Ο Γεραπετρίτης μίλησε με την Λίβυα ομολογό του που είχε «φτύσει» ο Δένδιας - Προσπάθεια επανεκκίνησης των σχέσεων λες και η Τρίπολη ξέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο



Απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη με τη διαπίστευση Έλληνα Πρέσβη στην Τρίπολη

Σημάδια πως Αθήνα και Άγκυρα είναι πολύ κοντά στην έναρξη ενός πιο ουσιώδους διαλόγου εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά, ειδικά μέσω δηλώσεων των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο μετά τις δηλώσεις Φιντάν πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ήρθαν οι δηλώσεις Γεραπετρίτη και το πρωί της Τετάρτης όπου παρέθεσε το χρονοδιάγραμμα των επαφών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ορόσημα. Το πρώτο ορόσημο είναι η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου εκεί θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπειών με τις ηγεσίες, δηλαδή με τους Αρχηγούς των κυβερνήσεων, με τους ηγέτες. 

Και ένα δεύτερο ορόσημο, το οποίο είναι προς το τέλος του έτους που θα έχουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας και Τουρκίας, με μία διευρυμένη σύνθεση, δηλαδή όχι μόνο με την ηγεσία, αλλά και με σημαντικό αριθμό Yπουργών. Για την προπαρασκευή αυτών των σημαντικών συζητήσεων-συσκέψεων καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξει μία προεργασία από τα Υπουργεία Εξωτερικών. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών έχουμε αναλάβει τη συνολική ευθύνη για την οργάνωση αυτής της επαναπροσέγγισης και άρα έχουμε και την ευθύνη και τη λογοδοσία για το πώς πηγαίνει το ζήτημα αυτό. Είναι πιθανό να έχουμε μία συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου και πριν τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ακριβώς για να θέσουμε το χρονοδιάγραμμα, τη βάση της συζήτησης και τα επόμενα βήματά μας».

Αυτό που αν μη τι άλλο προβληματίζει είναι το γεγονός πως το υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να υπερθεματίζει με το θέμα των μηδενικών παραβιάσεων υπερπτήσεων και αερομαχιών στο Αιγαίο λες και αυτό ήταν το μέγα θέμα στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε χαρακτηριστικά: «Εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν μία θεμελιώδη διαφορά, που είναι και η μόνη διαφορά, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Για να συμβεί αυτό, δεδομένου και του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν έχει προσυπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, θα πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό, το οποίο θα καθορίζει το εύρος της διαφοράς. Η δική μας διάθεση, κυρία Βίδου, είναι να πιάσουμε και αυτή τη σημαντική υποκείμενη διαφορά. Θέλω να επισημάνω το εξής: Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να συνεχίσουμε, να βαδίζουμε πάνω σε αυτό το μονοπάτι των τελευταίων μηνών, το οποίο είναι ένα μονοπάτι καταλλαγής και ηρεμίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν έχουμε πλέον, ούτε τις λεκτικές αντιπαραθέσεις που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν αλλά ούτε και τις παραβιάσεις εναέριου χώρου, τις οποίες βιώσαμε επί δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μία σημαντική ηρεμία και ησυχία. Αυτό μας επιτρέπει, κυρία Βίδου, να συζητούμε όχι μόνο για τα τρέχοντα διαχειριστικά - και αυτό έχει σημασία, αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μία πιο μακρόχρονη ησυχία στην περιοχή μας, αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Όμως, μας δίδεται αυτή η σημαντική δυνατότητα να συζητούμε και τα μείζονα θέματα και κυρίως τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση αυτή».

Στον ίδιο άξονα φαίνεται πως υπάρχει σημαντική αλλαγή και στην γενικότερη οπτική της περιοχής καθώς η Αθήνα προχωρά σε «βελτίωση» των σχέσεών της και με το φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης στη Λιβύη καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές: «Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε, σήμερα, τηλεφωνική συνομιλία με τη Λίβυα ομόλογό του Najla Mangoush». Την Λίβυα υπουργό που ο Νίκος Δένδιας όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών δεν είχε καν να χαιρετίσει…

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές: «Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης και διάνοιξης απευθείας διαύλων επικοινωνίας, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη με τη διαπίστευση Έλληνα Πρέσβη στην Τρίπολη. Αμφότεροι οι Υπουργοί αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και συμφώνησαν να συναντηθούν από κοντά στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Θα πρέπει να υπενθυμίσει κάποιος σε όσους είναι θετικοί σε μια προσέγγιση, πως δεν άλλαξε το αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας επειδή σταμάτησαν οι παραβιάσεις στον αέρα του Αιγαίου, ούτε άρθηκε το Casus Beli και βέβαια η Τρίπολη δεν απαρνήθηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο….