Άραγε τι γύρευαν πέντε Αμερικανοί γερουσιαστές στο Πεντάγωνο ανήμερα της ορκωμοσίας της κυβέρνησηςΕπικεφαλής ο Γερουσιαστής Μάικ Κράπο , παρών και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης

Οι Αμερικανοί έχουν πολλές ερωτήσεις και περιμένουν πολλές απαντήσεις. Έτσι δεν έχασαν καθόλου χρόνο, και έστειλαν στην χώρα μας πέντε μέλη του Κογκρέσου, με επικεφαλής τον Γερουσιαστή Μάικ Κράπο το πρωί της Τρίτης στο Πεντάγωνο. Μάλιστα παραλίγο να συμπέσουν στην τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου, αφού χθες ήταν ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης.

Τους οδήγησαν (μαζί με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζορτζ Τσούνη) στην αίθουσα του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και άρχισε αμέσως η ενημέρωσή τους από τον ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η στήλη ''Βηματοδότης'' της γνωστής εφημερίδας το ''Βήμα''. 

Τους είπε για τις αναθεωρητικές τάσεις στην ευρύτερη περιοχή για τις ιδιαίτερες προκλήσεις ασφαλείας που διαμορφώνονται λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία και βεβαίως ανάφερε τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Οι Αμερικανοί είχαν  πολλές ερωτήσεις κυρίως για τα όσα συμβαίνουν με τις αναθεωρητικές τάσεις στην περιοχή. Εκείνο που τους ειπώθηκε από τον Αρχηγό, είναι ότι η χώρα μας είναι μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, δεν θέλει αναταράξεις, αλλά είναι δυνατή και ελκυστική προς φίλους και συμμάχους «και επίφοβη σε αυτούς που μας προσδιορίζουν ως εχθρούς και αντιπάλους».

Στάθηκαν ιδιαιτέρως στο ρόλο που διαδραματίζει το λιμάνι τη Αλεξανδρούπολης, θέλησαν να μάθουν και την στρατιωτική του διάσταση και τον ρόλο του. Ο κ. Αρχηγός τους είπε ότι θα πρέπει να βλέπουν στον χάρτη την γραμμή Βαλτική- Αλεξανδρούπολη- Σούδα και όχι μόνον ένα λιμάνι. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και στη Λάρισα η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Celeste Wallander. Υπήρξε συζήτηση και για τα F-35 με την διαβεβαίωση εκ μέρους των Αμερικανών ότι όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και τα πρώτα F-35 θα βρίσκονται υπό ελληνική κυριότητα το 2028.