Τουρκία: Έκλεισε απροειδοποίητα τον εναέριο χώρο της σε αερομεταφορέα της Αρμενίας



Οι αρχές στην Τουρκία έκλεισαν απροειδοποίητα χθες Σάββατο τον τουρκικό εναέριο χώρο στην αρμενική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους FlyOne Armenia χωρίς καμιά προειδοποίηση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Armenpress, επικαλούμενο τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του αερομεταφορέα.

«Για λόγους ακατανόητους σ’ εμάς και χωρίς οποιαδήποτε διακριτή βάση, οι τουρκικές αρχές πολιτικής αεροπορίας ακύρωσαν την άδεια που είχε δοθεί στην αεροπορική εταιρεία FlyOne Armenia να εκτελεί πτήσεις προς την Ευρώπη μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου», κατήγγειλε ο Αράμ Ανανιάν, ο πρόεδρος της εταιρείας.

«Οι αρχές πολιτικής αεροπορίας στην Τουρκία εφάρμοσαν την ακύρωση χωρίς καμία ειδοποίηση εκ των προτέρων, φέρνοντας την αεροπορική εταιρεία μας και τους επιβάτες μας σε δύσκολη θέση», πρόσθεσε.

Η FlyOne Armenia, θυγατρική εταιρεία του μολδαβικού αερομεταφορέα FlyOne, άρχισε να εκτελεί πτήσεις τον Δεκέμβριο του 2021. Τον Φεβρουάριο του 2023, ο κ. Ανανιάν δήλωνε στο Armenpress πως η εταιρεία διέθετε στόλο πέντε αεροσκαφών Airbus και προσέφερε πτήσεις σε 14 προορισμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές και μεσανατολικές χώρες.

Η Τουρκία δεν έχει ούτε διπλωματικές, ούτε εμπορικές σχέσεις με την Αρμενία από τα χρόνια του 1990. Άγκυρα και Γερεβάν βρίσκονται σε διένεξη για τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915. Η Αρμενία μιλά για γενοκτονία, η Τουρκία, το κράτος που αποτελεί ιστορικό κληρονόμο των Οθωμανών, το αρνείται.

Όμως τον Φεβρουάριο, άνοιξε συνοριακό φυλάκιο – για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια – για να διέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε η Αρμενία στα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη νότια Τουρκία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters