Το «κοφτερό σπαθί» του ΠΕΡΣΕΑ στη ΝΑΤΟϊκή «Air Defender 23»: Σενάρια προσβολής αεράμυνας μαζί με τα Αμερικανικά A-10 Warthog



Μπορεί η συμμετοχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας στη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Air Defender 23» να εξασφαλίστηκε την ύστατη ώρα έπειτα από το σοβαρό «φάουλ» των Γερμανών και την παρέμβαση του ΓΕΕΘΑ όμως κατά τις πρώτες ημέρες της άσκησης τα «γεράκια» του «ΠΕΡΣΕΑ» επιβεβαιώνουν τη φήμη τους και το υψηλό επίπεδο της HAF.\

Κώστας Σαρικάς

Από την περασμένη Δευτέρα έως και σήμερα τα τρία μαχητικά F-16 block 50 έχουν ήδη πραγματοποιήσει τουλάχιστον 17 εξόδους συμμετέχοντας σε μια σειρά από σενάρια με κυρίαρχα αυτά που αφορούν την προσβολή της «εχθρικής» αεράμυνας.

Άλλωστε κύρια αποστολή της 347 Πολεμικής Μοίρας είναι η διατήρηση υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας για την ανάληψη επιθετικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τα υπάρχοντα Εθνικά και ΝΑΤΟικά πρότυπα. Σε ρόλο κρούσης-βομβαρδισμού ημέρα και νύχτα οι ιπτάμενοι  της Μοίρας έχουν αποκτήσει τεράστια εμπειρία εκπαιδευόμενοι στην ηπειρωτική χώρα αλλά κυρίως πάνω από το Αιγαίο γεγονός που ήδη αποτυπώνεται στα σενάρα της «Air Defender 23». Και δεν είναι τυχαίο ότι τα Ελληνικά μαχητικά  φιλοξενούνται στην Αεροπορική Βάση στο Lochfeld της Νότιας Γερμανίας μαζί με τα αεροσκάφη κρούσης A-10 Warthogτης USAF με τα οποία σε πολλά σενάρια επιχειρούν από κοινού.

Εκτός όμως από τα σενάρια κρούσης-βομβαρδισμού τα ‘’μπλε’’φτερά συμμετέχουν και σε αποστολές air to air είτε αυτές αφορούν επιθετικές ή αμυντικές ενέργεις έναντι ‘’εχθρικών’’ μαχητικών είτε συνοδεία high value στόχων. Το γεγονός και μόνο ότι η 347 ΠΜ εκτός από τον επιθετικό της ρόλο αναλαμβάνει υπηρεσίες readinessστο Αιγαίο με τους ιπτάμενους της Μοίρας να διαθέτουν τεράστια εμπειρία από τις καθημερινές  αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο.

Έτσι τα  «πολυεργαλεία» του «ΠΕΡΣΕΑ» μπορούν να αναλάβουν και να φέρουν σε πέρας κάθε είδους αποστολή κάτι που γνωρίζουν και λαμβάνουν υπόψη τους  οι Επιτελείς του ΝΑΤΟ που σχεδίασαν την άσκηση. Με την παρουσία της HAF μεταξύ των 25 αεροποριών της Συμμαχίας που συμμετέχουν να είναι ουσιαστική και όπως πάντα την Ελληνική αποστολή να δίνει διαπιστευτήρια επαγγελματισμού και τους ιπτάμενους να αποτελούν για όλους δελεαστικούς συνεργάτες στον αέρα.Αν και η Ελληνική σημαία μπήκε τελευταία στο patch της άσκησης η προβολή που έχουν από τους διοργανωτές τα ‘’μπλε’’ φτερά είναι αξιοσημείωτη καθώς σε όλα τα spot-αφιερώματα στην άσκηση το «σπαθί»  του «ΠΕΡΣΕΑ» βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Η άσκηση- μήνυμα στη Ρωσία εξελίσσεται σε τρεις μεγάλες περιοχές- στο Νότο έως τα σύνορα με το Βέλγιο και στο Βορά στα σύνορα με την Πολωνία έως και τη Βαλτική θάλασσα  αλλά και Δυτικά πάνω από τη Βόρεια θάλασσα- με τα περισσότερα σενάρια  να εκτελούνται σε ύψη από  τα 7500 έως και πάνω από τα 40000 πόδια.

Με εκατοντάδες καθημερινές απογειώσεις και μάλιστα σε περιοχές με υψηλή εναέρια κυκλοφορία πολιτικών αεροσκαφών καθώς στην άσκηση συμμετέχουν περισσότερα από 220 αεροσκάφη,μαχητικά, μεταφορικά, ιπτάμενα ραντάρ και ιπτάμενα τάνκερ. Σε κάποια σενάρια μάλιστα Comao μαχητικών αναμένεται να κινηθούν Ανατολικά έως τις Βαλτικές χώρες αλλά και τη Ρουμανία.Στην «Air Defender 23» λαμβάνουν μέρος όλοι σχεδόν οι τύποι αεροσκαφών που διαθέτει το Δυτικό οπλοστάσιο όπως F-35, EA-18,F/A-18, F-16, F-15, Typhoon Eurofighter, Gripen και Α-10.