Το νέο ΦΕΚ του ΥΠΕΘΑ πετάει ΕΚΤΟΣ μεγάλη μερίδα ατόμων με αναπηρία!!



Επιστολή αναγνώστη του ιστολογίου μας με θέμα τα τις οικογένειες στρατιωτικών με ΑΜΕΑ:

Για όσους δεν κατάλαβαν σωστά τα «νέα ευεργετικά μέτρα» …το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πετάει εκτός από τις κατοικίες στρατού\αεροπορίας  τα ΑμεΑ που η γνωμάτευση της αναπηρίας τους αναγράφει πως είναι ικανοί για εργασία και τοποθετεί τους προστάτες ΑμεΑ στην εκτέλεση 24ωρων Υπηρεσιών και στη συμμετοχή σε Ασκήσεις!

Στις 17 Μαίου δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ 3267/2023 με το οποίο αρκετοί ΑμεΑ χάρηκαν πως επιτέλους θα διαμένουν στις κατοικίες έως ότου λήξει η γνωμάτευση αναπηρίας τους γιατί δεν είδαν τον ορισμό που έχουν ορίσει ως ΑμεΑ. Το νέο ΦΕΚ αγγίζει τα όρια του παράλογου για όλους τους συζύγους με αναπηρία!

Το προηγούμενο ΦΕΚ 1139/Β/3-6-2011 έγραφε:

β) Ως άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) ορίζονται τα άτομα που δε μπορούν να εξασφαλίσουν μόνα τους όλες ή ένα μέρος από τις ανάγκες μιας φυσιολογικής ατομικής και κοινωνικής ζωής, λόγω κάποιας εκ γενετής ή επίκτητης σωματικής, διανοητικής ή ψυχικής βλάβης και έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Το νέο ΦΕΚ 3267/2023 καταργεί αυτόν τον ορισμό και βάζει τον παρακάτω:

β) Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), είναι τα ενήλικα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα ή εργασία και τα ανήλικα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ή τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο (τύπου 1).

Συνεπώς μιλάμε για την πλήρη απαξίωση συζύγων με αναπηρία ΜΟΝΟ και είναι ιδιαίτερα περίεργο γιατί στοχεύουν ουσιαστικά σε αυτήν και μόνο την ομάδα ανθρώπων.

Ορθά προστατεύουν τα ανήλικα άτομα, τα ανήλικα με διαβήτη με χαμηλότερο ποσοστό του 67% και τα ενήλικα τα οποία έχουν ανικανότητα εργασίας. Κακώς πετάνε εκτός άτομα με αναπηρία τα οποία η γνωμάτευση τους αναγράφει ικανά για εργασία.

Για όσους δε γνωρίζουν είναι πολύ συγκεκριμένες οι παθήσεις όπου μια επιτροπή ΚΕΠΑ/ΑΣΥΕ θα αναγράψει την ανικανότητα για εργασία και ως επι των πλείστων δίνεται σε άτομα με νοητική υστέρηση.

 Είναι πάρα πολλά τα ΑμεΑ όπου βρίσκονται σε αμαξίδιο, έχουν παραπληγία τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, προβλήματα καρδιολογικής φύσεως και στη γνωμάτευση τους «κρίνονται ικανά για εργασία».

Αυτό σημαίνει ότι εργάζονται ή θα εργαστούν;;;;;;Πως είναι δυνατόν να μην υπήρξε ίχνος ανθρωπιάς στα αρμόδια άτομα που έβγαλαν αυτόν τον ορισμό; Πώς είναι δυνατόν να μη σκέφτηκαν ότι υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι υγιείς πόσο μάλλον άνεργοι ΑμεΑ!

Το σκεπτικό τους ήταν ποιο ακριβώς; Το οικονομικό μέρος; Ότι αφού κρίνεσαι «ικανός» για εργασία άρα ίσως εσύ κάποτε εργαστείς(και θα εργαστείς και σε καλή θέση με ικανοποιητικό μισθό) άρα δεν έχεις ανάγκη από διαμονή στις κατοικίες. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν θα έπρεπε να μπούνε εισοδηματικά κριτήρια και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Παράδειγμα μια τρίτεκνη οικογένεια ενδέχεται να αποτελείται από δύο γονείς δημοσίους υπαλλήλους όπου μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην καθημερινότητα με αποτέλεσμα να μην έχουν ανάγκη διαμονής στις κατοικίες.

Με αυτό που έκαναν μας βάζουν σε σκέψεις που δεν είναι σωστές! Έχει δικαίωμα να μείνει στις κατοικίες και ο τρίτεκνος και ο πολύτεκνος και ο μονογονέας αλλά και ο ΑμεΑ! Χωρίς διακρίσεις!!

Το χειρότερο είναι ότι μας πετάνε και από την πενταετία δηλαδή πλέον στρατιωτικός που έχει σύζυγο ΑμεΑ μπαίνει στην κατηγορία της απλής μοριοδότησης γιατί δε θεωρείται ΑμεΑ η/ο σύζυγος άσχετα αν έχει παράδειγμα απόφαση ΚΕΠΑ 80% εφόρου ζωής!

Αποκορύφωμα του μισαναπηρισμού είναι ότι οι προστάτες ΑμεΑ που η γνωμάτευση τους γράφει ικανοί για εργασία ξεκινάνε κανονικά να κάνουν υπηρεσίες κάτι που πρακτικά μας αλλάζει ΕΝΤΕΛΩΣ τη ζωή μας.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτά που ίσχυαν έως τώρα δεν ήταν διευκολύνσεις και ευεργετικά μέτρα που κάποιους τους βοηθούσαν ελάχιστα ή λίγο στην καθημερινότητα ;;; ότι το γεγονός πως οι προστάτες δεν έκαναν υπηρεσίες ήταν τουλάχιστον λυτρωτικό για τα ίδια τα ΑμεΑ;; Μπορείτε να κάνετε εικόνα ενός συζύγου με νόσο Crohn όπου ενδέχεται να έχει νοσηλείες πως θα ανταπεξέλθει όταν ο σύζυγος θα συμπέσει να έχει υπηρεσία ‘η άσκηση εκτός;;;; κάποιος που έχει σκλήρυνση κατά πλάκας και έχει κρίσεις τι θα κάνει 24 ώρα μόνος του;; κάποιος ΑμεΑ τυφλός όπου έχει μια συγκεκριμένη ρουτίνα πόσο  θα αποδιοργανωθεί;;;

Και κάποιοι από τους παραπάνω να έχουν και παιδιά να είναι και γονείς; Υπόψιν όλες οι παραπάνω παθήσεις δεν εμπίπτουν σε αυτές που σου δίνουν «ανικανότητα για εργασία» εκτός και αν αγγίζεις το 90% αναπηρίας που πρακτικά φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει!

Και αυτό μας το παίρνετε πίσω!

 Στα ΑμεΑ βρήκανε να κάνουν διακρίσεις και διαχωρισμούς;;

Το νέο αυτό Φεκ ορίζει πλέον πως για το στρατό άτομα με αναπηρία είναι ΜΟΝΟ αυτά που η γνωμάτευση τους γράφει πως είναι ανίκανα για εργασία. Αν αυτό δεν είναι μισαναπηρισμός τότε τί είναι;