Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για ασύμμετρο πόλεμο με την Ρωσία-«Ύποπτη» άσκηση ανταρτοπόλεμου στις ΗΠΑ με την συμμετοχή βαλτικών κρατών!Πολλά χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ είτε συμμετείχαν είτε παρακολούθησαν την πολύ σημαντική άσκηση Ridge Runner Exercise 23-01, η οποία αφορούσε ανταρτοπόλεμο και αποστολές πίσω από τις εχθρικές γραμμές, δεχόμενη επιρροή από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κομάντος και προσωπικό από διάφορες μονάδες του αμερικανικού στρατού και του ΝΑΤΟ πρόσφατα ολοκλήρωσαν μία άσκηση που εστίαζε κυρίως στην προετοιμασία των στρατιωτών για πραγματοποίηση ανταρτοπόλεμου και άλλων αποστολών πίσω από τις αμυντικές γραμμές.

Κάποια από τα σενάρια φαίνεται πως αφορούσαν ρωσικά πυραυλικά συστήματα επιφάνειας-αέρος S-300 ή S-400, αλλά και drones καμικάζι. Αυτά τα στοιχεία (αλλά και αλλά στην συνέχεια) υποδεικνύουν πως η εν λόγω άσκηση δέχθηκε επιρροές από τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αποκαλούμενη Ridge Runner Exercise 23-01, η οποία ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουνίου, οργανώθηκε από την αμερικανική εθνοφρουρά της Δυτικής Βιρτζίνια. 

«Η Ridge Runner... είναι σχεδιασμένη να δημιουργεί ένα δυναμικό και ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης για ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να επιχειρήσουν σε σενάρια όπου δεν είσαι περιορισμένος σε παραδοσιακά στρατιωτικά περιβάλλοντα εκπαίδευσης» δήλωσε ένα μέλος της εθνοφρουράς του Οχάιο, ο οποίος αποτελεί μέλος της 19ης Ομάδας Ειδικών Δυνάμεων (αερομεταφερόμενοι) των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του. «Μας επιτρέπει πραγματικά να τοποθετήσουμε μία ομάδα ή μία μονάδα σε ένα πολύ ρεαλιστικό στρατιωτικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, στο οποίο θα επιχειρήσει όπως θα επιχειρούσε σε μία ξένη χώρα.»

Στην Ridge Runner Exercise 23-01 δεν έλαβαν μέρος μόνο μονάδες του αμερικανικού στρατού, αλλά μονάδες από όλο το ΝΑΤΟ.

Οι συμμετέχοντες ήταν οι εξής:
      ΗΠΑ:

19η Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων (Αερομεταφερόμενη) της Εθνοφρουράς του αμερικανικού στρατού
92ο Τάγμα Πολιτικών Υποθέσεων (Αερομεταφερόμενο) του αμερικανικού στρατού
6ο Τάγμα Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (Αερομεταφερόμενο) του αμερικανικού στρατού
193η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνοφρουράς της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας
3 διαφορετικές ομάδες από την εφεδρεία του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ
     ΝΑΤΟ:

η πολωνική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων JWK
δυνάμεις χωροφυλακής της Πολωνίας
οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου
οι ένοπλες δυνάμεις της Λιθουανίας
οι ένοπλες δυνάμεις της Λετονίας
Με Επιρροή από την Ουκρανία

Πολλές άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Γεωργία, παραβρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την πορεία της άσκησης. Εξαιτίας των συμμετοχών και του περιεχομένου της άσκησης, συμπεραίνουμε πως το εγχείρημα δέχθηκε μεγάλη επιρροή από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο σύγχρονος πόλεμος στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για σενάρια ανταρτοπόλεμου με χρήση drones καμικάζι -τα οποία διαπρέπουν στην Ουκρανία- και έναντι ρωσικών συστημάτων αεράμυνας -τα οποία είναι το δυνατό χαρτί της Μόσχας. Οι συρράξεις στην Ουκρανία φαίνεται πως έδειξαν για τα καλά στο ΝΑΤΟ πόσο σημαντικές είναι οι επιχειρήσεις σε αστικά περιβάλλοντα, πόσο κρίσιμες είναι οι αποστολές πίσω από τις εχθρικές άμυνες και πόσο χρήσιμα μπορεί να είναι οικονομικά εργαλεία όπως τα drones καμικάζι.

Το πόσο σημαντικός είναι ο ασύμμετρος πόλεμος πιθανότατα το γνώριζαν ήδη.

Φαίνεται τέλος πως η άσκηση αυτή βοήθησε την προετοιμασία του ΝΑΤΟ για μάχες έναντι της Ρωσίας, αφού έλαβαν χώρες δυνάμεις από βαλτικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο με την Πολωνία, δηλαδή κράτη που αποτελούν νούμερο ένα στόχοι της Μόσχας.