Πολεμικό Ναυτικό: Κωδικός «ΥΔΡΑ fully upgraded» – Τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ εν αναμονή του μεγάλου deal



Αγώνας δρόμου για την έναρξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και της αναδόχου Γερμανικής κοινοπραξίας TKMS–Thales Nederland μέσω της αρμόδιας για τα εξοπλιστικά αρχής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ξεκινά τις επόμενες ημέρες.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για ανάθεση στην κοινοπραξία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών του Στόλου κλάσης  «ΥΔΡΑ».

 Ήδη η ΓΔΑΕΕ έχει καλέσει την κοινοπραξία προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία με το πλέον σημαντικό βήμα να είναι οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των εξειδικευμένων Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και των αρμόδιων τεχνοκρατών τόσο από την Thyssenkrupp Marine Systemsof Germany η οποία θα αναλάβει τις ναυπηγικές εργασίες αλλά και την Thales Nederland που έχει ως κύριο αντικείμενο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί στα υπό εκσυχγρονισμό πλοία.

Με δεδομένη την παλαιότητα των πλοίων καθώς  ο χρόνος έχει παρέλθει κατά πολύ από την δεκαπενταετία στην οποία πραγματοποιείται κατά προσέγγιση ο Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής στα πολεμικά πλοία, το περιορισμένο budgetαλλά και την πίεση χρόνου προκειμένου να ολοκληρωθούν σύντομα οι εργασίες η ολοκλήρωση της σύμβασης μέχρι την υπογραφή της μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ αν και αποτελούν έως σήμερα τις πιο ισχυρές και καινούργιες μεγάλες Μονάδες επιφανείας ήδη έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 20 χρόνια υπηρεσίας με ότι αυτό συνεπάγεται από την εντατική χρήση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο πλοίο της κλάσης, η φρεγάτα «’ΥΔΡΑ» την οποία παρέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό από τα ναυπηγεία Blohm & Voss στο Αμβούργο το 1992 έχει υπερβεί κατά πολύ σε πλόες τα 400.000 μίλια. Αν και ο Στόλος έχει παράδοση στην συντήρηση των πλοίων του πολλά από τα συστήματα των τεσσάρων φρεγατών είτε μηχανολογικά είτε ηλεκτρονικά -ειδικά των δύο πρώτων «ΥΔΡΑ» και «ΣΠΕΤΣΕΣ»- είναι δεδομένο ότι έχουν καταπονηθεί.

Ενώ ειδικότερα τα ηλεκτρονικά τους θεωρούνται ξεπερασμένα κατά πολύ στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων έναντι των πολλαπλών απειλών. Άλλωστε ήδη τα Στελέχη του Στόλου δεν διστάζουν να  εκφράσουν  τον προβληματισμό τους για τα αποτελέσματα της ‘’ακτινογραφίας’’ όταν ξεκινήσουν οι εργασίες και αποκαλυφθεί η πλήρης εικόνα τους.

Σημαντική παράμετρος στην υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί και το περιορισμένο budgetτο οποίο κυμαίνεται περίπου στα 600 εκ και δεν αφήνει περιθώρια για εκτεταμένο εκσυγχρονισμό σε όλα τα συστήματα των τεσσάρων πλοίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναβάθμιση των CIWS εγγύς προστασίας Phalanxσε διαμόρφωση block 1Bδεν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία αλλά σε άλλο πρόγραμμα. Ο εκσυγχρονισμός αναμένεται να περιλαμβάνει αντικατάσταση των ηλεκτρομηχανών και πλήρη αποκατάσταση όλων των βλαβών στο σύστημα πρόωσης, νέο τακτικό σύστημα μάχης TacticosblockII, νέο Ραντάρ NS-110, γενική επισκευή του πανίσχυρου πυροβόλου ΜΚ45 των 127mmμε εκσυγχρονισμό του για χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας (guided ammunition) τελευταίας γενιάς με βεληνεκές που θα αγγίζει τα 45 χλμ, νέα ραντάρ ελέγχου πυρός και ναυτιλίας, LaserWarningSystemκαι ηλεκτρονικό εξοπλισμό που θα αφορά την υποστήριξη των νέων βλημάτων ESSM block II.

Για το Ναυτικό Επιτελείο που θα διαπραγματευτεί τη σύμβαση εκτός από την πλήρη τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί με την κοινοπραξία σχετικά με τις εργασίες και τη διαμόρφωση, καίρια επιδίωξη θα είναι η διασφάλιση της παράδοσης των πλοίων εντός του χρονοδιαγράμματος με την θέσπιση αυστηρής ρήτρας σε περίπτωση καθυστερήσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πρώτο πλοίο της κλάσης , η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» θα οδηγηθεί στη δεξαμενή  για εκσυγχρονισμό το πρώτο εξάμηνο του 2025 με στόχο να παραδοθεί στα τέλη του 2027.Θα ακολουθήσει η δεύτερη φρεγάτα το καλοκαίρι του 2025 ώστε να παραδοθεί εντός του 2028. Σειρά θα πάρουν οι επόμενες δύο φρεγάτες ΜΕΚΟ 200 ΗΝ οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν εντός  του 2030.