Στα κάγκελα οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ- "Εκπαιδεύεται τους τρομοκράτες του YPG στην Συρία"-Που το πάει ο Ερντογάν με Ελλάδα-Κούρδους-ΗΠΑΕπισημαίνουμε  πόσο επικίνδυνη θα είναι για την χώρα μας η τυχόν επανεκλογή Ερντογάν, ιδιαίτερα στην περίπτωση εκείνη που η Ελλάδα θα "σέρνεται" σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και θα υπάχει ακυβερνησία.

Τις τελευταίες δύο ημέρες διαπιστώνεται αλλαγή ρητορικής Τούρκων αξιωματούχων και ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, αναφορικά με την Ελλάδα και τους Κούρδους του YPG, στοχοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ για την φίλα προσκείμενη στάση τους.

Εμείς κατ'επανάληψη σε άρθρα μας είχαμε επισημάνει νωρίτερα, ότι οι  Τούρκοι ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ  μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην χώρα τους, έχουν πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα από τις ευθείες απειλές για κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο, να έχουν "περάσει" σε αγκαλιές και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Έλληνες ομολόγους τους, κάνοντας λόγο ακόμη και για την εφαρμογή μορατόριουμ στο Αρχιπέλαγος, ασκήσεων, πτήσεων, την τουριστική περίοδο.

Ωστόσο, όπως έχουμε καταδείξει σε πληθώρα άρθρων μας, αυτό είναι η μια όψη του νομίσματος την τρέχουσα περίοδο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού η άλλη όψη είναι ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τα εξοπλιστικά  επιθετικά τους προγράμματα, με μελλοντικό αποδέκτη την Ελλάδα.

Τώρα ήρθαν οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου να προσγειώσουν ανώμαλα στελέχη του πολιτικού κόσμου και της κυβέρνησης στη χώρα μας ,που πίστεψαν πως οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις γύρισαν σελίδα μετά τους σεισμούς.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανήλθε δριμύτερος μόλις χθές στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών μας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι συμβάλλουν στον εξοπλισμό τους και έχοντας "γείρει" υπέρ της χώρας μας και της Κύπρου, προσγειώνοντας στην πραγματικότητα,  στελέχη του πολιτικού κόσμου και της κυβέρνησης στη χώρα μας που πίστεψαν πως οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις γύρισαν σελίδα μετά τους σεισμούς.

Παράλληλα οι Τούρκοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ισχυριζόμενοι ότι ξεκίνησαν νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης  των Κούρδων του YPG, τους οποίους ως γνωστόν θεωρούν τρομοκράτες και παρακλάδι του ΡΚΚ, σε αντίθεση με τις ΕΕ-ΗΠΑ που  διαχωρίζουν  τις δύο Κουρδικές ένοπλες ομάδες, αφού  οι πρώτοι στάθηκαν βασικοί πυλώνες στον πόλεμο της Δύσης κατά των τρομοκρατών του ISIS, όταν η Τουρκία διεξήγαγε λαθρεμπόριο καυσίμων-όπλων και λοιπών ειδών μαζί του.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία παρέχουν εκπαίδευση όπλων στο YPG, το συριακό παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, διατείνονται οι Τούρκοι επισημαίνοντας:

"Αμερικανοί στρατιώτες παρείχαν ένοπλη εκπαίδευση σε τρομοκράτες YPG/PKK στην περιοχή Σεντάντι στα νότια της επαρχίας Χασάκα στη Συρία.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, που έχουν παρουσία στις περιοχές που κατέχει η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG στη Συρία, συνεχίζουν την ένοπλη εκπαιδευτική τους υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τοπικές πηγές, στις 10 Απριλίου, παρασχέθηκε ένοπλη εκπαίδευση σε περίπου 230 "τρομοκράτες" YPG/PKK στο χωριό Şeyh Osman στα νότια της συνοικίας Sheddadi με τη συμμετοχή 30 Αμερικανών εκπαιδευτών.

Στην εκπαίδευση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου «Bradley», αμερικανικής κατασκευής, τρομοκράτες YPG/PKK εκπαιδεύτηκαν σε βολές ελεύθερου σκοπευτή, εκκένωσης και πυροβολικού.


Από την άλλη, αμερικανικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν αναγνωριστικές πτήσεις στον χώρο εκπαίδευσης.

Η ένοπλη εκπαίδευση που δίνουν οι ΗΠΑ στην τρομοκρατική οργάνωση αναμένεται να συνεχιστεί.

Ενίσχυση  των ΗΠΑ στη βάση τους στη Χασάκα
Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές δυνάμεις έστειλαν στις 10 Απριλίου μια στρατιωτική και υλικοτεχνική συνοδεία 20 οχημάτων στις βάσεις στη Χασάκα από το συνοριακό πέρασμα Al-Walid στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.

Στη συνοδεία συμμετείχαν βυτιοφόρα οχήματα και φορτηγά, συνοδευόμενα από τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Bradley.

Η αυτοκινητοπομπή έφτασε στις στρατιωτικές βάσεις των αμερικανικών δυνάμεων στις περιοχές Shaddadi και Tel Beyder της επαρχίας Hasaka.

Ο αμερικανικός στρατός συγκεντρωτικά έστειλε στρατιωτική και υλικοτεχνική συνοδεία ενίσχυσης, αποτελούμενη από τουλάχιστον 200 οχήματα στις βάσεις και τα στρατιωτικά σημεία στην επαρχία Haseke, που κατέχει η τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK, στη Συρία στις 6, 8, 22 και 25 Ιανουαρίου.

Οι ΗΠΑ, που είναι στον συνασπισμό που έχει συσταθεί κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης DAESH, είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν τους τρομοκράτες YPG/PKK στο έδαφος της Χασάκα και της Ντέιρ εζ-Ζορ, ανατολικά του Ευφράτη, με διάφορες ένοπλες εκπαιδεύσεις και ασκήσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυνάμεις του συνασπισμού τους έχουν παράσχει ένοπλη εκπαίδευση σε χιλιάδες τρομοκράτες YPG/PKK από το 2015."

Πού το πάει ο Ερντογάν;
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι οι Τούρκοι επιχειρούν το τελευταίο διήμερο, μια επικαιροποίηση των διεκδικήσεων και αντιπαραθέσεων τους με Ελλάδα και Κούρδους του YPG, στοχοποιώντας και τις ΗΠΑ, η οποία είναι σύμμαχος τόσο της χώρας μας όσο και των Κούρδων.

Επιχειρεί με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν να ασκήσει μοχλό πίεσης προς τις ΗΠΑ για την πώληση των F-16, αποσυνδέοντας το θέμα από την μη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τουρκική υπαιτιότητα, παίζοντας παράλληλα το εθνικιστικό χαρτί ενόψει εκλογών αναμένοντας ανταπόκριση από τους Τούρκους ψηφοφόρους, αλλά και προϊδεάζοντας για το τι άμεσα θα επακολουθήσει σε Αιγαίο και Συρία, σε περίπτωση νίκης του Τούρκου Προέδρου στις εκλογές.

Επισημαίνουμε  έτσι το πόσο επικίνδυνη θα είναι για τη χώρα μας η τυχόν επανεκλογή Ερντογάν, ιδιαίτερα στην περίπτωση εκείνη που η Ελλάδα θα "σέρνεται" σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και θα υπάρχει ακυβερνησία.

Κλείνοντας αναφέρουμε ότι σε περίπτωση νίκης του Κιλιντζάρογλου στις τουρκικές εκλογές, οι διεκδικήσεις των γειτόνων θα εξακολουθήσουν να υφίστανται σε βάρος της Ελλάδας, έχοντας ωστόσο ως θετικό στοιχείο κατά την εκτίμησή μας, ότι θα είναι περισσότερο φιλοδυτική και ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ-ΕΕ η νέα τουρκική κυβέρνηση.

Νεότερη Παλαιότερη