Νέα εξέλιξη στις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου



Η Τουρκία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι πολίτες της που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου θα μπορούν να λάβουν βίζα εισόδου στα αιγυπτιακά περάσματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Οι πολίτες μας που θα ταξιδέψουν στην Αίγυπτο θα μπορούν από εδώ και στο εξής να λαμβάνουν τις βίζες τους στις αιγυπτιακές συνοριακές πύλες. Συγχαρητήρια», σύμφωνα με όσα μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Τον περασμένο μήνα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι επισκέφθηκε την Άγκυρα για τον τρίτο γύρο συνομιλιών με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας μόλις πρόσφατα βελτιώθηκαν, σημειώνοντας ότι ήταν τεταμένες μετά την προεδρία του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι το 2013 μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, του οποίου η Άγκυρα ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες υποστηρικτές του.

Όμως ο Ερντογάν εξέφρασε τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την αποχώρησή του από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία, την ετοιμότητά του να ανοικοδομήσει τις σχέσεις με το Κάιρο «από την αρχή».

Αμέσως μετά, οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια στο Κατάρ και η Άγκυρα δημοσίευσε γρήγορα μια φωτογραφία της χειραψίας και υπήρξαν πολλές συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων από τις δύο χώρες.