Τουρκικές οριοθετήσεις και η απάντηση Ελλάδος και Κύπρου



ΣΕ προεκλογικό σποτ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιλαμβάνει στις δράσεις του, τις «επιτυχίες» του, τις συμφωνίες οριοθέτησης με το ψευδοκράτος και τη Λιβύη. Με το κατοχικό καθεστώς η Τουρκία υπέγραψε «συμφωνία» το 2011, με την οποία υποτίθεται ότι οριοθετούσαν μεταξύ τους «χωρικά ύδατα» και «υφαλοκρηπίδα». Δεν αφορούσε την ΑΟΖ. Σημειώνεται συναφώς ότι η Τουρκία έχει αναγνωρίσει στο ψευδοκράτος υφαλοκρηπίδα, όταν όμως πρόκειται για τα άλλα νησιά, ακόμη και για την υπόλοιπη Κύπρο, δηλώνει πως δεν δικαιούνται! Έτσι λειτουργεί η κατοχική δύναμη, με αλά καρτ πολιτικές προσεγγίσεις. 

Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ συμφωνία του 2011 ήταν κίνηση προς την κατεύθυνση αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία είρησθω εν παρόδω, θεωρεί πως είναι «εκλιπούσα», δεν υπάρχει. Ήταν η αφετηρία για να αρχίσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και να στείλει τελικά γεωτρύπανα. Ήταν τότε μια κίνηση επιβολής τετελεσμένων και στη θάλασσα. 

ΣΕ σχέση με τη Λιβύη, είναι προφανές πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει χρησιμοποιήσει το χαρτί του τουρκο-λιβυκού Μνημονίου για να ενισχύσει και να διευρύνει τους επεκτατικούς του σχεδιασμούς. Ήταν μια ενέργεια που ενίσχυσε και το πεδίο της έντασης καθώς καταγράφηκαν αντιδράσεις, κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και την Αίγυπτο. 

ΜΠΟΡΕΙ ο Ερντογάν να θυμήθηκε την «συμφωνία» με το κατοχικό καθεστώς για σκοπούς της προεκλογικής του εκστρατείας. Προφανώς αναφέρεται στο 2011. Σημασία δεν έχει γιατί και πώς τη χρησιμοποιεί σήμερα, λίγες ημέρες πριν τις τουρκικές εκλογές, αλλά πως αξιοποιείται πολιτικά. Και τι σημαίνει αυτή η «συμφωνία» στους ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της κατοχικής πλευράς. Τι σημαίνει σε σχέση με το μεγαλεπήβολο όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Κι αυτό πρέπει να το παρακολουθούμε και να αντιδρούμε.

ΕΝΑ θέμα, όμως, που δεν αφορά την υλοποίηση από μέρους της Άγκυρας των σχεδιασμών της, αλλά το πώς πρέπει να λειτουργήσουν Ελλάδα και Κύπρος. Πώς θα απαντήσουν στις τουρκικές ενέργειες. Θεωρούμε πως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου ένα ζήτημα, που για χρόνια έχει μπει στο ψυγείο. Ήταν και είναι θέση μας, να προχωρήσει οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος. Είναι σαφές πως για να προχωρήσει χρειάζεται πολιτική απόφαση και αποφασιστικότητα να προστατευτούν τα συμφέροντα των δυο κρατών. Να τολμήσουν χρειάζεται. Η Κύπρος, πάντα, ήθελε να προχωρήσουν και ελπίζουμε πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί μετά τις εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται την 21η Μάιου ( και αρχές Ιουλίου εάν υπάρξουν και δεύτερες εκλογές). 
philenews.com