Αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στις συνομιλίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον στρατηγό ΚαβόλιΘέματα που αφορούν στο ΝΑΤΟ, στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, με σκοπό την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την Πέμπτη, 17/8, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) και διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (U.S. EUCOM) στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις πρόσφατες συνεργασίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το αεροπλανοφόρο USS GERALD R. FORD επισημαίνοντας τη συνεχή παροχή ελληνικών ναυτικών μονάδων ως συνοδεία της δύναμης κρούσης αμερικανικών αεροπλανοφόρων κατά τον πλου τους στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στις συναντήσεις στο ΓΕΕΘΑ με τον υποδιοικητή της ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ αντιπτέραρχο Στίβεν Μπάσαμ την υποδιοικητή Κέιτ Μαρί Μπέρνς και τον διοικητή του 6ου Στόλου αντιναύαρχο Τόμας Ε. Ισι.

Επίσης, ο κ. Φλώρος αναφέρθηκε στη συνεισφορά στη Συμμαχία του πολυεθνικού ναυτικού στρατηγείου GR Maritime Force HQ, στο πλαίσιο υλοποίησης του θεσμικού Κειμένου της Συμμαχίας για την «Αποτροπή και 'Αμυνα στην Ευρω-Ατλαντική Περιοχή», τη συμβολή του Στρατηγείου ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps-Greece ως Χερσαίας Τμηματικής Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού και στην ανάληψη -προσεχώς- από την Ελλάδα της διοίκησης του πολυεθνικού Tάγματος KFOR ORF (Kosovo Force Operational Reserve Force) με την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αποδεικνύοντας την συνεχή συνεισφορά της Ελλάδας στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Ραντεβού στο Οσλο
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τον στρατηγό Καβόλι για την αλληλεγγύη και την παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας, με τη διάθεση ελικοπτέρων στην κατάσβεση πυρκαγιών, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο στο Όσλο, στη σύνοδο της στρατιωτικής επιτροπής του NATO σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων.

cnn.gr