Εκτυλίσσεται κρυφός «εναέριος πόλεμος» μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας πάνω από την Βαλτική-Eurofighter αναχαιτίζουν «σαν τρελά» ρωσικά jets!21 αναχαιτίσεις μόνο τις τρεις εβδομάδες, δηλαδή από τότε που μέρος της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας έφτασε στην Εσθονία για επιχειρήσεις περιπολίας του ΝΑΤΟ στο ανατολικό μέτωπο της Ευρώπης

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει πως μαχητικά jets του στην Βαλτική απογειώθηκαν βιαστικά 21 φορές το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της παρουσίας ρωσικών αεροσκαφών στην περιοχή.

Τρομερές Εναέριες «Μονομαχίες»
Πιο συγκεκριμένα, βρετανικά μαχητικά jets απογειώνονται άρον άρον για να απαντήσουν στα ρωσικά αεροσκάφη. Μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, 21 έξοδοι σημειώθηκαν στις επιχειρήσεις εναέριας περιπολίας του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή περιοχή της Βαλτικής. Αυτό δήλωσε η Μεγάλη Βρετανία αργά εχθές το βράδυ, Σάββατο 24 Ιουνίου.

Τα μαχητικά τύπου Eurofighter Typhoon της βασιλικής βρετανικής πολεμικής αεροπορίας, επιχειρώντας από την Εσθονία, αποτελούν μέρος των αποκαλούμενων αεροσκαφών «γρήγορης αντίδρασης» που χρησιμοποιεί η Βορειοατλαντική Συμμαχία για να διασφαλίσει την προστασία της ανατολικής ευρωπαϊκής πλευράς της.

Η απάντησή τους έρχεται μία περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων με την Μόσχα, κυρίως εξαιτίας της στρατιωτικής σύρραξης στην Ουκρανία, η οποία τις τελευταίες ώρες θα λέγαμε πως έχει υποσκιαστεί από την ένοπλη ανταρσία του Πριγκόζιν, αρχηγού της μισθοφορικής Βάγκνερ, έναντι του Πούτιν. Βέβαια μετά από εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών, ο Ρώσος «επαναστάτης» φαίνεται πως απέσυρε τις προσπάθειες πραξικοπήματός του και κινείται τώρα προς την Λευκορωσία, αφού συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου Λουκασένκο.

Όπως και να έχει, τα βρετανικά Typhoon, τα οποία επιχειρούν από εσθονική εναέρια βάση από τον Μάρτιο, απογειώνονται για να ελέγχουν την κίνηση ρωσικών αεροσκαφών, όταν αυτά δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα του ΝΑΤΟ σχετικά με την εναέρια κυκλοφορία. Αυτό δήλωσε συγκεκριμένα το βρετανικό υπουργείο άμυνας στην επίσημη ανακοίνωσή του για το ζήτημα.

Έτσι, τα jets των Βρετανών περιπολούν στους ουρανούς πάνω από την Βαλτική, με την πορτογαλική και την ρουμάνικη πολεμική αεροπορία στο πλευρό τους. Τα μαχητικά των Πορτογάλων και των Ρουμάνων επιχειρούν από την γειτονική Λιθουανία.

Τα ρωσικά αεροσκάφη που αναχαιτίστηκαν περιλαμβάνουν διάφορους τύπους αεροπλάνων, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών jets Su-27, βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και μεταγωγικών αεροσκαφών και αεροσκαφών περισυλλογής δεδομένων.

Οι αποστολές γρήγορης αντίδρασης του ΝΑΤΟ βοηθούν στο να διασφαλιστεί πως τα πληρώματα της Ευρώπης βρίσκονται σε «συνεχή ετοιμότητα απογείωσης», σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας του Λονδίνου.

Ο υπουργός άμυνας της χώρας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε πως οι αναχαιτίσεις των ρωσικών αεροσκαφών αποτελούν «μία σημαντική υπενθύμιση της αξίας της συγκεντρωτικής άμυνας και αποτροπής που παρέχει το ΝΑΤΟ».

«Η βρετανική βασιλική πολεμική αεροπορία επιχειρεί στο πλευρό των συμμάχων μας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για να διασφαλίσει πως τόσο τα μέλη της συμμαχίας όσο και τα συμμαχικά έθνη προστατεύονται» πρόσθεσε.

Όσο βρίσκεται στην Εσθονία, η πολεμική αεροπορία του Λονδίνου έλαβε επίσης μέρος σε σημαντικές εναέριες ασκήσεις με συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης Air Defender (Εναέριος Υπερασπιστής), η οποία είναι η μεγαλύτερη εναέρια άσκηση από την λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Περιλαμβάνει 250 αεροσκάφη και 10.000 μέλη προσωπικού από 25 διαφορετικά έθνη.