Παγκόσμια ανησυχία! Κινεζικά στρατεύματα κάνουν πρόβες για την εισβολή στην ΤαϊβάνΤην ίδια στιγμή, οι νέες κοινές ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας-Κίνας κοντά στα ύδατα της Ιαπωνίας έχουν θορυβήσει το Τόκιο και τους δυτικούς συμμάχους του

Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) δημοσίευσε ένα προκλητικό βίντεο που δείχνει στρατεύματα να εξασκούνται σε παράκτια εισβολή στην Ταϊβάν. Το βίντεο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης WeChat την Πέμπτη και δείχνει ορδές στρατιωτών του PLA να εισβάλλουν σε παραλίες, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης που οδηγούν σε θέσεις επίθεσης.

Το βίντεο δεν κατονομάζει συγκεκριμένα την Ταϊβάν, αλλά δεδομένου ότι η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου εποπτεύει την περιοχή του Πορθμού της Ταϊβάν, ερμηνεύεται ευρέως ως προειδοποίηση και απειλή με στόχο το αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο υποστηρίζεται από τη Δύση.

Η Daily Mail, προβάλλοντας το βίντεο την Παρασκευή, σχολίασε: "Εν τω μεταξύ, το τραγούδι που παρουσιάστηκε στο βίντεο και η συνοδευτική ανάρτηση στο WeChat ήταν γεμάτα με υποβλητικούς στίχους και φράσεις όπως "περάστε την πύλη της πόλης και το ψηλό τείχος" και "όσο σκοτάδι κι αν είναι, μη φοβάστε... κυνηγήστε και κερδίστε τα πιο ζεστά χρόνια"".

Την ίδια στιγμή, οι νέες κοινές ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας-Κίνας κοντά στα ύδατα της Ιαπωνίας έχουν θορυβήσει το Τόκιο και τους δυτικούς συμμάχους του. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας (ΥΠΕΘΑ) επιβεβαίωσε τις μεγάλες ασκήσεις που προβάρουν τη "διαλειτουργικότητα" στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης συνόψισαν τις δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας:

Ένα κινεζικό σκάφος προμήθευσε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο με καύσιμα και νερό, καθώς τα δύο συνέχισαν να κινούνται σε παράλληλες πορείες.

Σε ανάρτησή του στο Telegram την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα πληρώματα του πλοίου ανθυποβρυχιακού πολέμου Admiral Tributs και του κινεζικού πλοίου ανεφοδιασμού Tayhu εξασκήθηκαν στο συγχρονισμό της ταχύτητας των δύο πλοίων διατηρώντας τη σωστή απόσταση.

Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι τα δύο γυμνάσια διεξήγαγαν  κοινές περιπολίες στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, καλύπτοντας περισσότερα από 6.400 ναυτικά μίλια (11.853 χιλιόμετρα ή 7.365 μίλια) από την έναρξη των ασκήσεων στον Ειρηνικό στα τέλη Ιουλίου.

Τα δύο γυμνάσια διεξήγαγαν επίσης ανθυποβρυχιακές και αντιαεροπορικές ασκήσεις, οι οποίες παρακολουθούνται στενά από την Ιαπωνία.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξέφρασε την Παρασκευή "σοβαρή ανησυχία", δεδομένης της εγγύτητας της ρωσοκινεζικής ναυτικής ομάδας, που αποτελείται από σχεδόν δώδεκα πολεμικά πλοία και πέρασε κοντά από τα νότια νησιά της Ιαπωνίας την Πέμπτη.

Αν και τα πλοία δεν παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας, το συγκεκριμένο πέρασμα που χρησιμοποιήθηκε στα νότια νησιά σηματοδότησε μια πρώτη φορά για το ρωσικό και το κινεζικό ναυτικό.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν φιλοξενεί τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας στο Καμπ Ντέιβιντ την Παρασκευή...

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εγκαινίασε μια ιστορική σύνοδο κορυφής με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στο Καμπ Ντέιβιντ την Παρασκευή με επίκεντρο την ενίσχυση της ασφάλειας και των οικονομικών δεσμών, σε μια περίοδο αυξανόμενων ανησυχιών για τις συνεχείς πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας και τις προκλήσεις της Κίνας στον Ειρηνικό.

"Οι χώρες μας είναι ισχυρότερες και ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος καθώς είμαστε ενωμένοι. Και ξέρω ότι αυτή είναι μια πεποίθηση που μοιράζονται και οι τρεις", δήλωσε ο Μπάιντεν κατά την έναρξη της συνάντησης με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα στο προεδρικό καταφύγιο στο Μέριλαντ.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του ηγέτες στην πρώτη, όπως είπε, αυτόνομη σύνοδο κορυφής των τριών χωρών, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε: "Θέλω να σας ευχαριστήσω και τους δύο για το πολιτικό σας θάρρος που σας έφερε εδώ".

Οι τρεις ηγέτες φέρονται να θέτουν σε εφαρμογή μακροχρόνιες κοινές ναυτικές ασκήσεις στα ύδατα του Ειρηνικού ως απάντηση στις περιφερειακές προκλήσεις, μεταξύ άλλων από τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα. Το Πεκίνο έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα από την εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων Ουάσινγκτον-Τοκιο.

Η Κίνα έχει επίσης προειδοποιήσει ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιδιώκει επέκταση ανατολικά στην αρένα του Ειρηνικού, αφού πριν από μήνες υπήρξε συζήτηση για το άνοιγμα γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία, το οποίο όμως δεν υλοποιήθηκε.