Επίδομα σε ολίγους–Ούτε ευρώ σε όσους εκτελούν περίπολα στον Έβρο–Τι συμβαίνει



Οι Στρατιωτικοί καταγγέλλουν κοροϊδία - Την ώρα που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τα επιδόματα στην παραμεθόριο, μοιράζονται μπόνους σε στελέχη - Πρόσθετες αποδοχές 66.999 € σε 58 στρατιωτικούς αλλά και στον διευθυντή της ΓΔΟΣΥ

Την ανεπάρκεια και τις λανθασμένες προτεραιότητες στα θέματα μέριμνας του στρατιωτικού προσωπικού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το μισθολογικό και γενικά τις απολαβές, αναδεικνύει πρόσφατη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ενώ λοιπόν στο στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στην παραμεθόριο δεν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις για υπηρεσίες, περίπολα αποτροπής μεταναστών κ.ά., προφανώς λόγω της μη διάθεσης των αναγκαίων πιστώσεων, στην κεντρική υπηρεσία -συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση, που διαχειρίζεται τον συνολικό οικονομικό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων- χορηγούνται πρόσθετες αμοιβές. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, που έχει δημοσιευθεί στη «Δι@ύγεια», δεσμεύεται και διατίθεται πίστωση ύψους 66.999,75 ευρώ για πρόσθετες αποδοχές, και συγκεκριμένα για την καταβολή του Κινήτρου Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), στο προσωπικό της ΓΔΟΣΥ που καταγράφεται σε παράρτημά της.

Στο παράρτημα, που επίσης έχει δημοσιευθεί στη «Δι@ύγεια», αναφέρονται ονομαστικά 58 άτομα, στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένου του γενικού διευθυντή της ΓΔΟΣΥ. Αναφέρεται επίσης ότι το επίδομα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος 20% και στις κρατήσεις που αφορούν πρόσθετες αμοιβές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: YΠΕΘΑ: Πρόσθετες Aποδοχές – Kαταβολή Kινήτρου σε στελέχη ύψους 67.000€

Η χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος βασίζεται στο άρθρο 25 του νόμου 4940/2022, σύμφωνα με τον οποίο «στους πολιτικούς υπαλλήλους και στο στρατιωτικό προσωπικό των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων, των οικονομικών υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), καθώς και στις λοιπές υπηρεσίες και φορείς που εποπτεύονται ή υπάγονται στο υπουργείο Οικονομικών […] δύναται να καταβάλλεται Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων που καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών για κάθε υπηρεσία». Μάλιστα, στην 4η παράγραφο του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι η συνολική δαπάνη για την καταβολή του ΚΕΔΣ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9.000.000 ευρώ ανά έτος.

Δηλαδή, παρουσιάζεται το φαινόμενο να νομοθετείται κίνητρο για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, και ορθώς, αλλά ταυτόχρονα αδιαφορούν για τη συντριπτική πλειονότητα του στρατιωτικού προσωπικού, το οποίο υπό σημαντικά πιο αντίξοες συνθήκες στην παραμεθόριο, στα πεδία ασκήσεων, στους όρχους, τους ναυστάθμους, στα αεροδρόμια κ.α. επίσης επιτυγχάνει ποσοτικούς στόχους, προβάλλοντας σε καθημερινή βάση, 365 ημέρες τον χρόνο, την εθνική στρατιωτική ισχύ. Δυστυχώς, μετά το επίδομα των 600 ευρώ, από τη χορήγηση του οποίου εξαιρέθηκε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, μια νέα απόφαση δημιουργεί διακρίσεις και μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού.

dimokratia.gr