήνα.

Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις εντοπισμού ξένων ενόπλων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, με ενδεικτικές εκείνες – την περίοδο 2021 – 2022 – δύο Σύρων, ενός Αλγερινού κι ενός Ιρακινού που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από μεθοδικές ενέργειες των ελληνικών διωκτικών αρχών και με την αρωγή της ΕΥΠ, χωρίς ουδέποτε να μαθευτεί οτιδήποτε. Μέλη του ISIS φέρονται να έχουν επιστρέψει από τις σφαγές στη Μέση Ανατολή με άγνωστες προθέσεις, πέρα από την προσπάθεια εξαΰλωσης των ιχνών τους στη χώρα μας. Την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία για την επανεμφάνιση αόρατων «μοναχικών λύκων» που αρχικά δρούσαν λόγω θρησκευτικού φανατισμού – κυρίως Σουνίτες – κι εκδίκησης για τη διάλυση του «Ισλαμικού Κράτους». Οι ίδιοι φαίνεται να… αντικαθίστανται, όπως αναδεικνύεται από τις πρόσφατες συλλήψεις αλλοδαπών στη Ζάκυνθο και στη Λακωνία, από άλλους ερασιτέχνες, μη φανατικούς Σιίτες που δελεάζονται μόνο από αμοιβές δεκάδων χιλιάδων ευρώ για κάθε θύμα τους. Οι καθοδηγητές τους είναι και οι χρηματοδότες τους, οι οποίοι αποστέλλουν χρηματικά ποσά σε συγγενείς μέσω γνωστής εταιρείας μεταφοράς χρημάτων. Η εντολή είναι «επίθεση και αμοιβή».


Η έκθεση της Europol

Την τελευταία λοιπόν χρονική περίοδο είχαν αναφερθεί μόνο οι συλλήψεις ενός 27χρονου Μαροκινού στη Θεσσαλονίκη κι ενός 35χρονου Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας που φαίνεται να είχαν σχέσεις με τον ISIS. Είχαν προηγηθεί η σύλληψη ενός 27χρονου τζιχαντιστή από τη Συρία στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, ο οποίος φέρεται να είχε εμπλακεί στη μεγάλη σφαγή περίπου 1.500 ατόμων – μέλη της φυλής Shaitat – τον Αύγουστο του 2014 από το Ισλαμικό Κράτος, όπως και η προγενέστερη σύλληψη ενός επίσης 27χρονου υπηκόου Τατζικιστάν που καταγράφεται ως «ηγετικό μέλος του ISIS» στην Τρίπολη. Επιπλέον στην έκθεση της Europol σημειωνόταν ότι το 2021 υπήρξαν στο ευρωπαϊκό έδαφος 260 συλλήψεις τζιχαντιστών, από τις οποίες τέσσερις στην Ελλάδα.

Ομως φαίνεται ότι υπήρχαν και σειρά άλλων την περίοδο 2021-2023 που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί στην προσπάθεια των Αρχών να εξαλείψουν τον αρχικό κίνδυνο από τους «μαχητές» του Ισλαμικού Κράτους που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή πολλές φορές μέσω της χώρας μας. Το ζήτημα καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμο λόγω και των πιέσεων που ασκούνται από τις ξένες χώρες ύστερα και από τη διαπίστωση ότι το δίκτυο τζιχαντιστών «καμικάζι» που αιματοκύλισε την περίοδο 2015-2016 τη Γαλλία και το Βέλγιο είχε εισέλθει από το Βόρειο Αιγαίο και διέμενε μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αττική.

Οι μαχητές του ISIS

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2012-2016 περισσότεροι από 42.000 ξένοι μαχητές εντάχθηκαν στον ISIS από τους οποίους περίπου 5.000 πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ευρώπη. Σύμφωνα με προγενέστερη έκθεση της Europol, o καταγραφόμενος ρυθμός επιστροφής των ευρωπαίων μαχητών του ISIS στις χώρες τους τα προηγούμενα χρόνια ήταν μικρός, της τάξης του 25%-40%. Ομως σε νεότερα έγγραφα επισημαίνεται ότι υπάρχει… αόρατη επιστροφή των ευρωπαίων «μαχητών» του ISIS με πλαστά έγγραφα και οι οποίοι έχουν γνώσεις για χειρισμό όπλων κι εκρηκτικών. Ακόμη έχει διαπιστωθεί ότι στις οκτώ φυλακές επί συριακού εδάφους που ελέγχονται κυρίως από κούρδους μαχητές κρατούνταν περίπου 11.000 μέλη του ISIS, εκ των οποίων περίπου 9.000 είναι από τη Συρία και το Ιράκ και άλλοι 2.000 προέρχονταν από 50 άλλα κράτη.

Αναφέρεται τέλος ότι κάθε χρόνο στη διάρκεια των σφαγών στη Μέση Ανατολή αλλά και μετά πραγματοποιούνται από την ΕΛ.ΑΣ. και μέσω του συστήματος Σένγκεν 700-950 παρακολουθήσεις υπόπτων ύστερα από υποδείξεις ξένων διωκτικών υπηρεσιών, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν ενδεχόμενη συμμετοχή στον ISIS.