Τουρκία: Ο Μενέντεζ το μεγάλο εμπόδιο για τα F-16 – «Κρύος ιδρώτας» για τον ΕρντογάνΤουρκία: Η απόκτηση των νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 απολαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις στην ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που βλέπει όμως ορισμένα εμπόδια να φαντάζουν αξεπέραστα.

Τη στιγμή που το ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο εξέφρασε την ανησυχία για την πρόθεση Μπάιντεν να δώσει F–16 στην Τουρκία, ο Μπομπ Μενέντεζ θα είναι αυτός που θα κρίνει το μέλλον του deal.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, οι Τούρκοι αναφέρουν πως σε ότι αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, ο Μενέντεζ είναι αυτός που θα κρίνει το μέλλον τους, ενώ αναλύουν ότι για να δοθεί το «πράσινο φως», θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ θέτουν ως προϋπόθεση την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο φαίνεται πως χρησιμοποιεί υπέρ της η Τουρκία.

Μάλιστα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο ανταποκριτής του HaberTurk, Αλί Τσινάρ αναφέρει πως το πιο σημαντικό ζήτημα με τα F-16 είναι το πότε θα στείλει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ το αίτημα του στο Κογκρέσο.

Ακόμη, οι τούρκοι αναφέρουν πως το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων 3-4 μηνών, με το γεγονός πως ο Μπομπ Μενέντεζ επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Μπάιντεν για το θέμα να εκλαμβάνεται ως μια θετική είδηση από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.