Στην Σούδα για πρώτη φορά το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑΤο πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το USS Gerald R. Ford (CVN-78) έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλιστα σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε πρώτη η Realnews στο φύλλο της Κυριακής, 4 Ιουνίου, το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο, μήκους 337 μέτρων, υπολογίζεται να δέσει για πρώτη φορά στην Σούδα στις αρχές Ιουλίου, στην παρθενική του εμφάνιση στην Μεσόγειο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Έρχεται στο πλαίσιο του rotation με το USS GEORGE H.W. BUSH το οποίο κλείνει έναν χρόνο παρουσίας στην Μεσόγειο, με κύριο στόχο την ενίσχυση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μαζί του, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, θα φέρει και μία μονάδα των MEU (Marine Expeditionary Unit – Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών) στο πλαίσιο ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης.

Στις 3 Μαΐου απέπλευσε από το Νόφλοκ των ΗΠΑ και στις 24 Μαΐου έφθασε στο Όσλο της Νορβηγίας, όπου την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η άτυπη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας παράλληλα σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις. Με την ολοκλήρωση των ασκήσεων θα δραστηριοποιηθεί στην περιοχή ευθύνης του 6ου Στόλου.
Την επίσημη υποδοχή του στον ναύσταθμο της Σούδας και τον προβλήτα Κ14 αναμένεται να κάνει ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όπως και με τα προηγούμενα Αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, τα TRUMAN και BUSH, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συνεργασία με τμήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τις οποίες ήδη έχει αρχίσει να γίνεται προγραμματισμός ενόψει της επικείμενης άφιξής του, εκτός απροόπτου.

Και σε αυτή την περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό θα κληθεί να βρίσκεται στην Ομάδα Κρούσης και Συνοδείας του FORD, με μία φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο. Οι συνεκπαιδεύσεις, κατά πάγια τακτική του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, θα περιλαμβάνουν εκτός από μονάδες του ΠΝ και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πυλώνας Σταθερότητας
Η Ελλάδα αποτελεί τον εγγυητή της Ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως ο σταθερός Πυλώνας Σταθερότητας και αξιόπιστος σύμμαχος, όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για όλες τις μεγάλες δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής.

Την Τρίτη 6 Ιουνίου ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, συναντήθηκε με τον Επιχειρησιακό Διοικητή (Operation Commander – OPCDR) της επιχείρησης European Union Naval Force Mediterranean Operation IRINI (EUNAVFOR MED IRINI) Rear Admiral (UH) Stefano Turchetto, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Κατά τη συνάντησή τους, η οποία έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, και επισήμανε την πλήρη υποστήριξη και δέσμευση της Χώρας μας στην υλοποίηση της αποστολής της επιχείρησης «IRINI», όπως επίσης και τη σημασία της περαιτέρω αξιοποίησης του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής/NATO Maritime Interdiction Operational Training Center (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC) προς αυτό τον σκοπό.

Ο Διοικητής της EUNAVFOR MED IRINI είχε επίσης την ευκαιρία για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ όπου και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ακολούθως επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΚΕΠΙΧ) στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ), και συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ.