Υπόθεση Μπελέρη: Στη σκιά του Χότζα ο ΡάμαΚατακαλόκαιρο. Βράζει η γη από την κάψα του ήλιου. Βράζουν και οι καρδιές των Χειμαρριωτών της Βορείου Ηπείρου από οργή και αγανάκτηση για τη συνεχιζόμενη φυλάκιση του νεοεκλεγέντα δημάρχου τους, ο οποίος ''τελεί εν διωγμώ''σε μόνιμη βάση από τις αλβανικές Αρχές.

   Του δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, που συνελήφθη προ δύο μηνών στο κατάστημά του με την ανυπόστατη κατηγορία της δωροδοκίας, της εξαγοράς ψήφων, μαζί με τον δικηγόρο του  Θεόδωρο Καραγιάννη και τον φρεσκο-εγχειρισμένο στην καρδιά συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση (ο οποίος έχει αποφυλακιστεί ήδη με όρους).

  Σημειωτέον ότι ο Μπελέρης είναι ηγετικό στέλεχος της ελληνικής μειονότητας Χειμάρρας, που κάθεται στο στομάχι του Ράμα γιατί -- ενώ δεν είναι στο γεωγραφικό όριο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας Αλβανίας -- είναι ο βηματοδότης στην καρδιά της.

  Το πρώτο βιολί του Ελληνισμού κοντά στις άλλες πόλεις των ομογενών της Βορείου Ηπείρου: την Κορυτσά, τους Αγίους Σαράντα, την Αυλώνα, τη Δρόπολη, την Κλεισούρα, τους Βουλιαράτες, το Αργυρόκαστρο, τη Δερβιτσάνη, το Δέλβινο, τη Δρόβιανη, τη Φοινίκη, τις Δρυμάδες, την Παλάσα, τη Λειβαδιά και τα γύρω χωριά.

   Επιπλέον, η Χειμάρρα αποτελεί την πλέον συμπαγή ελληνική κοινότητα στην Αλβανία, όμορη χώρα με την Ελλάδα. Κοινότητα που κρατάει ψηλά τη σημασία της εθνότητάς της και είναι αποφασισμένη να μη λυγίσει στον αγώνα δρόμου για την άδικη και μεροληπτική μεταχείριση του πρόσφατα εκλεγμένου Δημάρχου της.

   Να μη λυγίσει μπροστά στον Ενβερικό διωγμό του Έντι Ράμα, γιατί απ' το 2014 μπήκε η Χειμάρρα στο στόχαστρο του Ιαβέρη των Βορειοηπειρωτών, γεγονός που πιστοποιούν οι διώξεις, οι απειλές, οι εκβιασμοί, οι καταπατήσεις περιουσιών των κατοίκων της, χωρίς να λογαριάζουμε και το όργιο νοθείας στις αλβανικές εκλογές, που αποβαίνει σε βάρος της.

   Όλα αυτά επιτάθηκαν στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαῒου, προκειμένου να αποβεί μάταιος ο αγώνας ζωής του Φρέντι Μπελέρη να μην οδηγηθεί ο Ελληνισμός της Χειμάρρας σε αφανισμό βάσει των σχεδίων του Ράμα (''εντεταλμένου'' του Ερντογάν στα Δυτικά Βαλκάνια) για διοικητική ένωση του ελληνο-χριστιανικού δήμου με τον αλβανο-μουσουλμανικό της Βράνιστας...

   Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν περίτρανα ότι η φυλάκιση Μπελέρη έγινε υπό τη σκιά αναβίωσης του αυταρχικού (δικτατορικού) καθεστώτος του Χότζα, αφού η παρατεταμένη κράτησή του -- με απώτερο στόχο την καθαίρεσή του από το αυτοδιοικητικό του αξίωμα -- ξεπερνά κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαιοσύνης, ισονομίας και ισοπολιτείας του αλβανικού κράτους απέναντι στους Βορειοηπειρώτες αδελφούς μας.

  Επιπλέον, επιβεβαιώνει ότι ο Ράμα τους αντιμετωπίζει ως πρόβατα επί σφαγή προκειμένου να περάσουν οι εθνοκτόνες για τον Ελληνισμό της Αλβανίας μεθοδεύσεις του βάσει των οποίων παραπέμπονται και δικάζονται ως ένοχοι από την κατ' επίφαση ''αδέκαστη'' Δικαιοσύνη, με χαλκευμένα στοιχεία νομιμότητας.

  Στοιχεία που ''δικαιολογούν'' το φακέλωμά τους από το ''δημοκρατικό'' καθεστώς Ράμα, γιατί παρουσιάζονται ως εγκληματικά (γι' αυτό και δικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος ο Φρέντι Μπελέρης) και υπονομευτικά, κατ' επέκταση, για την Αλβανική Δημοκρατίας, η οποία μόνο Δημοκρατία δεν είναι...

 Φευ! Στη γη που ποτίστηκε με ελληνικό αίμα και απελευθερώθηκε τρεις φορές από τον ελληνικό στρατό (1913, '14 και '40) διαβιούν σήμερα Έλληνες μειονοτικοί υπό το κράτος του φόνου και της εθνοκάθαρσης, από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη ελέγχεται πολιτικά σε καθεστώς κίβδηλης Δημοκρατίας και δεν μπορεί να εκφραστεί αβίαστα και ανεπηρέαστα.

  Από τη στιγμή που έχει καθίσει στο εδώλιο Έλληνες Βορειοηπειρώτες, κατηγορούμενους για υποθέσεις αβάσιμες, στις οποίες δίνουν οι Αξιωματούχοι του Ράμα τερατώδεις διαστάσεις, για να δικαιολογήσουν τη δίωξη και φυλάκισή τους.

   Ο βασικός στόχος του Ράμα, με αφορμή την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, είναι προφανής. Θέλει να ξεριζώσει (δια του εκφοβισμού) τον Ελληνισμό της Αλβανίας από τα πάτρια εδάφη του. Σ' αυτό αποσκοπεί, άλλωστε, η διολίσθηση του κρατικού μηχανισμού στην καλλιέργεια διεθνοτικού και διαθρησκευτικού μίσους, ανοχής στις αρπαγές και λεηλασίες από Αλβανούς περιουσιών Βορειοηπειρωτών, διαμόρφωσης ανθελληνικού κλίματος, που υπονομεύει την αξιοπρέπεια, τον δημοκρατικό βίο και τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα των Ελλήνων μειονοτικών.

   Με δεδομένα αυτά, κατέστη επιτακτική η ανάγκη για την ελληνική Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της στην περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη και να επισπεύσει δια των έργων και όχι των λόγων την αποφυλάκισή του κινητοποιώντας τον διεθνή παράγοντα: ΟΑΣΕ, ΗΠΑ, Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ.

 Ήδη εκλαμβάνεται ως ''φως στο τούνελ'' για την υπόθεση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας η κατάθεση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τροπολογίας για  άμεση απελευθέρωσή του και για προστασία των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

   Η κίνηση αυτή, που έχει τη στήριξη του προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, του συντονιστή στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων Μάικλ Γκάλερ και του εκπροσώπου της ΝΔ, ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη (ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τον προφυλακισμένο στις φυλακές των Τιράνων δήμαρχο Χειμάρρας ως πρόεδρος της Επιτροπής Σύνδεσης και Σταθερότητας Ευρωπαϊκής Ένωσης --Αλβανίας) αποτελεί ένδειξη πίεσης προς τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, για να συμπεριφερθεί ως ηγέτης δημοκρατικού κράτους.

   Κράτους που σέβεται και δεν υπονομεύει θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων μειονοτικών, δεν προβαίνει σε παράνομες απαλλοτριώσεις των περιουσιών τους και δεν φυλακίζει έναν δημοκρατικά εκλεγμένο Δήμαρχο αποσκοπώντας στην έκπτωση από το αξίωμά του, ώστε να αντικατασταθεί από φίλα προσκείμενο στον Ράμα αυτοδιοικητικό, που θα ικανοποιεί χωρίς αντιστάσεις τα σχέδιά του για τη Χειμάρρα.

   Αν δεν βρει ανταπόκριση η τροπολογία του ΕΛΚ, η ελληνική πλευρά (πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών) θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν αποδέχεται τις φαιδρές καταγγελίες Ράμα κατά του Μπελέρη και, με δεδομένη την κατ' εξακολούθηση παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ελλήνων μειονοτικών, είναι αποφασισμένη να βάλει veto στην είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ.

   Απ' τη στιγμή που η πρωτοβουλία Κεφαλογιάννη πέσει στο κενό και ο Αλβανός πρωθυπουργός τραβήξει το σχοινί αψηφώντας το Ευρωκοινοβούλιο και μεθοδεύοντας την έκπτωση από το αξίωμα του Βορειοηπειρώτη δημάρχου Χειμάρρας, δεν μένει τίποτα άλλο στην Ελλάδα από το να καταγγείλει διεθνώς την Αλβανία για όσα προαναφέραμε.

   Να την καταγγείλλει και να αλλάξει την ''φιλο-αλβανική'' πολιτική της απ' την οποία βγαίνει μονίμως κερδισμένη η Αλβανία -- οικονομικά (μέσω των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα από 30ετίας) και αμυντικά (μέσω της προστασίας του εναερίου χώρου των Τιράνων από την ελληνική αεροπορία, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ) -- ενώ ο αδίστακτος Ράμα επιδίδεται προκλητικά σε μακροχρόνιες  μεθοδεύσεις αλβανοποίησης της Χειμάρρας και άλλων περιοχών, με στόχο τον αφελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.
   Αφελληνισμό με ομπρέλα την τσάμικη ρητορεία και τη λήψη μέτρων κατά της έκδοσης τίτλων κυριότητας στους Χειμαριώτες και σε άλλους Βορειοηπειρώτες, την άρση των οποίων οφείλει να ζητήσει άμεσα -- πλην όλων των άλλων -- η ελληνική κυβέρνηση, για να καταλάβουν έμπρακτα  τα Τίρανα ότι η ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ περνάει από την Αθήνα.

   Έτσι θα στείλει το μήνυμα στον τουρκόφιλο Ράμα ότι δεν αρκεί να ξορκίζει με ένα μουσείο (πρώην βίλα του Εμβέρ Χότζα στα Τίρανα) το φάντασμα του σταλινικού δικτάτορα, για να λέγεται η χώρα του ''δημοκρατική''.

  Δεν αρκεί να παριστάνει τον φίλο της Ελλάδας, τη στιγμή που παίζει τον ρόλο του Ιαβέρη για τους ομογενείς μας και σιγοντάρει τις εδαφικές διεκδικήσεις των συνεργατών των Ναζί Τσάμηδων σε ελληνικό έδαφος (από Ήπειρο μέχρι Κέρκυρα), πέραν των υλικών αποζημιώσεων που διεκδικούν προκλητικά από μας.

 Γιατί όλα έχουν ένα όριο ανοχής και, όταν το ξεπεράσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αυτό το όριο, θα αφυπνίσει και τη δική μας διάθεση (με αφορμή την ΑΟΖ Ελλάδας-Αλβανίας, που δεν οριοθετείται ποτέ) για δικαίωση της Βορείου Ηπείρου και των Σάσων.

   Της νήσου στον κόλπο του Αυλώνα που την είχαν συμπεριλάβει οι Άγγλοι στα Ιόνια νησιά. Στα νησιά τα οποία μας είχε δώσει ως ''δώρο'' το 1864 η Βασίλισσα Βικτωρία, με αφορμή την έλευση του Δανού πρίγκιπα Γεώργιου Α'. Έλευση που σηματοδότησε την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
 
Κρινιώ Καλογερίδου