Μαχητικά-«αστακοί» το επόμενο άλμα για την Π.Α: Τον πανίσχυρο Amraam 120D «πακέτο» μαζί με τα F-35Τόσο οι Rampage όσο και οι Spice μπορούν εύκολα να πιστοποιηθούν στα F-16 όπως ακριβώς έχει κάνει και η Ισραηλινή αεροπορία

Από: newpost.gr - Κώστας Σαρικάς

"Η ισχύς των μαχητικών είναι η ισχύς των όπλων τους" διαμηνύει με έμφαση το Αεροπορικό Επιτελείο δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων έπειτα από την απόκτηση των Γαλλικών Rafale, την αναβάθμιση των F-16 σε διαμόρφωση Viper και την επερχόμενη είσοδο στην εποχή του Stealth 5ης γενιάς F-35.

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με τους "φονικούς" Meteor, τον πιο ισχυρό πύραυλο αέρος-αέρος που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία στο οπλοστάσιο της ο οποίος ήδη βρίσκεται στις αποθήκες οπλισμού της 332 Πολεμικής Μοίρας "Γεράκι". Του όπλου που αλλάζει τα δεδομένα πάνω από το Αιγαίο και δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στα Ελληνικά "γεράκια" έναντι των γειτόνων με την τρομακτική του εμβέλεια. Η επαναπιστοποίηση των στρατηγικών βλημάτων SCALP EG τόσο για τα Rafale όσο και για τα Mirage 2000-5 αλλά και των εξαιρετικά αξιόπιστων αέρος-αέρος MICA(Missile Interception Combat Autodefence) οι οποίοι μαζί με τους αέρος-θαλάσσης EXOCET AM-39 ολοκληρώνουν την πληρότητα του οπλοστασίου των Γαλλικών μαχητικών και τους δίνουν απεριόριστες  δυνατότητες σε κάθε είδος πολέμου.

Όμως η "ραχοκοκαλιά" του Αεροπορικού στόλου αποτελείται από τα Αμερικανικά μαχητικά F-16 ενώ σε αυτά θα προστεθούν τα επόμενα χρόνια και τα 5ης γενιάς F-35. Και εκεί πλέον επικεντρώνεται η προσπάθεια του Αεροπορικού Επιτελείου να τα εξοπλίσει με τα πιο ισχυρά όπλα ώστε να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο τις δυνατότητες τους. Στην Πολεμική Αεροπορία δεν το κρύβουν ότι ο απόλυτος στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι ο πανίσχυρος πύραυλος αέρος-αέρος AMRAAM 120D ο οποίος διαθέτει ανάλογες δυνατότητες με τον Meteor. Με εμβέλεια η οποία σύμφωνα με τον κατασκευαστή αγγίζει τα 160 χλμ αποτελεί υπερόπλο  και το αντίπαλο δέος των Ευρωπαϊκών Meteor o οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από τα αναβαθμισμένα F-16 όσο φυσικά και από τα F-35. 

Οι πληροφορίες για τον Amraam 120D οι οποίες έως τώρα έχουν αποδεσμευτεί είναι εξαιρετικά περιορισμένες και άγνωστη παραμένει μεταξύ άλλων η ακτίνα της Νο Escape Zone του πυραύλου. Η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να πιέσει ασφυκτικά ταυτόχρονα με τη συμφωνία για τα F-35 προκειμένου οι Αμερικανοί να αποδεσμεύσουν και τον πανίσχυρο πύραυλο για την HAF. Πρόκειται ξεκάθαρα για πολιτική απόφαση μέγιστης σημασίας καθώς έως τώρα η Αμερικανική κυβέρνηση έχει αποδεσμεύσει τον Amraam 120D σε Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία και Δανία.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το Newpost η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη εκφράσει έγγραφο ενδιαφέρον για ακόμη τρία Αμερικανικά όπλα και αναμένει την απάντηση της Oυάσιγκτον. Πρόκειται για όπλα κρούσης με υψηλή ακρίβεια και μεγάλο βεληνεκές που αφορούν χερσαίους και θαλάσσιους στόχους αλλά και εναντίον της εχθρικής αεράμυνας. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι Στρατηγικοί AGM-158 JASSM, οι Αντιπλοικοί AGM-84 Harpoon και οι αντί-ραντάρ πύραυλοι AGM-88E AARGM (Advanced Anti Radiation Guided Missile). Πύραυλοι οι οποίοι θα αποτελέσουν το ‘’μακρύ χέρι’’ των Viper αλλά και των F-35 στο μέλλον.

Την ίδια ώρα στη  τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η απόκτηση από το Ισραήλ δύο ακόμη πολύ ισχυρών όπλων τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πρόκειται για τις  ρουκέτες Rampage και τις συλλογές Spice. Oι Rampage Extra (Extended Range Artillery) ουσιαστικά αποτελούν όπλα του πυροβολικού τα οποία οι Ισραηλινοί έχουν προσαρμόσει στα μαχητικά τους. Δίνουν τη δυνατότητα βολών ακριβείας ακόμα και σε κινούμενους στόχους  σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων με το βεληνεκές να αυξάνεται κατακόρυφα όσο μεγαλώνει το ύψος άφεσης αλλά κυρίως η ταχύτητα του μαχητικού.

Ενώ οι  συλλογές Spice ουσιαστικά μετατρέπουν τις απλές βόμβες MK 1000 και 2000 λιβρών ελεύθερης πτώσης σε "έξυπνα" όπλα τα οποία επίσης καθοδηγούμενα από GPS είτε ηλεκτροοπτικό αισθητήρα να πλήξουν με ακρίβεια και κινούμενους στόχους. Τόσο οι Rampage όσο και οι Spice μπορούν εύκολα να πιστοποιηθούν στα F-16 όπως ακριβώς έχει κάνει και η Ισραηλινή αεροπορία.