Κανένα ρήγμα Ελλάδος και Κύπρου, ξεκάθαρος για Κυπριακό ο ΜητσοτάκηςΟ Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβαν χθες σημαντικές αποφάσεις, στη διάρκεια της τετ-α-τετ συνάντησης τους, που κράτησε μία ώρα και στη συνέχεια με τη συμμετοχή των μελών των αντιπροσωπειών του. Ο κοινός βηματισμός σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κατοχικής Τουρκίας είναι μία σπουδαία εξέλιξη, όπως και η διάψευση των δήθεν πληροφοριών ότι ο Πρωθυπουργός θα ερχόταν στη Λευκωσία με συγκρουσιακή διάθεση.

Έπραξαν πολύ καλά και οι δύο να υπογραμμίσουν σε όλους τους τόνους, ότι δεν υπάρχει καμία κρίση στις σχέσεις της Μητέρας Πατρίδας και της Θυγατέρας. Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε όλες αυτές τις φήμες. Και μάλιστα, όπως γνωρίζουμε, ήταν πολύ ενοχλημένος και ήταν αποφασισμένος να κλείσει αυτή τη συνεχή προσπάθεια από κάποιους στην Αθήνα και τη Λευκωσία που επιδιώκουν τη ρήξη μεταξύ των δύο ηγετών, του Πρωθυπουργού της και του Προέδρου της Κύπρου.

Και οι δύο ηγέτες γνωρίζουν ποιοι διαρρέουν και διαδίδουν τα fake news. Είναι δυστυχώς «κυπριακή πηγή», η οποία -κατά τα άλλα- όταν συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χριστοδουλίδη τους «γλύφει» από πάνω μέχρι κάτω. Ντροπής πράγματα. Βέβαια, είναι λογικό, να μην συμφωνούν οι δύο κυβερνήσεις σε όλα τα θέματα. Μετά τις κωλοτούμπες του Ταγίπ Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μία ευκαιρία για να δει, τέλος πάντων, αν ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας εννοεί αυτά που λέει.

Η βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας -και μακάρι να συμβεί- θα είναι προς όφελος και της Κύπρου. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει βάλει το Κυπριακό κάτω από το χαλί. Και το έθεσε στον Ερντογάν όταν συναντήθηκαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκη έφυγε απόλυτα ικανοποιημένος απ’ όσα άκουσε από τον κ. Χριστοδουλίδη και θα βάλει πλάτη στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Στο θέμα αυτό, τον πρώτο λόγο έχει η Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του. Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε και θα βοηθήσει όπως και όσο μπορεί. Στο τέλος της ημέρας, όπως τονίζει, δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και των «επεμβατικών δικαιωμάτων». Και φυσικά χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Καθαρές κουβέντες…

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι “η συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων είναι άριστη και ότι θα επιχειρήσουμε -όπως είπε- να οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο ως προς τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε”. Η υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι θα είναι πάντα σε απόλυτο συντονισμό οι δύο κυβερνήσεις για τις σημαντικές εξελίξεις τις οποίες έχουμε μπροστά μας. Μίλησε για την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και για σημαντικές αποφάσεις και συζητήσεις που θα γίνουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και, επαναλαμβάνω, ήταν κατηγορηματικός για το Κυπριακό. Δεν πρόκειται, είπε, ποτέ να κάνουμε πίσω από τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.“Αυτές οι δύο σταθερές, αυτά τα δύο αξιώματα καθορίζουν σε κάθε περίπτωση τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή” τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Για τον κ. Μητσοτάκη ήταν πολύ όμορφη έκπληξη η υπόσχεση του κ. Χριστοδουλίδη ότι η Κύπρος θα αναλάβει την αναδάσωση της Ρόδου και συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά τον Οκτώβριο μαζί με τους πιο σημαντικούς υπουργούς τους αυτή τη φορά στη Ρόδο, όχι στην Αθήνα και για συμβολικούς λόγους. Το Ανώτατο Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στο νησί, που δέχθηκε το μεγάλο κτύπημα από την πύρινη λαίλαπα.

Σε ότι αφορά τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Είναι μία καλή συγκυρία το γεγονός ότι ο Ερντογάν …ξύπνησε και επιθυμεί να επανέλθει η Τουρκία σε πορεία προς την Ευρώπη.

Έτσι θα φανεί πόσο ειλικρινής είναι. Διότι για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, και να λυθεί σωστά. Η διευθέτηση των δύο κρατών απορρίπτεται κάθετα και οριζόντια. Η λύση πρέπει να είναι καθαρή. Μία λύση που θα εντάξει όλη την Κύπρο στην ευρωπαϊκή. Θα έλεγα ότι ο κ. Μητσοτάκης καθόρισε το πλαίσιο της λύσης, όπως το επιθυμεί η Λευκωσία και υποστηρίζει η Αθήνα.

Στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί. Και θα ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο του «καλού» και η Κύπρος του «κακού». Η Λευκωσία πρέπει να είναι έτοιμη ακόμα και για βέτο. Αν η Τουρκία σχεδιάζει μία νέα πορεία, μία θετική πορεία προς τις Βρυξέλλες, δεν έχει κανένα δικαίωμα να αγνοεί την Κύπρο. Ξεκάθαρες κουβέντες. Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει στο διάλογο με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο χωρίς να προσβάλλεται η ελληνική κυριαρχία.

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία συζήτηση που θα αφορά τις απαράδεκτες και παράνομες θέσεις της Τουρκίας, ότι δήθεν της ανήκουν πολλά νησιά του Αιγαίου. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί.
Πάντως, και οι δύο ηγέτες πιστεύουν ότι η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα βοηθήσει και την Κύπρο. Και πιστεύουν ορθά.

Απ’ εκεί και πέρα απαιτείται στενή συνεργασία και τόλμη. Οι όποιες θεμιτές διαφορές πρέπει να συζητούνται και ήδη συνομιλούν αξιωματούχοι των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Και πρέπει οπωσδήποτε να απομονωθούν εκείνα τα «στοιχεία», που ισχυρίζονται ψευδέστατα ότι είναι συνομιλητές του Έλληνα Πρωθυπουργού, και οι οποίοι διέσπειραν φήμες, που διέψευσε με ισχυρό τρόπο ο κ. Μητσοτάκης.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Συγκλόνισαν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας οι επισκέψεις του στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στα μνήματα των ηρωϊκώς πεσόντων κατά την εισβολή του Αττίλα και στα Φυλακισμένα Μνήματα, στους τάφους των ηρώων της ΕΟΚΑ, που δολοφόνησαν οι Εγγλέζοι κατακτητές. Η αλήθεια είναι ότι όποιος περνά από αυτά τα δύο μνημεία, φεύγει με το απαραίτητο εθνικό φρόνημα.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL