«Τροχάδην» η αναβάθμιση του ναυστάθμου στην ΚρήτηΤο αρχηγείο Στόλου επισκέφτηκε ο ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δίνοντας σημαντικές ειδήσεις που έχουν να κάνουν με τους ναυστάθμους σε Κρήτη και Παγασητικό επ’ ωφέλεια των Πεζοναυτών.

Γράφει ο ΑΓΕΕΘΑ χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Επισκέφθηκα το Αρχηγείο Στόλου όπου ενημερώθηκα για τις επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του, καθώς και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά και την κατάσταση των Διοικήσεων και των Μονάδων του.

Μιλώντας στα στελέχη του Αρχηγείου Στόλου αναφέρθηκα στις ιδιαίτερες προκλήσεις ασφαλείας που η Χώρα μας καλείται διαχρονικά να αντιμετωπίσει, και για τις οποίες απαιτείται τόσο η επαύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας, η ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση, αλλά και το πρακτικό όραμα για το μέσο-μακροπρόθεσμο μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων, μέρος σημαντικότατο των οποίων είναι και ο Στόλος.

Ήταν μία καλή ευκαιρία ώστε να τονισθεί η σπουδαιότητα της συντήρησης και ενίσχυσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού, μέσω των σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην σημασία της αναβάθμισης των ναυτικών υποδομών στον Ναύσταθμο Κρήτης η οποία υλοποιείται ταχύτατα πλέον, καθώς και της ήδη δρομολογημένης διαδικασίας για την κατασκευή Ναυτικής Βάσης στον Παγασητικό κόλπο, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η ισχυρή παρουσία του Στόλου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελείται επιτυχώς την τελευταία τριετία.

Επιπλέον αναφέρθηκα και στις συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν γίνει για την πρόσληψη νέων στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις επ’ ωφελεία και του Πολεμικού Ναυτικού, φυσικά μετά από πάρα πολλά χρόνια, καθώς και στην μέριμνα που ελήφθη για την καθιέρωση του επιδόματος Ειδικών Αποστολών, για τα πληρώματα του Στόλου που πλέουν σε Εθνικές και Διεθνείς αποστολές.

Τέλος, έδωσα κατευθύνσεις για συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση στο πλαίσιο εκτέλεσης της αποστολής.

Συγχαρητήρια για το έργο σας!

Υπερήφανοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γι' αυτά που κάνετε!»

Κινητικότητα ωστόσο υπήρχε και σε επίπεδο στρατιωτικής διπλωματίας καθώς από την Κυριακή 11 έως την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, ο Αρχηγός Ναυτικού του Ισραήλ Αντιναύαρχος David Saar Salama πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ.

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, ο Αρχηγός Ναυτικού του Ισραήλ επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας των Ναυτικών Ελλάδας και Ισραήλ, ενώ ενημερώθηκε επί των δραστηριοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού. Εν συνεχεία συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ακολούθως με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, ο Αντιναύαρχος David Saar Salama μετέβη, επίσης, στο Ναυτικό Οχυρό (Ν.Οχ.) Σκαραμαγκά και στο Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ) με τις ακόλουθες δραστηριότητες:

α.         Στο Ν.Οχ. Σκαραμαγκά, τον υποδέχθηκε ο Διοικητής Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠN και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ, όπου έγινε επίδειξη των δυνατοτήτων του Προσομοιωτή Ελέγχου Βλαβών (ΕΒ) της Σχολής ΕΒ.

β.         Στο ΑΣ συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Στόλου, ξεναγήθηκε στον Προσομοιωτή της Σχολής Υποβρυχίων και ακολούθως επέβη σε Υποβρύχιο κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και σε Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ».

Επιπρόσθετα και στο περιθώριο της επίσκεψης, τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 12 Ιουνίου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αρχηγού Ναυτικού του Ισραήλ επί του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ».