Τι λέει ο αστυνομικός που συνέλαβε διαρρήκτες που επιχείρησαν να μπουκάρουν στο σπίτι του



Τη στιγμή που ήρθε αντιμέτωπος με τους διαρρήκτες που επιχείρησαν να εισβάλουν στο διαμέρισμά του στην Κοζάνη και τον τρόπο που κατάφερε να τους συλλάβει μετά από κυνηγητό, περιγράφει στο protothema.gr, ο 42χρονος αστυνομικός που το πρωί της Τρίτης βρισκόταν εκτός υπηρεσίας.

Όπως λέει, όλα έγιναν στις 09.30, όταν πήγε να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού του και αντιλήφθηκε ότι κάποιος την τραβάει από την έξω μεριά για να την... κλείσει. «Τότε την τράβηξα ξανά με δύναμη και είδα δύο άτομα να είναι σκυμμένα. Είχαν παραβιάσει την κλειδαριά και ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο», αναφέρει.

Οι τρεις αλλοδαποί, 44, 43 και 33 ετών που συνελήφθησαν για απόπειρα διακεκριμένης κλοπής, ξεκίνησαν να τρέχουν για να διαφύγουν μόλις είδαν τον αστυνομικό εκτός υπηρεσίας να προσπαθεί να τους πιάσει, όμως ο 42χρονος κατάφερε να τους ακινητοποιησει λίγη ώρα αργότερα με τη συνδρομή των συναδέλφων του.

«Μέχρι να τους αρπάξω, είδα ένα τρίτο άτομο στα σκαλιά και ξεκίνησαν να τρέχουν για να κατέβουν κάτω και να διαφύγουν. Πήρα τα κλειδιά μου, φόρεσα παπούτσια και από το παράθυρο του σαλονιού διέκρινα τα χαρακτηριστικά τους και κάλεσα στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης για να ενημερώσω τους συναδέλφους μου» επισημαίνει.

Προσθέτει, δε, ότι εκτός από τους τρεις αλλοδαπούς που εισέβαλαν στην πολυκατοικία της οδού Σμύρνης και επιχείρησαν να μπουκάρουν στο διαμέρισμά του που βρίσκεται στον πρώτο όροφο, υπήρχε στην είσοδο και μια γυναίκα, επίσης αλλοδαπή, η οποία είχε τον ρόλο του «τσιλιαδορου» και κρατούσε στα χέρια της το κινητό της τηλέφωνο.

«Προτίμησα να μη κυνηγήσω αυτή αλλά τους διαρρήκτες, για να έχω κάτι "χειροπιαστό". Την ώρα που έτρεχαν "σκόρπισαν" στα στενά, όσο εγώ έδινα το ακριβές σημείο στο "100" και με τη σειρά του το Κέντρο της Άμεσης Δράσης το διαβιβαζε ασυρματικά στους συναδέλφους μου για να κινηθούν προς τους δράστες. Σε κοντινή απόσταση ήταν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και ένα περιπολικό το οποίο κινήθηκε προς το μέρος μου και μου έκανε σήμα. Κατά σύμπτωση ο ένας από τους δύο αστυνομικούς στο περιπολικό ήταν ο αδελφός μου. "Πηδα μέσα να τους προλάβουμε", μου φώναξε και δύο τετράγωνα πιο μακρυά βρήκαμε τον πρώτο δράστη και τον συλαβαμε. Σε διαφορετικό σημείο η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. συνέλαβε τον άλλον δράστη» τονίζει ο 42χρονος περιγράφοντας τη στιγμή των δύο πρώτων συλλήψεων.

Ο αστυνομικός που το πρωί της Τρίτης βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας, λειτούργησε επαγγελματικά και με απόλυτη ψυχραιμία, ενώ σε όλη τη διάρκεια της καταδίωξης ήταν σε άμεση επικοινωνία με τους συναδέλφους του προκειμένου να καταφέρουν να συλλάβουν τους διαρρήκτες.

Ο τελευταίος εκ των τριών αλλοδαπών, εντοπίστηκε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας από τον 42χρονο όταν πήγαινε την κόρη του στο φροντιστήριο και τον πέτυχε τυχαία στον δρόμο του. «Αναγνώρισα ότι ήταν ένας από τους δύο που ήταν σκυμμένος στην κλειδαριά της εξώπορτας. Επειδή είχα τα παιδιά μου μαζί, κινήθηκα κυκλικά προς αυτόν και τον ακολούθησα, ενώ μιλούσα συνεχώς με το "100" . Κατάφερα να τον πλησιάσω σε απόσταση 15 μέτρων και είπα στο παιδί μου να κλείσει τις ασφάλειες και να μείνει μέσα στο αυτοκίνητο. Έτρεξα και τον πρόλαβα, τον ακινητοποίησα, τον δέσμευσα και έδωσα το ακριβές σημείο στους συναδέλφους μου που έσπευσαν να τον συλλάβουν» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον 42χρονο, στην κατοχή των δραστών εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, διαφορά κλειδιά - «πασπαρτού» που ήταν τυλιγμένα σε αλουμινοχαρτο, με τα οποία φαίνεται πως άνοιγαν διάφορες κλειδαριές, όπως και αυτή του σπιτιού του.

Ο έμπειρος αστυνομικός που υπηρετεί περισσότερα από 25 χρόνια σε «μάχιμες» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., τονίζει στο protothema.gr πως δε φοβήθηκε τους δράστες καθώς έχει συνηθίσει τους κινδύνους της δουλειάς του και λειτουργεί πάντα επαγγελματικά. «Φυσικά και η ένταση ήταν μεγαλύτερη γιατί έγινε στο δικό μου σπίτι, όμως όφειλα να διατηρήσω τη ψυχραιμία μου και να κυριαρχήσει ο επαγγελματισμός. Ως αστυνομικοί, αφήνουμε πάντα στην άκρη το συναίσθημα, γιατί πρέπει να είμαστε επαγγελματίες και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για όλους. Όσον αφορά τις συλλήψεις των δραστών, δε θα μπορούσα να τα καταφέρω αν δεν ήταν οι συνάδελφοι οι οποίοι κινητοποιηθηκαν άμεσα» υπογραμμίζει.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, ενώ οι συλληφθέντες με τη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

Στράτος Λούβαρης

protothema.gr