«Τέλεια καταιγίδα προβλημάτων» στην εκπαίδευση των SEALs του αμερικανικού Ναυτικού



Το εξαντλητικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τις ελίτ των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, τους Navy Seals, πάσχει από έλλειψη εποπτείας, ενώ στο πλαίσιό του γίνεται χρήση ουσιών και υπάρχει κακή ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με έκθεση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, το πρόγραμμα «θέτει τους υποψηφίους σε σημαντικό κίνδυνο» τραυματισμού ακόμη και θανάτου.

Η έρευνα έγινε μετά τον θάνατο ενός 24χρονου ναύτη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι SEALs θεωρούνται μία από τις πιο πλέον επίλεκτες μονάδες σε ολόκληρο τον αμερικανικό στρατό. Σε αυτούς είχε ανατεθεί η αποστολή της εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν που έφεραν σε πέρας με επιτυχία.

Η σχεδόν 200σέλιδη έκθεση της Διοίκησης Εκπαίδευσης διαπίστωσε μια «σχεδόν τέλεια καταιγίδα» προβλημάτων στο μάθημα Basic Underwater Demolition/Seal (BUD/S, Βασικές Υποβρύχιες Καταστροφές), πιο γνωστό ως BUD/S.

Το μάθημα, που έχει διάρκεια 24 εβδομάδες, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο και έχει ποσοστό διαρροής που φτάνει το 70%-85% ανά τάξη. Οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε συνθήκες περιορισμένου ύπνου, ψυχρολουσίες και συνεχή σωματική άσκηση και εκπαίδευση μάχης.

Στο πιο δύσκολο μέρος της εκπαίδευσης, τη «διαβολοβδομάδα», οι εκπαιδευόμενοι υπομένουν πεντέμισι ημέρες εκπαίδευσης με λιγότερες από τέσσερις ώρες ύπνου.

Η επίσημη ιστοσελίδα της μονάδας σημειώνει ότι οι υποψήφιοι στέκονται «μούσκεμα στην παραλία ή μέχρι τη μέση τους στο νερό, με τον κρύο άνεμο του ωκεανού να τους “ξυρίζει”».

Οι ερευνητές του Πολεμικού Ναυτικού διαπίστωσαν ότι η ιατρική περίθαλψη στο μάθημα ήταν «ανεπαρκώς οργανωμένη, ανεπαρκώς ενσωματωμένη στην εκπαίδευση και ανεπαρκώς καθοδηγούμενη», παράγοντες που «πιθανότατα είχαν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την καλή κατάσταση» των υποψηφίων.

Αυτές οι αδυναμίες συνέβαλαν άμεσα στον θάνατο του Κάιλ Μάλεν, ενός ναύτη που πέθανε πέρυσι από οξεία πνευμονία. Ο 24χρονος Μάλεν υπέφερε από προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της «διαβολοβδομάδας», αλλά δεν έτυχε καμίας σημαντικής ιατρικής βοήθειας από τους εκπαιδευτές. Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μάλιστα, ένας αξιωματικός ιατρός έδωσε εντολή στους μαθητές να μην καλέσουν ασθενοφόρο για να μην διαταράξουν την εκπαίδευση.