Επιμένει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πως η Ναυτική Βάση Παγασητικού θα προχωρήσει



Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΑΣ και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα καθώς και την κατάσταση των Διοικήσεων και των Μονάδων του.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΓΕΕΘΑ: Τόνισε την σπουδαιότητα της συντήρησης και ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, μέσω των σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, και επισήμανε την σημασία της αναβάθμισης των ναυτικών υποδομών στον Ναύσταθμο Κρήτης η οποία υλοποιείται ταχύτατα πλέον, καθώς και της ήδη δρομολογημένης διαδικασίας για την κατασκευή Ναυτικής Βάσης στον Παγασητικό κόλπο, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η ισχυρή παρουσία του Στόλου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελείται επιτυχώς την τελευταία τριετία. Επιπλέον αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες ενέργειες και στα μέτρα που έχουν αναληφθεί κατόπιν των κατευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ, για την πρόσληψη νέων στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις επ’ ωφελεία και του Πολεμικού Ναυτικού φυσικά μετά από πάρα πολλά χρόνια, καθώς και στην μέριμνα που ελήφθη για την -2- καθιέρωση του επιδόματος Ειδικών Αποστολών, για τα πληρώματα του Στόλου που πλέουν σε Εθνικές και Διεθνείς αποστολές.

Για την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών στον Ναύσταθμο Κρήτης ουδείς λογικά σκεπτόμενος διαφωνεί δεδομένης της γεωστρατηγικής σπουδαιότητας του θεάτρου επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Όμως για την κατασκευή Ναυτικής Βάσης στον Παγασητικό κόλπο υπάρχει μια σαφής καταστρατήγηση προηγούμενων αποφάσεων επ’ ωφελεία τοπικών μικροκομματικών συμφερόντων. Είναι γνωστό άλλωστε πως στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις ώστε να φιλοξενήσουν ένα Τάγμα Πεζοναυτών της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών όντας Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης εγγύς των πλοίων της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου ΠΝ. Η απόφαση είχε ληφθεί επί Αρχηγίας ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή. Σήμερα καταστρατηγείται.

Ταυτοχρόνως είχε προκριθεί ως βέλτιστη επιχειρησιακά λύση το σύνολο των λοιπών μονάδων και υπομονάδων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών να στρατωνίζεται στις τεράστιες εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής.

Είχε τονιστεί επίσης πως η παρουσία της 32 Ταξιαρχίας ΠΖΝ στην Αττική διασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε πολλά ταχύπλοα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία που ελλιμενίζονται στο λιμάνι του Πειραιά. Τα πλοία αυτά άμεσα μπορούν να επιταχθούν και να λειτουργήσουν στα πλαίσια κρίσης προ της έναρξης των επιχειρήσεων ως μέσα μεταφοράς ενισχύσεων και εφεδρειών στα νησιά και μικρονήσια της ΑΣΔΕΝ. Και αυτό αγνοείται παντελώς από το ΓΕΕΘΑ και με τη συνενοχή του Α/ΓΕΝ.

Αντ’ αυτών το ΓΕΕΘΑ με πρωτοβουλία του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ επιθυμεί να δαπανήσει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή Ναυτικής Βάσης στον Παγασητικό κόλπο.