«Ο νόμος των Rafale» προκαλεί εφιάλτες στην Τουρκία: H «Anatolian Eagle» και το προκλητικό patch που μοίραζαν οι γείτονες



Το προκλητικό patch που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης «Anatolian Eagle 23» στα μπράτσα Τούρκων ιπτάμενων και δείχνει ένα Ελληνικό Rafale να βυθίζεται στη θάλασσα με τίτλο «προσφέρουμε δωρεάν μαθήματα κολύμβησης από το 1922» απηχεί το μεγάλο άγχος των γειτόνων για το νέο απόκτημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Πάνω από το μισοβυθισμένο Rafale πετά ένα Τουρκικό F-16 το οποίο υποτίθεται το έχει καταρρίψει.

Κώστας Σαρικάς

Μόνο που η πράξη και όσα δείχνουν έως τώρα οι ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν τα Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας δείχνουν ότι τα Γαλλικά μαχητικά όχι απλά υπερτερούν μακράν έναντι αεροσκαφών όπως τα Τουρκικά F-16 C/D με την συγκεκριμένη διαμόρφωση αλλά ακόμα και έναντι πολύ πιο ισχυρών μαχητικών.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Τουρκική αεροπορία για τις επιδόσεις των Rafale τα οποία διαθέτει εδώ και ενάμιση χρόνο στη «φαρέτρα» της η HAF φαίνεται ότι έχουν θορυβήσει το αεροπορικό επιτελείο της γείτονος και όχι μόνο. Με τελευταίες αυτές που προέρχονται από την μεγάλη αεροπορική άσκηση «HNIOXOΣ 23» όπου οι «ριπές» της 332 Πολεμικής Μοίρας «ΓΕΡΑΚΙ» ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Και απέδειξαν γιατί κατά κοινή ομολογία χαρακτηρίστηκαν ως «game changer» μαχητικά.

Όσο προχωρά η εκπαίδευση των ιπτάμενων της 332 τόσο τα «γεράκια» της Μοίρας μαθαίνουν τα μυστικά των Rafale και κυρίως τα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά τους συστήματα που επιτρέπουν εντοπισμό και στοχοποίηση με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια έναντι των υπολοίπων μαχητικών. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι «ριπές» είναι οι κυρίαρχοι στα «kills» όπως αποδεικνύεται σε όλα τα debriefing έπειτα από τα σενάρια εναέριας μάχης. Ενώ αδιαμφισβήτητη είναι η υπεροχή τους και σε αποστολές κρούσης έναντι χερσαίων αλλά και θαλάσσιων στόχων.


Μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι οι γείτονες κάλεσαν στην «Anatolian Eagle 23» τη Βρετανική RAF αλλά και την Πολεμική Αεροπορία του φιλικού Κατάρ με Typhoon Eurofighter. Αεροσκάφη τα οποία έχουν βάλει εδώ και καιρό στο στόχαστρο ως απόκτημα το οποίο θα μπορούσε να εξισορροπήσει την υπεροχή της HAF μετα Rafale πάνω από το Αιγαίο.

Αλλά και ως μαχητικά τα οποία φέρουν όπως και οι «ριπές» τους «φονικούς» Meteor ώστε να εκπαιδευτούν στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα Ελληνικά Rafale. Άλλωστε ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο επαφές μεταξύ της Τουρκίας και των Βρετανών σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης στην Τουρκία των Typhoon Eurofighter, είτε καινούργιων είτε μεταχειρισμένων της RAF.

Και ενώ αρχικά η απόκτηση από την Πολεμική Αεροπορία των Γαλλικών μαχητικών Rafale είχε αντιμετωπιστεί από τους γείτονες με ειρωνικά σχόλια σε ανώτατο επίπεδο πλέον φαίνεται ότι ήδη έχουν προσγειωθεί απότομα στην σκληρή πραγματικότητα. Καθώς ακόμα και μια μόλις Μοίρα αποτελούμενη από 24 Rafale μπορεί να κάνει τη διαφορά ενώ ήδη η HAF όχι απλά διαθέτει στο οπλοστάσιο της τα πρώτα 16 με πλήρη οπλισμό αλλά και οι ιπτάμενοι της έχουν εξοικειωθεί απόλυτα στις «ριπές».

Εκτός όμως από τους Βρετανούς και το Κατάρ στην «Anatolian Eagle 23» έλαβαν μέρος οι «συνήθεις ύποπτοι» Αζέροι με μαχητικά Su-25, οι πιο πιστοί σύμμαχοι της Άγκυρας Πακιστανοί με F-16, τα ΗΑΕ με μαχητικά F-16 ενώ επρόκειτο να λάβουν μέρος και οι Σαουδάραβες με f-15 όμως τελικά επέλεξαν την Ελλάδα και την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ». Στην άσκηση η οποία φιλοξενήθηκε στην Konya Air Base συμμετείχε και το ΝΑΤΟ με ιπτάμενο ραντάρ Ε-3 A.