Ρωσία: Στρατηγός «καρατομήθηκε» επειδή κατηγόρησε ανώτατους αξιωματικούςΡώσος στρατηγός δήλωσε ότι αποπέμφθηκε από διοικητής, επειδή μίλησε στη στρατιωτική ηγεσία για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι στρατιώτες νιώθουν πως δέχονται «πισώπλατα μαχαιρώματα», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις αποτυχίες των κορυφαίων στρατιωτικών στελεχών.

Ο υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ, ο οποίος διοικούσε την 58η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, σε φωνητικό του μήνυμα, το οποίο δημοσιοποίησε ο Ρώσος βουλευτής, Αντρέι Γκουρούλιοφ, ανέφερε ότι αποπέμφθηκε.

Ο Γκουρούλιοφ είναι σκληροπυρηνικός πρώην διοικητής του στρατού που εμφανίζεται τακτικά στην κρατική τηλεόραση.

«Η κατάσταση ήταν δύσκολη με τα ανώτερα στελέχη του στρατού και είτε θα σιωπούσα, επιδεικνύοντας δειλία είτε θα έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους», δήλωσε ο Ποπόφ.

«Δεν είχα το δικαίωμα να πω ψέματα, οπότε περιέγραψα όλα τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι έθιξε τους θανάτους Ρώσων στρατιωτών από πυρά των ουκρανικών δυνάμεων, υπογραμμίζοντας πως ο στρατός δεν διαθέτει τα κατάλληλα συστήματα αντιμετώπισης των πυροβολαρχιών και αναγνώρισης του εχθρού.

«Οι ανώτεροι αρχηγοί προφανώς διαισθάνθηκαν κάποιο είδος κινδύνου από εμένα και μέσα σε μία μόλις ημέρα με διαταγή από τον υπουργό Άμυνας με ξεφορτώθηκαν».

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το υπουργείο Άμυνας, ενώ η γνησιότητα του φωνητικού μηνύματος δεν έχει επαληθευτεί.

Η Wagner παρέδωσε τον οπλισμό της
Αντίθετα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η μισθοφορική ομάδα Wagner ολοκλήρωσε την παράδοση του οπλισμού της στον τακτικό στρατό της Ρωσίας, περίπου δύο εβδομάδες έπειτα από την ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης.

Η παράδοση αυτή έγινε κατόπιν συμφωνίας με το Κρεμλίνο.

Οι μαχητές της Wagner, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε κάποιες από τις πιο σκληρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία, είχαν την επιλογή να ακολουθήσουν τον επικεφαλής τους, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στην εξορία, να ενταχθούν στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ή να επιστρέψουν σπίτι τους.

Με πληροφορίες από Reuters-kathimerini.gr