Αυξήσεις 15% στους μισθούς στελεχών ΕΔ-ΣΑ – Αποστρατεία ΕΜΘ-ΕΠΟΠ με βαθμό Λοχαγού – Όλα τα νέα μέτρα του νομοσχεδίου



Στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας με αυξήσεις 15% - Από 1/1/2024 το νέο ειδικό μισθολόγιο-Αφορά 250.000 υπηρετούντες σε Στρατό, Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ  - Αντώνης Βασιλόπουλος - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Τη θέσπιση νέου ειδικού μισθολογίου για τους 250.000 υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, με αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2024, που θα κυμαίνονται μόνο για τα κλιμάκια στο 8,5%, προωθεί η κυβέρνηση.

Το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει μεγάλες αυξήσεις επιδομάτων για όλους τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους πυροσβέστες, οι οποίες σε συνδυασμό με την εισοδηματική αύξηση του 8,5% θα υπερβαίνουν συνολικά το 15%.

Συγκεκριμένα, πέραν των αυξήσεων για τους δημόσιους υπαλλήλους, που θα ισχύουν και για στρατιωτικούς-Σώματα Ασφαλείας, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο πρόκειται να δοθεί σήμερα για διαβούλευση, εκείνοι θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματός τους μέσω της αύξησης του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας από 13% έως 27% και της αύξησης του επιδόματος παραμεθορίου κατά 30% .

Το σύνολο των αυξήσεων αυτών στα επιδόματα αφορά περίπου 100.000 δικαιούχους που θα δουν αύξηση του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, καθώς και άλλους 20.000 που θα δουν αύξηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών.

Ενσωμάτωση

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον βασικό μισθό ενσωματώνεται τμήμα των υπαρχόντων επιδομάτων και επαναδιατυπώνονται όλα τα υπόλοιπα, με αυξήσεις έως 40%, δημιουργώντας έτσι ένα μεικτό σύστημα αμοιβών που θα συνδέει τη μισθολογική εξέλιξη κάθε υπαλλήλου με τη χορήγηση υπαλληλικού βαθμού.

Θα αυξηθεί το επίδομα σε όσους υπηρετούν σε πλοία αποστολής και ειδικές αποστολές, ενώ η αποζημίωση για νυχτερινή απασχόληση, που σήμερα ανέρχεται σε 2,77 ευρώ την ώρα ή 100 ευρώ τον μήνα, μπορεί να κλιμακώνεται έως 150 ευρώ.

Επίσης οι εθελοντές μακράς θητείας (ΕΜΘ) και οι επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ) θα αποστρατεύονται με τον βαθμό του Λοχαγού (αφορά περίπου 20.000 άτομα). Με βάση το ισχύον μισθολόγιο των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας, σήμερα ένας Λοχίας από Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών με 3 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μεικτό μισθό 985 ευρώ. Ένας Ανθυπολοχαγός από Σχολή Ευελπίδων με 3 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μεικτό μισθό 1.155 ευρώ, ένας Λοχαγός από Σχολή Ευελπίδων με 8 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μεικτό μισθό 1.355 ευρώ. Και ένας Συνταγματάρχης με 20 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μεικτό μισθό 1.925 ευρώ. Ουσιαστικά, οι αλλαγές στο μισθολόγιο αυτό είναι κατά τα πρότυπα των μεταβολών που νομοθετήθηκαν πρόσφατα για τους ιατρούς του ΕΣΥ.

Τα επιδόματα που θα αυξηθούν, όπως αναφέρεται παραπάνω, θα είναι το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, που κυμαίνεται σήμερα από 45 έως 615 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον βαθμό, και το επίδομα θέσης ευθύνης που κυμαίνεται από 30 έως 550 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον βαθμό. Το επίδομα θέσης ευθύνης, οριζόμενο κατά βαθμίδα θέσης, κυμαίνεται από 550 ευρώ για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και κλιμακώνεται προς τα κάτω για τους υπόλοιπους αρχηγούς στα 400 ευρώ, με τον βαθμό του ταγματάρχη να είναι στα 30 ευρώ. Επίσης, σήμερα στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή), το οποίο λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών αποδεδειγμένα εργάζεται πέραν των πέντε ημερών την εβδομάδα, χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσόν των 46 ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα απασχόλησης.

Νέο οικονομικό νομοσχέδιο: Τι προβλέπεται για Στρατιωτικούς – Σώματα Ασφαλείας

Στην παρουσίαση του νέου οικονομικού νομοσχεδίου προχώρησε σήμερα (11/7/23) η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο και αναμένεται να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, όπως εξήγησε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν όφελος έως και έναν μισθό. Επίσης ανακοινώθηκε αύξηση 30% του επιδόματος ευθύνης και ειδικά για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου.

Στα βασικά μέτρα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του εισοδήματος περιλαμβάνονται τα παρακάτω που αφορούν και τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ:

• Οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους (Καθολική αύξηση 70 ευρώ. Αυξάνεται κατά 70 ευρώ μικτά ο βασικός μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Αφορά τόσο στους υπαλλήλους που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο (463.000) όσο και σε εκείνους που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια (200.000). Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 557,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Η οριζόντια αυτή αύξηση ευνοεί τους χαμηλόμισθούς, καθώς δίδεται όχι σε ποσοστιαία, αλλά σε σταθερή βάση).

• Αυξάνεται κατά 20 ευρώ η οικογενειακή παροχή και αφορά το 50% των δημοσίων υπαλλήλων (Από 1/1/2024 τα ποσά αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δυο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Συνεπώς ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ κ.ο.κ. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 155 εκατ. ευρώ κατ’ έτος).

• Αύξηση 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, επιπρόσθετη των άλλων αυξήσεων. Αφορά και τα επιδόματα των στελεχών ΕΔ-ΣΑ και των γιατρών του ΕΣΥ, ερευνητές

• Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 7,7 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

• Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Πρόκειται για ειδικό επίδομα που το λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι. Το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.

• Αυξάνεται η χιλιομετρική αποζημίωση των υπαλλήλων από τα 0,15 ευρώ στα 0,20 ευρώ (κατά 33%) για μετακινήσεις που αφορούν υπηρεσιακές ανάγκες. Επιπλέον αναπροσαρμόζονται οι δαπάνες διανυκτέρευσης στο εσωτερικό από 25% έως 33%, καθώς και στο εξωτερικό κατά 10%. Αφορά το σύνολο των φυσικών προσώπων που μετακινούνται με εντολή Δημοσίου για υπηρεσιακές ανάγκες. Το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Παραδείγματα

Αντισυνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς με δυο παιδιά θα δει 70 ευρώ τον μήνα αύξηση μισθού και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο τέκνα. Επιπλέον, θα δει αύξηση 180 ευρώ τον χρόνο από την αύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αύξηση 144 ευρώ τον χρόνο λόγω της αύξησης του επιδόματος θέσης ευθύνης. Αν ο συγκεκριμένος αξιωματικός υπηρετεί στην παραμεθόριο τότε έχει επιπλέον ετήσιο όφελος της τάξεως των 360 ευρώ λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Συνολικό ετήσιο όφελος από όλες τις αυξήσεις: 2.124 ευρώ μικτά ή 1.316 ευρώ καθαρά τον χρόνο. Στο συνολικό όφελος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.