Βολή UAS SARISA με πύραυλο τύπου Hydra 70-Το καλύτερο όπλο για τα νησιά μας κατά των τουρκικών επιβουλών



Συνεχόμενα καλά νέα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία ( ιδιωτική και κρατική) με εξοπλισμένα με πυραύλους UAS

Την Τρίτη 25-4-2023, η SAS Technology έγραψε μια νέα σελίδα στην ιστορία της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία εναέρια βολή του UCAV SARISA με ρουκέτα 2.75’’ τύπου Hydra 70 και ειδικότερα τον τύπο FZ-90 κατασκευής της Thales Belgium..

Η βολή πραγματοποιήθηκε σε πεδίο βολής  που ανήκει στην γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.

Σημειώνεται ότι αυτή η προσπάθεια έχει μια διεθνή πρωτιά αφού η ρουκέτα HUDRA 70, για πρώτη φορά, εβλήθη από μικρόι σχετικά μεταφερόμενο Drone.

Το σύστημα αυτό αποδεδειγμένα μπορεί να δώσει σημαντικές δυνατότητες ΕΥ ( εγγύς αεροπορικής υποστήριξης) ακόμα και σε μικρές στρατιωτικές μονάδες.


Επιχειρησιακά το UCAV SARISA ( σε κάποιους τομείς) αποτελεί αποδεδειγμένα ένα υποκατάστατο των πολύ ακριβών ελικοπτέρων ιδιαίτερα εφοδιασμένο με τις κατευθυνόμενες ρουκέτες από καταδείκτη LASER.

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες  του συστήματος SARISA εφοδιασμένο με πυραύλους Hydra 70:
1. Σε άμυνα νήσων ενάντια σε αποβατικές επιχειρήσεις.

2. Σε επιχειρήσεις μονάδων καταδρομών.

3. Σαν οργανικό σύστημα ναυτικών μονάδων.

4. Πολλές άλλες αντίστοιχες εφαρμογές στην υπηρεσία του τοπικού διοικητή, ο οποίος δεν θα χρειάζεται να εξαρτάται από αεροσκάφη και ελικόπτερα, αναφέρει το δελτίο τύπου της εταιρείας μεταξύ άλλων.

SARISA SRS-1A

Το πρώτο το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV) ήταν  η SARISA SRS-1A της ελληνικής SAS Technology.  

Η ικανότητα εξασφαλίζεται από το είδος του τυπικού φορτίου οπλισμού, που στην έκθεση ήταν δύο τυπικές ρουκέτες HYDRA 2,75 ιντσών βεληνεκούς 6-8 χλμ.

Το SARISA SRS-1A είναι το ιδανικό οργανικό εναέριο μέσο αεροπορικής υποστηρίξεως για επίλεκτες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων.

Το όχημα, το SARISA SRS-1A μπορεί να ξεφορτωθεί σε ελάχιστο χρόνο να απογειωθεί υπό τον πλήρη έλεγχο μέσω του κινητού σταθμού οπλισμού ΜPGS-S3.1 και φτάσει στο σημείο του στόχους για ρίξει τους πυραύλους του, προσβάλλοντας τον εχθρό από ικανή απόσταση ασφαλείας.

Οι δύο ρουκέτες 2,75 ιντσών, επιτρέπουν την πρόκληση καταστροφής δύο θωρακισμένων στόχων, ενώ ήδη θα έχουμε την δυνατότητα βολής ρουκετών 2,75 ιντσών κατευθύνσεως λέιζερ, με την κατάδειξη του στόχου με συσκευή λέιζερ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο χρόνος πτήσης του ελληνικού UAV, εξαρτάται από το ωφέλιμο φορτίο και τις συνθήκες της αποστολής. Σε κάθε περίπτωση, η SARISA προσφέρει συνεχή πτήση 20 λεπτών μεταφέροντας μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 25 κιλών.

Τα μίνι drones αντιπροσωπεύουν έναν νέο τύπο απειλής, που απαιτεί νέες λύσεις. Πέρα από οποιαδήποτε συμβατικά οπλικά συστήματα. Σε πρόσφατα περιστατικά, μίνι μη επανδρωμένα αεροσκάφη υποχρέωσαν σε διακοπή εκδηλώσεις υψηλού προφίλ, ενώ πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί να πετούν πάνω από προστατευμένες τοποθεσίες.

Τρόπος χρειάζεται στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, και μεγάλος κόπος, αφού μυαλά υπάρχουν αναξιοποίητα εδώ και χρόνια, όταν πρώτη η Ελλάδα ασχολήθηκε με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.