Οι Ιταλοί έστειλαν δεκάδες αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109L στην Ουκρανία-Τι αλλάζει στο μέτωπο των επιχειρήσεων;



Μέχρι στιγμής η Ουκρανία φέρεται να διαθέτει περίπου 80 M109 σε διάφορες εκδόσεις, δεδομένου ότι τα 30 νέα ιταλικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα έχουν ήδη παραδοθεί

Είναι γεγονός ότι η καταλυτική υπεροχή του Ρωσικού πυροβολικού αποτελεί μέχρι σήμερα, ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα κατάκτησης των Ουκρανικών εδαφών σε Ντονμπάς -Μαριούπολη-Αζοφική θάλασσα.

Αυτό έχει γίνει αντιληπτό από  Ουκρανία-ΗΠΑ-Νατοϊκές χώρες οι οποίες επιχειρούν να αντιστρέψουν την κατάσταση, εφοδιάζοντας  συνεχώς με  πυροβόλα-ΠΕΠ το πολύπαθο Κίεβο, με την Ιταλία να πρωτοστατεί αποστέλλοντας δεκάδες αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109L, σύμφωνα με έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

Η Ιταλία αποστέλλει δεκάδες αυτοκινούμενα οβιδοβόλα  M109L στην Ουκρανία
"Τα οβιδοβόλα  M109L που εντοπίστηκαν να κατευθύνονται προς την Ουκρανία ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης βοήθειας, ενώ μερικά από αυτά πολεμούν ήδη Ρώσους στην πρώτη γραμμή.

Τα οβιδοβόλα M109L που δωρήθηκαν από την Ιταλία και τα οποία θεάθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ούντινε με κατεύθυνση την Ουκρανία, αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης παρτίδας, αναφέρει η La Repubblica.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν βίντεο που δείχνουν ότι τα ιταλικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα επιχειρούν στην ουκρανική πρώτη γραμμή εδώ και «αρκετές εβδομάδες».

Ο συνολικός αριθμός όσων βρίσκονται ακόμη εν κινήσει και παραδόθηκαν  είναι περίπου είκοσι, αλλά θα υπάρχουν περισσότερα: «ορισμένες πηγές λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι διπλάσιος: συνολικά εξήντα οχήματα έχουν ήδη παραδοθεί στις δυνάμεις του Κιέβου ή θα φτάσουν στο εγγύς μέλλον», αναφέρουν τα ΜΜΕ.

Η απόφαση για δωρεά των αυτοκινούμενων πυροβολικών ελήφθη από την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι το 2022. Αλλά πριν από τη μεταφορά, το M109L έπρεπε να αναβαθμιστεί. Τα κεφάλαια για αυτό χορηγήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ιταλικός Στρατός δεν χρησιμοποιεί το πυροβολικό του M109L αφού ουσιαστικά καταργήθηκε σταδιακά από το γερμανικό Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). Ο αριθμός των συστημάτων που έχουν απομείνει σε αποθήκευση στην Ιταλία είναι άγνωστος.

Η ιταλική έκδοση του οβιδοφόρου M109 έχει τροποποιηθεί στο πρότυπο M109A3, με εγχώρια κατασκευή πυροβόλου 155 χιλιοστών από την Otobreda (Oto Melara).

Γενικά χαρακτηριστικά-Αριθμητικά δεδομένα του M109L
Ο Ιταλικός Στρατός δηλώνει τις εξής προδιαγραφές για αυτό το οβιδοβόλο:

Βάρος 28 τόνοι, ταχύτητα: 60 km/h (δρόμου), 25 km/h (εκτός δρόμου), εμβέλεια βολής 24 έως 30 km, επιχειρησιακή εμβέλεια 320 km. Το ιταλικό όπλο μπορεί να υποστηρίξει ρυθμό βολής στις 4 βολές ανά λεπτό.

Η Ουκρανία διαθέτει ήδη το M109 που έχει δοθεί από διάφορες χώρες, όπως η Νορβηγία (στην παραλλαγή M109A3GN), η Λετονία (M109A5Oe) και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν επίσης να στείλουν τα εκσυγχρονισμένα οβιδοβόλα M109A6 Paladin στην Ουκρανία στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας του Ιανουαρίου 2023.

Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία φέρεται να διαθέτει περίπου 80 M109 σε διάφορες εκδόσεις, δεδομένου ότι τα 30 νέα ιταλικά αυτοκινούμενα πυροβόλα έχουν ήδη παραδοθεί.

Τι αλλάζει στο μέτωπο των επιχειρήσεων;
Με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα αριθμητικά δεδομένα των Ιταλικών αυτοκινούμενων πυροβόλων M109L που δοθήκαν στην Ουκρανία, συνάγεται ότι αυτά θα αποτελέσουν σημαντικό συντελεστή ισχύος για την διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων του Ουκρανικού στρατού, μετριάζοντας έστω και λίγο την υπεροχή του Ρωσικού πυροβολικού.

Βολές αντιπυροβολικού, ανασχέσεων και κατά συγκεντρώσεων προσωπικού και μέσων των  Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανήκουν στην γκάμα των αποστολών πυροβολικού που δύνανται να εκτελέσουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια πυρών τα M109L.

Εάν μάλιστα οι βολές τους συνδυαστούν με εναέρια παρατήρηση σε real time παρεχόμενη από Ουκρανικά drones ή αμερικανικά δορυφορικά συστήματα, τότε η φονικότητα των πυρών τους θα αυξηθεί δραματικά.