Η Μόσχα ξεκινά έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας



Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες την Τετάρτη με ομολόγους του από την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν, σηματοδοτώντας την επαφή μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού σε υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Σκοπός των συνομιλιών ήταν η ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη για την εξομάλυνση των τουρκοσυριακών σχέσεων, ενώ η Ρωσία ήλπιζε να εδραιώσει την πολιτική πρόοδο και να καθορίσει κοινές κατευθυντήριες γραμμές.

Η Ρωσία εδώ και χρόνια προσπαθεί να βοηθήσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να ανοικοδομήσει τους δεσμούς με την Τουρκία και με άλλες χώρες που επηρεάστηκαν άμεσα από τον 12ετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Η Τουρκία έχει υποστηρίξει ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν να απομακρύνουν τον Άσαντ από την εξουσία, αλλά ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται τώρα υπό πίεση να στείλει πίσω Σύρους πρόσφυγες εν μέσω οικονομικής ύφεσης και αυξανόμενου αντιπροσφυγικού αισθήματος στη χώρα.

Παρά τον στόχο της Συρίας να τερματίσει κάθε «παράνομη» στρατιωτική παρουσία στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών δυνάμεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ είπε ότι τόσο η Συρία όσο και η Τουρκία μοιράζονται στόχους και κοινά συμφέροντα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος συμφώνησε επίσης να αποκαταστήσει τη Συρία και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την επανέναρξη των διπλωματικών αποστολών στη Συρία.

«Contact»