Δολοφόνος τουρκικών αρμάτων! Θα πάρει η Ελλάδα αμερικανικούς αντιαρματικούς Javelin; Οι ΗΠΑ αυξάνουν την παραγωγήΟι Javelin έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 4 χλμ, και ένα σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούν να πλήξουν τα τουρκικά τεθωρακισμένα στην οροφή τους, όπου έχουν την μικρότερη θωράκιση και δεν προστατεύονται από το σύστημα αυτοπροστασίας τους AKKOR

Οπόλεμος στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από υπερκαταναλώσεις πυρομαχικών από τους εμπόλεμους, κυρίως βλημάτων πυροβολικού και αρμάτων μάχης, αλλά και από την αποτελεσματικότητα φορητών αντιαρματικών όπως τα Αμερικανικά Javelin κατά των Ρωσικών αρμάτων.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι "οι ΗΠΑ να προβούν σε αύξηση της παραγωγής οβίδων στις 20.000 οβίδες μηνιαίως, αλλά και στην παραγωγή αντιαρματικών βλημάτων Javelin επίσης", σύμφωνα με σχετικό άρθρο Βουλγαρικού ΜΜΕ, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται στις νέες τακτικές των Ουκρανών για την αντιμετώπιση Ρωσικών τεθωρακισμένων, επισημαίνοντας:

Οι νέες τακτικές Ουκρανικών μικρών ομάδων εξοπλισμένων με φορητά αντιαρματικά κατά των Ρωσικών αρμάτων
Ο Στρατός των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, "παίρνοντας μαθήματα" για την ενημέρωση της τακτικής και της στρατηγικής σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης

Η αποτελεσματικότητα των Ουκρανικών μικρών κινητών ομάδων μάχης, εξοπλισμένων με φορητά αντιαρματικά όπλα κατά της θωράκισης των Ρωσικών  τεθωρακισμένων είναι σημαντική. Ενώ η βαριά θωράκιση παραμένει ζωτικής σημασίας, η επιτυχία των αντιαρματικών όπλων χειρός επηρεάζει το μέλλον του πολέμου των μηχανοκίνητων μέσων.

Στον σύγχρονο πόλεμο, η συγχώνευση αύξηση της εμβέλειας οπλικών συστημάτων, τεχνολογιών αιχμής καθοδήγησης πυρομαχικών στο στόχο και καινοτόμων τεχνικών επιτήρησης πεδίου μάχης αλλάζει το παιχνίδι.

Οι ουκρανικές στρατηγικές κατά των Ρωσικών τεθωρακισμένων ήταν τόσο συναρπαστικές που διαμόρφωσαν το κείμενο στρατηγικής του Marine Corps Force Design 2030.

Ο συνδυασμός αυξημένης αποτελεσματικότητας φορητών αντιαρματικών κατά των εχθρικών τεθωρακισμένων, σε συνδυασμό με αποκεντρωμένους σχηματισμούς drones, καθώς επίσης η διαλειτουργικότητα πολλών οπλικών συστημάτων, ανοίγει το δρόμο για πρωτοποριακές τακτικές που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην αναμόρφωση του τοπίου ενός σύγχρονου πολέμου.

Το Ελληνικό ενδιαφέρον
Κατόπιν των ανωτέρω θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά ως Ελλάδα η επαύξηση των αντιαρματικών δυνατοτήτων μας, αφού σε μία ενδεχόμενη Ελληνοτουρκική στρατιωτική αναμέτρηση, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει το αρματικό δυναμικό των δύο χωρών, μαζί με το Μηχανοκίνητο πεζικό και τις Ειδικές Δυνάμεις,  διαμορφώνοντας την έκβαση των χερσαίων επιχειρήσεων σε Έβρο και νησιά.

Κατά συνέπεια η ενίσχυση της αντιαρματικής άμυνας μας, με τα  αποδεδειγμένα  στον πόλεμο στην Ουκρανία λίαν αποτελεσματικά και αξιόπιστα αντιαρματικά Javelin, καθίσταται κατά την εκτίμησή μας επιτακτική, ενώ η χρονική συγκυρία ευνοεί την απόκτησή τους, αφού οι ΗΠΑ αυξάνουν την παραγωγή τους.

Η Τουρκία αναβαθμίζει το αρματικό δυναμικό της
Είναι γνωστό επίσης ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει το αρματικό δυναμικό της, προβαίνοντας σε εργασίες εκσυγχρονισμού 81 αρμάτων της  Leopard 2A4 οι οποίες σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν έως το 2026, ενώ το 2025 θα είναι έτος μαζικής παραγωγής των αρμάτων "New ALTAY", που θα φέρουν νοτιοκορεατικό κινητήρα.

Παράλληλα προβαίνουν σε κατασκευή αρθρωτού πύργου για τα άρματα μάχης τους M-60A3.

Οι αναβαθμίσεις των Leopard 2A4 θα περιλαμβάνουν τα εξής:

Σύστημα Ελέγχου Πυρός, Σύστημα Ενεργής Προστασίας, Αρθρωτό Σύστημα Προστασίας θωράκισης, Σύστημα Τηλεχειρισμού Όπλου, Σύστημα επιτήρησης κοντινής απόστασης, Σύστημα όρασης οδηγού άρματος, Ομάδα βοηθητικής ισχύος, Σύστημα πληροφοριών ελέγχου τανκ, σύστημα προειδοποίησης λέιζερ άρματος , Σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς , προστατευτική επένδυση."

Παράλληλα και σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Διευθυντή της BMC, Murat Yalçıntaş, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δοκιμών περιμένει τα 2 πρώτα άρματα ALTAY που παραδόθηκαν τον Απρίλιο 2023.

Αυτές οι δοκιμές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών και των στελεχών της BMC, αναμένεται να διαρκέσουν από 1,5 έως 2 χρόνια.

Η εταιρεία στοχεύει να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του ALTAY με τον Korean Power Group το 2025.

Παράλληλα η Τουρκία προβαίνει στην κατασκευή του συστήματος αυτοπροστασίας AKKOR των αρμάτων της. 

Το AKKOR, θα σχηματίσει μια πλήρη ασπίδα προστασίας 360 μοιρών, αφού θα ανιχνεύσει τον εισερχόμενο πύραυλο ή αντιαρματικό πύραυλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με το ραντάρ υψηλής τεχνολογίας του.

Τα πυρομαχικά φυσικής καταστροφής που θα κατευθυνθούν θα εκραγούν μόλις πλησιάσει πλησιέστερα η  αντιαρματική απειλή, με τη βοήθεια των αισθητήρων που βρίσκονται πάνω τους, εξουδετερώνοντας την απειλή.

Η χρήση του Javelin
Η χρήση του εν λόγω αντιαρματικού όπλου είναι απλή και υπηρετείται από 2 οπλίτες, έναν σκοπευτή-πυροβολητή έναν γεμιστή.  Εκτοξεύεται από τον ώμο και έχει τη δυνατότητα να αχρηστεύσει ένα εχθρικό άρμα μάχης και αμέσως να μεταβεί σε άλλη θέση, αποφεύγοντας τα εχθρικά πυρά αντιποίνων και τον αντίπαλο που πλησιάζει. 

Ο σκοπευτής του σημαδεύει, ρίχνει και ο πύραυλος κατευθύνεται μόνος του στον στόχο, δηλαδή δεν χρειάζεται  να παραμείνει στη θέση του και να συνεχίσει να τον κατευθύνει μέχρι να χτυπήσει τον στόχο, όπως ίσχυε σε παλαιότερα αντιαρματικά όπως το TOW και το MILLAN που έχει ο Ελληνικός Στρατός.

Στη συνέχεια οι υπηρέτες του Javelin επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία καταστρέφοντας άλλο εχθρικό άρμα. Οι Javelin έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 4 χλμ, και ένα σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι πως, όταν χτυπάνε έναν στόχο, παίρνουν ύψος και τον πλήττουν από πάνω.

Η τροχιά που ακολουθεί ο πύραυλος, μοιάζει με εκείνη των βλημάτων όλμου θα λέγαμε και όχι με αυτή των μέχρι σήμερα γνωστών αντιαρματικών όπλων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αναφορικά με την καταστροφή των εχθρικών τεθωρακισμένων, καθώς η θωράκισή τους είναι πιο ελαφριά στο πάνω μέρος του άρματος, στη θέση του αρχηγού πληρώματος, σε σχέση με άλλα σημεία.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι τα τουρκικά άρματα που θα φέρουν το σύστημα ενεργής προστασίας ΑΚΚΟR, δεν θα μπορούν να καταστρέψουν τον αντιαρματικό πύραυλο javellin, αφού ο τελευταίος θα πλήττει το τουρκικό άρμα από πάνω προς τα κάτω  στον πύργο του, όπου το παραπάνω σύστημα αυτοπροστασίας δεν καλύπτει το άρμα και όχι κατευθυνόμενος σε αυτό από μπρος-πίσω-δεξιά-αριστερά που το καλύπτει.

Κατόπιν των παραπάνω καθίσταται επιτακτική σύμφωνα με την εκτίμησή μας η προμήθεια του αντιαρματικού Javelin από τον Ελληνικό στρατό και η προώθηση του σε Σχηματισμούς μας σε Θράκη και νησιά.