Αμερικανικό αντιτορπιλικό σε άσκηση με την Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς στην ΚύπροΣτην Κύπρο ο Μενέντεζ

Οι ΗΠΑ ενώ την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν συνεκπαίδευση με την Τουρκική πολεμική αεροπορία και πολεμικό ναυτικό ανατολικά της Καρπάθου μέχρι και την Πέμπτη, προχώρησαν και σε κοινή άσκηση, μικρότερης βέβαια κλίμακας με την Εθνική Φρουρά στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023, στο πλαίσιο της παρουσίας του Αμερικανικού Αντιτορπιλικού (A/T) USS RAMAGE (DDG-61), στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ), πραγματοποίησε διεθνή αεροναυτική  άσκηση, με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), με την επωνυμία «CYP/USA - 03/2023».

Είναι προφανές πως το συγκεκριμένο αμερικανικό αντιτορπιλικό αποτελούσε μια από τις πλευρικές φυλάξεις της ομάδας μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Gerald Ford που έπλεε όλες αυτές τις ημέρες μαζί με το τουρκικό Anadolu μέσα στο τρίγωνο που σχηματίζουν τα νησιά Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία στην τουρκική πολεμική αεροπορία σε δύο περιπτώσεις να μη καταθέσει και σχέδιο πτήσεως για τα μαχητικά της, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εμπορικών και επιβατικών πτήσεων.

Την άσκηση με το αμερικανικό αντιτορπιλικό σχεδίασε η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, σε συνεργασία με το Αμερικανικό ΠΝ και σε αυτή συμμετείχαν το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΛΑΣΙΑ, το ελικόπτερο AW – 139 της Διοίκησης Αεροπορίας και το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Το σενάριο περιλάμβανε Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, πραγματοποίηση τεχνικών γυμνασίων, αντικείμενα Έρευνας – Διάσωσης με συνεργασία ελικοπτέρου και ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των 2 Πλοίων.

Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της Διοίκησης Ναυτικού και της Διοίκησης Αεροπορίας, να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τις εξαιρετικές σχέσεις και επιβεβαιώνοντας τη συνεχή αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως πρόσφατα οι ΗΠΑ ανανέωσαν και για το 2024 την άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο ενώ στη Λευκωσία χθες βρέθηκε ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.